Ν. Χαρδαλιάς από τα Γιάννενα: Άγνωστο ποιες χερσαίες πύλες θα ανοίξουν και πότε

Ν. Χαρδαλιάς από τα Γιάννενα: Άγνωστο ποιες χερσαίες πύλες θα ανοίξουν και πότε

Η επικείμενη από 1ης Ιουλίου, λειτουργία του Αεροδρομίου Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε χώρο του αερολιμένα των Ιωαννίνων, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς, με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και με τη διεύθυνση του αερολιμένα.

Παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστική κτλ.) ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στους επιτελείς των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής το σχέδιο ανοίγματος του τουρισμού από 1ης Ιουλίου και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό που ξεκίνησε σήμερα στα 18 αεροδρόμια της χώρας και που πρόκειται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα ώστε την ίδια μέρα να γίνει μια άσκηση προσομοίωσης σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχει καμία αρρυθμία και αν ωστόσο προκύψει να προλάβει η πολιτεία να διορθώσει τα προβλήματα ώστε από 1η Ιουλίου να είμαστε έτοιμοι.

Στις δηλώσεις του ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για τεχνική σύσκεψη παρουσία του Αερολιμενάρχη και των εμπλεκόμενων στη διαδικασία των στοχευμένων ελέγχων και ουχί δειγματοληπτικών ελέγχων όπως είπε, που θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να υπάρχει το προσωπικό, οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ώστε με ασφάλεια να κάνουμε τους ελέγχους και είναι ξεκάθαρο ότι στα ζητήματα της δημόσιας υγείας δεν υπάρχει καμία βούληση για οποιαδήποτε έκπτωση, θέλουμε να ανοίξει ο τουρισμός, θέλουμε να ανοίξει η οικονομία αλλά αυτή η προτεραιότητα δε μπορεί να είναι πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία. Θέλουμε οι ταξιδιώτες να είναι ασφαλείς αλλά θέλουμε και εξίσου ασφαλής να είναι και ο γενικός πληθυσμός για να τους υποδεχτεί» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Εξηγώντας τη λειτουργία των ελέγχων, τόνισε πως και στα Γιάννενα θα υπάρχει κλιμάκιο των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής στρατιωτικό γιατρό που θα κάνει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από τη διαδικασία και πρωτόκολλα με την αρωγή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αλλά και των τοπικών αρχών όταν χρειάζεται, ώστε να εξασφαλίσει η πολιτεία ξεκάθαρους όρους δημόσιας υγείας στα ζητήματα της εισόδου των ξένων ταξιδιωτών.

 

Περί τοπικών lockdown

Στην ερώτηση αν τον ανησυχούν τα συνεχή κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μη δαιμονοποιούμε τις καταστάσεις και υποστήριξε πως είναι παντελώς αβάσιμη και άστοχη η εκτίμηση πως ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή καθορίζει τις αποφάσεις για lockdown. «Μπορεί να έχουμε τέσσερα κρούσματα και να υπάρχουν και 40 κρούσματα σε μια γειτονιά, σε τρεις πολυκατοικίες και να είναι παντελώς διαχειρίσιμα τα πράγματα άρα δεν υπάρχει μια οριζόντια οδηγία που αφορά την τακτική μας» σημείωσε. Η πολιτεία διατηρεί χαμηλούς τόνους, συνεχίζει να ιχνηλατεί σε πρώτο χρόνο τα κρούσματα και αν υπάρχει ύφεση ωστόσο τα μέτρα είναι η ασπίδα μας: να φοράμε μάσκες, να πλένουμε χέρια και να κρατάμε αποστάσεις.

Για την περίπτωση της Παραμυθιάς, παραδέχτηκε πως υπάρχει ανησυχία, ωστόσο η κατάσταση παρακολουθείται από κοντά και δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, καθώς όπως είπε, «αν υπήρχε τέτοιος λόγος θα είχαμε προχωρήσει και σε πιο δραστικά μέτρα»…

 

Τι γίνεται με τα σύνορα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει στην ευθύνη της τα αεροδρόμια και ο ΕΟΔΥ τα χερσαία σύνορα και τα λιμάνια. Η συνεργασία είναι εξαιρετική, «είμαστε συμπαίκτες σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που γίνεται και νομίζω όλα θα πάνε καλά» σημείωσε ο Υφυπουργός. 

Για το θέμα του ανοίγματος των χερσαίων συνόρων πάντως, τα πράγματα δεν ξεκαθαρίστηκαν απόλυτα. Δεν υπάρχει θέμα γενικού ανοίγματος των συνόρων, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε όσους ανησυχούν για το επικείμενο άνοιγμα των ελληνοαλβανικών συνόρων. Αύριο θα βγουν οι σχετικές οδηγίες και notam για τις αεροπορικές πτήσεις και στα χερσαία σύνορα, σε πρώτο χρόνο είναι ανοιχτός μόνο ο Προμαχώνας και «όποτε ανοίξουν όσοι ανοίξουν θα ανοίξουνε με όρους στοχευμένης δειγματοληψίας»…

Στις χερσαίες πύλες που θα ανοίξουν και που θα καθοριστούν ως πύλες εισόδου, θα υπάρχουν συνεργεία του ΕΟΔΥ αλλά όπως τόνισε, δεν είναι απαραίτητο να ανοίξουν όλες οι πύλες εισόδου καθώς η χώρα μας παρακολουθεί τους γείτονες όπως και κάθε χώρα που αποτελεί case study και με τους σχετικούς αλγόριθμους εξετάζει την πιθανότητα έξαρσης ή όχι της νόσου. 

Απών από την σύσκεψη ήταν εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, γεγονός που απέδωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που γίνονταν την ίδια ώρα ο κ. Χαρδαλιάς και στις δηλώσεις του από την άλλη πλευρά, ο Αερολιμενάρχης Βασίλης Μητσιμάρης τόνισε πως η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις ακόμα και στην καραντίνα στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. 

Show Buttons
Hide Buttons