Οδεύει για δημοπράτηση η Νιάρχου, λέει η Περιφέρεια

Οδεύει για δημοπράτηση η Νιάρχου, λέει η Περιφέρεια

Στο στάδιο της δημοπράτησης μπαίνει το έργο της ανακατασκευής της λεωφόρου «Νιάρχου» και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου ετοιμάζονται, χωρίς να γίνεται σαφές σε αυτή τη φάση αν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη μελέτη της Περιφέρειας, στην κατεύθυνση που ζητούσαν κάτοικοι και καταστηματάρχες της περιοχής.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», η κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέσει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήλωσε σχετικά τα εξής: «Πρόκειται για ένα έργο που πέρασε από “σαράντα κύματα” και χρειάστηκαν κοντά στα είκοσι χρόνια για να μπει στο στάδιο της υλοποίησης. Η αιρετή Περιφέρεια από την ημέρα που ανέλαβε την ευθύνη του, προσπάθησε να βρει τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ώστε ο οδικός άξονας που θα αντικαταστήσει τον σημερινό άκρως επικίνδυνο δρόμο, να διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών του και να εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής».

 

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οδικού άξονα

Η «Οδός Σταύρου Νιάρχου» συνδέει την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας (Στρατόπεδο Βελισσαρίου) με την είσοδο στον οικισμό Πεδινής. Η συνολική δημόσια δαπάνη του έργου ανέρχεται σε.  31.224.711,96 ευρώ

Στο πλαίσιο του έργου, θα κατασκευαστεί οδός μήκους 4,5 χλμ με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος, πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή και πεζοδρόμιο στην αριστερή οριογραμμή της, ένας πλήρης ανισόπεδος κόμβος σύνδεσης της οδού με την περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, πέντε ισόπεδοι κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout), τεχνικά έργα απορροής ομβρίων και αποχέτευσης οδού, εργασίες σήμανσης, ασφάλισης και ηλεκτροφωτισμού. Επίσης, περιλαμβάνονται οι μετατοπίσεις των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, ΟΤΕ και ΔΕΥΑΙ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να κατασκευαστούν:

  •  Βασική Αρτηρία με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένες με κεντρική νησίδα και πεζοδρόμησή της επί των κυκλικών κόμβων.
  •  Πεζόδρομος με ποδηλατόδρομο στη δυτική οριογραμμή της βασικής αρτηρίας και πεζοδρόμιο σε όλο σχεδόν το μήκος της αριστερής οριογραμμής.
  • Παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της βασικής αρτηρίας της οδού Νιάρχου και κάθετων οδών για την αποκατάσταση του παράπλευρου οδικού κυκλώματος.
  • Πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος σύνδεσης της οδού με την Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων (με υπερύψωση της Περιφερειακής Οδού) και εξυπηρέτηση όλων των συνδυασμών κίνησης.
  • Πέντε Ισόπεδοι Κόμβοι κυκλικής μορφής (roundabout):

– στη σύνδεση της οδού  με την Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας,

 – στη διασταύρωση με οδό Καραϊσκάκη  για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου Ιωαννιτών,

– στη σύνδεση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου,

– στη σύνδεση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και  

– στην είσοδο του οικισμού Πεδινής.

  • Κιβωτοειδής οχετός υπό τον άξονα της οδού που θα παραλαμβάνει όλα τα όμβρια της περιοχής, σε υποκατάσταση των ανοικτών αποστραγγιστικών τάφρων που διήκουν σήμερα στο δυτικό όριο της οδού.
  • Τεχνικά έργα συλλογής των επιφανειακών ομβρίων και αποχέτευσης οδού.
  • Έργα Σήμανσης – Ασφάλισης και Ηλεκτροφωτισμού.
Show Buttons
Hide Buttons