Ξαναϋπόσχεται κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί η κυβέρνηση

Ξαναϋπόσχεται κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί η κυβέρνηση

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, κατά το χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

«Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Στον προϋπολογισμό του 2019 δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και υπογράμμισε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για την κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «δουλειά του υπουργείου είναι να λύνει τα προβλήματα του κλάδου».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε επίσης ότι η ΕΔΟΑΟ «είναι μια διεπαγγελματική οργάνωση που παράγει έργο. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό είναι που θέλουμε και εμείς» και τόνισε ότι τα «προγράμματα προώθησης των οίνων έχουν συνέχεια, αλλά παρουσιάζουν και προβλήματα. Θα τα λύσουμε. Θα τις βρούμε τις λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης, μιλώντας για τον Ε.Φ.Κ. στο κρασί υποστήριξε ότι «αυτό που είχαμε υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια ήταν βάρβαρο» και ζήτησε τη δημιουργία μιας επιτροπής «που θα συζητά τα προβλήματα του κλάδου».

Αναφερόμενος στα προγράμματα του υπουργείου για την προώθηση του κρασιού, ο κ. Αργύρης τόνισε πως έχουν γίνει «αρκετά αποτελεσματικά» και ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου «να μη χάνεται κανένα ευρώ από τους φόρους των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, παρουσιάστε επίσης το σχέδιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας.

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τάσκος από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που παρουσίασε και το σχέδιο, «οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο με στρατηγικό σχεδιασμό. Το έργο πρέπει να έχεις αρχές. Να είναι αξιόπιστο, να μπορεί να ολοκληρωθεί, να μη μείνει στη μέση», και σύμφωνα με τον ίδιο σε αυτό το σχεδιασμό θα πρέπει «να υπάρχει ενεργή συμμετοχή από την αμπελοοινολογική κοινότητα».

Ανέφερε ότι αυτό το σχέδιο χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: Η πρώτη είναι η φάση της προκήρυξης, όπου θα πρέπει να βρεθούν και οι πόροι για την υλοποίησή του, η δεύτερη θα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, η τρίτη θα αναφέρεται στο όραμα και η τέταρτη και τελευταία φάση, θα θέτει τους στόχους, τις κατευθύνσεις και τη στρατηγική για τον κλάδο.

Τρία επίσης σημαντικά θέματα συζητήθηκαν πριν από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και συγκεκριμένα η ψηφιακή υποβολή δηλώσεων παραγωγής και οι επενδύσεις στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου (τις εισηγήσεις έκαναν τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ) κ.κ. Λάζαρος Κιωκάκης και Διονύσης Γραμματικός), όπως επίσης και οι εξελίξεις στο πεδίο του οινικού Τουρισμού από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού κα Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν σε ενωτικό κλίμα και ολοκληρώθηκαν με την έγκριση του απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

VITIVINI LAB

Επιτυχημένα ξεκινά ο διαγωνισμός καινοτομίας του αμπελοοινικού τομέα Vitivini Lab που διοργανώνει η ΕΔΟΑΟ, σε συνεργασία με την Aephoria.net είναι ενδεικτικό ότι υποβλήθηκαν 20 προτάσεις, 14 εκ των οποίων προκρίθηκαν και παρουσιάστηκαν σήμερα, 7 από αυτές περνούν στην επόμενη φάση (επώασης).

Τόσο ο κ. Αργύρης όσο και ο κ. Κόκκαλης Πέτρος εκ μέρους της Aephoria.net εξέφρασαν την προσδοκία ο διαγωνισμός καινοτομίας να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό. Στα αξιοσημείωτα της εκδήλωσης η μεγάλη προσέλευση κοινού, με πολλούς φοιτητές, ερευνητές και πανεπιστημιακούς αναμεσά τους και οι οποίοι συμμετείχαν και στην ψηφοφορία επιλογής.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Show Buttons
Hide Buttons