Ξενοδοχεία στην Κόνιτσα και τα Γρεβενά γεμίζουν μετανάστες και πρόσφυγες

Ξενοδοχεία στην Κόνιτσα και τα Γρεβενά γεμίζουν μετανάστες και πρόσφυγες

Επιτακτικά ζητούν έγκαιρη ενημέρωση ώστε να μην αιφνιδιάζονται για τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τρίτους για το προσφυγικό, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου και Κόνιτσας.

Με δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης που κάλεσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, οι δύο Δήμαρχοι των ορεινών Δήμων του Νομού μας εξέφρασαν την αγωνία τους για τις ενδεχόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αν συνεχίσουν να ανακοινώνονται προειλημμένες αποφάσεις από κέντρα όπως οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Οι δύο Δήμαρχοι εκφράστηκαν με θετικά λόγια για την πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιωαννίνων να καλέσει τους τοπικούς φορείς για αλληλοενημέρωση για το προσφυγικό.

«Πρέπει να συνεχιστεί η επαφή, γιατί για πολλά ζητήματα που αφορούν τους Δήμου, εκείνοι δεν έχουν ενημέρωση και ακούσαμε για παράδειγμα από τις τηλεοράσεις ότι στη δομή των Δολιανών θα έλθει κι άλλος κόσμος…» σημείωσε ο κ. Καψάλης και τόνισε πως αν η δομή του hot spot στα Δολιανά λειτουργεί και λειτούργησε ικανοποιητικά είναι γιατί η τοπική κοινωνία το αντιμετώπισε θετικά.

«Στα Δολιανά πάνω από 170 άτομα δε μπορούν να έλθουν» τόνισε ο κ. Καψάλης λέγοντας πως είναι ένας όρος απαράβατος και πως δεν πρέπει να τον υπερβούμε. Άτομα ίδιας εθνικότητας πρέπει να συνυπάρχουν, οικογένειες μόνο γιατί μέσα σε αυτές δε μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα άτομα, «οικογένειες Συρίων είχαμε, γι’ αυτό και δεν είχαμε προβλήματα» κατέληξε.

 

Ξενοδοχεία στην Κόνιτσα

Στην Κόνιτσα, υπάρχει ενδιαφέρον των ΜΚΟ να νοικιάσουν και να φιλοξενήσουν ξενοδοχεία της περιοχής.

Αυτό τον καιρό στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, μια από τις πρώτες δομές που φιλοξένησαν πρόσφυγες στην Ήπειρο, δε λειτουργεί σήμερα, προβλέπεται όμως το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει ξανά η δομή με ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι ΜΚΟ ωστόσο έρχονται απευθείας σε επαφή με ξενοδόχους της περιοχής και νοικιάζουν ξενοδοχεία για τη φιλοξενία προσφύγων, σε μια λογική που εκτός ελέγχου του κράτους αλλά και των τοπικών αρχών. Αυτό όπως είπε συμβαίνει κατά κόρον στην Κόνιτσα και τα Γρεβενά.

Ο κ. Εξάρχου εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τις κινήσεις που γίνονται προς την περιοχή και ανέφερε χαρακτηριστικά πως έμαθε ο ίδιος με δυο εβδομάδες καθυστέρηση πως στα δημοτικά σχολεία του Δήμου του φοιτούν προσφυγόπουλα. Διαφώνησε δε μιλώντας όπως είπε και ως εκπαιδευτικός, με την πρόβλεψη να φοιτούν στο ίδιο σχολείο προσφυγόπουλα και Ελληνόπουλα.

«Είμαι της άποψης ότι δε μπορεί να δεχτεί μια τοπική κοινωνία απεριόριστο αριθμό προσφύγων και εμμένω και επιμένω ότι δε μπορεί να έρχονται πρόσφυγες, να διαχειρίζεται η ΜΚΟ τα οικονομικά ζητήματα και η πόλη να μην έχει κανένα απολύτως κέρδος. Και εμείς ως πόλη να τους δεχτούμε αλλά να υπάρχει και όφελος» σημείωσε.

Show Buttons
Hide Buttons