Ν. Γκόντας: «Μόνο αν πυροβοληθώ από Καλάσνικοφ δεν θα είμαι υποψήφιος…» (βίντεο)

Ν. Γκόντας: «Μόνο αν πυροβοληθώ από Καλάσνικοφ δεν θα είμαι υποψήφιος…» (βίντεο)

Με το αριστερό σύνθημα «πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες, σύντροφοι», ξεκίνησε την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη, ο Νίκος Γκόντας, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Όχι, δεν έγινε κομμουνιστής ο πρώην Δήμαρχος στην προχωρημένη φάση της ζωής του, παραμένει «Δεξιός», αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν πρόκειται να προβάλλει ιδιαίτερα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ούτε «αντάρτης» πάντως, θα γίνει στη ΝΔ, στα γεράματα… (σχηματικά μιλώντας).

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και πρώην Δήμαρχος δεν είναι πολιτικός αυτού του είδους που παράγει τσιτάτα και μεγάλες ειδήσεις… Η απόφαση της καθόδου της παράταξης που διοίκησε επί τρεις τετραετίες το Δήμο Ιωαννιτών, είχε γίνει γνωστή από καιρό. Ωστόσο αναμένονταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η στιγμή που θα μιλούσε ο πρώην Δήμαρχος. Το γεγονός ότι δεν βιάστηκε να μιλήσει, αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως τον προστάτεψε από τη ρήξη με τον ιδεολογικό του χώρο.

Γιατί αν βγαίνει κάτι από τη σημερινή συνέντευξη τύπου, είναι οι χαμηλοί τόνοι με τους οποίους θα πορευτεί προς τις εκλογές ο Νίκος Γκόντας και έναντι των αντιπάλων του και έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη στιγμή που Μητσοτάκης, Αυγενάκης και Μεϊμαράκης (ο πρώτος και ο τρίτος στο Συνέδριο του κόμματος, ο δεύτερος χθες από τη Θεσσαλονίκη) διεμήνυσαν πως η ΝΔ δεν θα στηρίξει υποψήφιους στους Δήμους της χώρας, πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ο Νίκος Γκόντας είναι απλά ένας υποψήφιος Δήμαρχος, ανεξάρτητος. Οι κομματικές εξαρτήσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργούν δεσμεύσεις, όπως είπε επανειλημμένως. «Όταν στηρίζεσαι σε ξένες δυνάμεις, δημιουργείς γραμμάτια και συναλλαγματικές» σημείωσε χαρακτηριστικά αλλά επ’ ουδενί δεν προσωποποίησε τις αιχμές του. Τις ανέφερε ως βασικές του αρχές, δικές του και της παράταξής του.

Όταν ρωτήθηκε αν εξάρτησε τις αποφάσεις του για τη νέα υποψηφιότητα από τις αποφάσεις της ΝΔ, ο κ. Γκόντας με ελαφριά ειρωνεία, απάντησε με ερώτηση, «αν μιλάμε για την τοπική ΝΔ ή για την κεντρική ΝΔ…» επικαλούμενος τις δηλώσεις του προέδρου και του γραμματέα του κόμματος.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας δεν άργησε ούτε καθόρισε τις εξελίξεις. «Δε θα μπορούσα να θέσω δέκα μήνες πριν τη λήξη της θητείας της δημοτικής αρχής, την πόλη σε προεκλογική περίοδο» επανέλαβε και  πρόσθεσε πως η παράταξη ήταν πάντα παρούσα. Με την ίδια λογική είπε, θα ήταν σα να ζητούσαμε ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης να δηλώνουν κάθε μέρα υποψήφιοι Πρωθυπουργοί…

 

Δέχεται πιέσεις

Στις ειδήσεις της συνέντευξης, συγκαταλέγεται επίσης και η επιβεβαίωση του κ. Γκόντα πως του ασκούνται πιέσεις από τον κομματική μηχανισμό για να αποσυρθεί, από ανθρώπους που δεν κατονόμασε και για τους οποίους είπε απλά, πως δεν ξέρουν την πόλη… Εκεί επανέλαβε πως «αν είσαι υποψήφιος του κομματικού σωλήνα, μετατρέπεσαι σε εντολοδόχο και δε μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου, όταν πρέπει για το καλό της πόλης» – ελαφριά πάλι, η αιχμή για την Τατιάνα Καλογιάννη.

Η πιθανότητα που δίνει να αποχωρήσει από την εκλογική μάχη είναι μάλλον μηδαμινές. «Θα έπρεπε να πυροβοληθώ από ισχυρό όπλο, από Καλάσνικοφ ας πούμε» απάντησε και χαρακτήρισε «ευσεβείς πόθους κάποιων που δε γνωρίζουν την πόλη» το ενδεχόμενο αυτό.

Σε ερώτηση αν θα επιδιώξει συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις, είτε της Κεντροδεξιάς είτε ευρύτερα, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις αλλά επέλεξε να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Για συμμαχίες μιλώντας είπε απλά πως χρειάζονται συμμαχίες για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, όπως η Λίμνη.

Όσον αφορά τέλος, την παράταξή του, δεν έδειξε 100% βέβαιος πως θα τους έχει όλους δίπλα του στις επερχόμενες εκλογές. Η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» θα μείνει αρραγής ως τη λήξη της θητείας αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά, για το ενδεχόμενο να χάσει στελέχη ή νυν δημοτικούς συμβούλους, δεν αποκλείει να συμβεί «ό,τι συμβαίνει πολλές φορές με το σύζυγο που το μαθαίνει τελευταίος»…

Μίλησε ωστόσο, για την ανάγκη συγκρότησης ενός ψηφοδελτίου που θα συνδυάζει εμπειρία και ανανέωση.

Show Buttons
Hide Buttons