Οδοφωτισμός με led: Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε, το έργο προχωρά…

Οδοφωτισμός με led: Το δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε, το έργο προχωρά…

Σχεδόν τέσσερις ώρες συζήτησης, με διακοπές, αδιαθεσίες από την κόπωση και πολλές αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις για λάθος θέματα, παρ’ ολίγο σύρραξη μεταξύ δημοτικών συμβούλων και μια πολιτική νίκη χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, για την αντιπολίτευση, ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το έργο του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών που τόσο έχει ταλαιπωρήσει τη δημόσια συζήτηση στην πρωτεύουσα της Ηπείρου από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μεγαλύτερη ένταση προς το τέλος της συνεδρίασης προκλήθηκε από τη διαφωνία αν θα έπρεπε να ληφθεί ή όχι απόφαση από το σώμα, με την αντιπολίτευση να ζητά τη θέση σε ψηφοφορία της δικής της πρότασης, η οποία όμως, δεν έγινε αυτονόητα αποδεκτή από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Πέρα από το πλήγμα που θα επέφερε στο προφίλ της δημοτικής αρχής η δεύτερη αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την παρούσα σύνθεση, στο έργο του οδοφωτισμού το οποίο προωθεί η δημοτική αρχή, η άρνηση του προέδρου ενείχε και το λογικό επιχείρημα ότι δεν νομιμοποιείται το δημοτικό συμβούλιο ουσιαστικά να ανατρέπει μια απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, για την σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, μια απόλυτα νόμιμη απόφαση δηλαδή που ελήφθη με τις γνωστές νομοθετικές «ακροβασίες» του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής. Ο νόμος είναι νόμος ωστόσο…

Μετά από αρκετή ώρα αντεγκλήσεων και από αρκετά διαδικαστικά λάθη του προέδρου – δεν χρειάζονται τοποθετήσεις από τους νομικούς του δημοτικού συμβουλίου κάθε φορά, αφού ο ανώτατος άρχοντας του σώματος είναι ο πρόεδρος… – το σώμα οδηγήθηκε στη διεξαγωγή ψηφοφορίας, κατά την οποία υπερψηφίστηκε με 22 έναντι 20 ψήφων η πρόταση της αντιπολίτευσης. Το έργο ωστόσο, ανεξάρτητα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και από την… ικανοποίηση της αντιπολίτευση, προχωρά καθώς όπως είπε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, η προγραμματική σύμβαση έχει αποσταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα υπογραφεί και μόλις οι μελέτες εκπονηθούν τα στοιχεία τους θα είναι στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων.

Η πρώτη αψιμαχία αφορούσε την αποστολή της κοινής πρότασης της αντιπολίτευσης και των πέντε παρατάξεων, στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στις συμπράττουσες παρατάξεις της δημοτικής αρχής, ωστόσο κι αυτό δεν είχε ουσιαστικά καμία σημασία, μιας και όπως σωστά επεσήμανε ο Λάζαρος Νάτσης, η πρόταση των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023», «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» δεν άλλαζε ουσιαστικά κάτι στα όσα έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση για το έργο του οδοφωτισμού. Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» έστειλε σήμερα στα ΜΜΕ το αποδεικτικό της αποστολής προς το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου της κοινής πρότασης της αντιπολίτευσης, στις 11:32 το πρωί της Τετάρτης, δύο ώρες πριν την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (φωτογραφία δίπλα).

Οι τοποθετήσεις

Αφού ξεπεράστηκε αυτή η διαφωνία και αφού ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέγνωσε την πρόταση που τελικά τέθηκε σε ψηφοφορία, η πρώτη ουσιαστική τοποθέτηση έγινε από τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης. Ο Θωμάς Γιωτίτσας στάθηκε σε επιχειρήματα που έχουν ακουστεί αρκετές φορές ως σήμερα: κανένα νέο στοιχείο, καμία μελέτη δεν προσκομίστηκε στην αντιπολίτευση, καμία συγκριτική ανάλυση των μεθόδων ΣΔΙΤ και ΣΕΑ δεν έγινε ως τώρα, καμία αναφορά για το που είναι τα 17.000 ηλεκτρικά σώματα δεν υπάρχει, είναι κοινή πρακτική σε όλους τους Δήμους το τεχνητό φούσκωμα του αριθμού των λαμπτήρων που αυξάνει τον προϋπολογισμό των έργων με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο το κέρδος των αναδόχων (εδώ ολόκληρη η εισήγηση του Θ. Γιωτίτσα).

Ο Θωμάς Μπέγκας που μίλησε πριν το Δήμαρχο, απάντησε κατ’ αρχάς με αρκετά προσβλητικό τρόπο στον αντιδήμαρχο Γιάννη Λυκογιώργο για την αναλυτική τοποθέτηση που είχε κάνει νωρίτερα, επιτέθηκε στην Περιφερειακή Αρχή αμφισβητώντας λεγόμενα του Περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχου ανάπτυξης και κατέληξε λέγοντας πως δεν πρέπει να παραχωρούνται βασικές υποδομές του Δήμου σε ιδιώτες.

H Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», αμφισβήτησε εμμέσως τη διαφάνεια, το σύννομο των διαδικασιών και την διαφύλαξη του δημόσιου οφέλους από την ακολουθούμενη διαδικασία – «Η απάντησή μας είναι απλή και ξεκάθαρη», είπε και συνέχισε: «Αντιμετωπίζουμε το κάθε μεγάλο ή μικρό, έργο με σοβαρότητα, διαφάνεια και με τρόπο σύννομο, ειδικότερα όταν αφορά τις τσέπες και τα πορτοφόλια των συνδημοτών μας».

Ανέτρεξε στο ιστορικό του έργου, υποστήριξε πως η δημοτική αρχή δε σέβεται τις υπηρεσίες του Δήμου και πως όφειλε να καταθέσει κανονικές μελέτες προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο και στο ουσιαστικότερο κομμάτι της εισήγησής της, αμφισβήτησε με στοιχεία αριθμούς της υλοποιούμενης μελέτης αναφορικά με τα κόστη του ηλεκτροφωτισμού. Η τιμή βάσης του αναδόχου είναι 1,955 εκατ., ενώ στην πραγματικότητα είναι κατ’ ελάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ, υποστήριξε καταλήγοντας πως «οι προσεγγίσεις των οικονομικών μεγεθών είναι στον αέρα, λείπει η πραγματική απεικόνιση της πραγματικότητας, υπάρχει ασάφεια και αοριστία στο τι δαπανά ο Δήμος. Είναι παράλογο όταν δε γνωρίζεις την κατάσταση να αναζητάς αποτύπωση της ωφέλειας οποιασδήποτε παρέμβασης», κάλεσε δε στη συνέχεια τους δημοτικούς συμβούλους «να αντιληφθούν την ορθότητα των επιχειρημάτων μας, να ψηφίσουν την κοινή εισήγηση των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης, για να πετύχουμε με αυτό τον τρόπο μια επαναφορά στη λογική και την ομαλή εξέλιξη του αναγκαίου αυτού έργου» (κατεβάστε ολόκληρη την εισήγηση της Τ. Καλογιάννη εδώ).

Ο Λάζαρος Νάτσης από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», μίλησε για εμμονή συγκεκριμένης κατεύθυνσης από τη δημοτική αρχή που επαναλαμβάνει τα ίδια επιχειρήματα: η εξοικονόμηση είναι μικρή, τα ποσά δεν είναι αυτά, το 70-30% δεν είναι αυτό δε στέκει, σημείωσε μεταξύ άλλων, παρομοιάζοντας τον Δήμαρχο με το μυθικό Οδυσσέα και τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης με τους πολεμιστές του που είχαν βάλει κερί στα αυτιά τους για να μην ακούνε τις σειρήνες…

Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και Χρήστος Πατσούρας από την «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα», επέκριναν τη δημοτική αρχή για τα πραγματικά οφέλη του έργου που δεν αγγίζουν τους πολλούς, όπως είπαν. 

Συντονισμένα κατά της παράταξης «Ιωάννινα_2023» έβαλαν οι δύο επικεφαλής των συμπραττουσών στη δημοτική αρχή παρατάξεων, Νίκος Γκόντας και Άρης Μπαρτζώκας. 

Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» είπε χαρακτηριστικά πως «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»… Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται, γιατί η «Λαϊκή Συσπείρωση», η ΑΡΠΙ, η φιλελεύθερη ιδεολογία και ο σοσιαλισμός, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι καταλήγουν σε μια εισήγηση που κοινοποιείται πρώτα στους δημοσιογράφους και μετά σε εμάς. Η συνεδρίαση δεν έχει κανένα αντικείμενο, δεν έχει καμία δυνατότητα να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο» είπε ο πρώην Δήμαρχος, ενώ το νόμο επικαλέστηκε και ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα».

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της προγραμματικής σύμβασης, όπως είχαν παρουσιαστεί και στην Οικονομική Επιτροπή. Τόνισε ότι οι μελέτες που ζητούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι απόρροια της προγραμματικής σύμβασης, την οποία ωστόσο ζητούν να μην υπογραφεί. Ανέλυσε πλήρως τον τρόπο προσδιορισμού του προϋπολογισμού του έργου και υπογράμμισε ότι με την λύση που έχει προκρίνει η δημοτική αρχή, εξασφαλίζεται η κατασκευή του σε ολόκληρο τον Δήμο, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόσθετο κόστος και κυρίως με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και οφέλη για τους πολίτες. Μίλησε για σκόπιμη παραπληροφόρηση του δημοτικού συμβουλίου από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και αντέκρουσε την εισήγηση της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» για κατασκευή του έργου με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του μίλησε για συζήτηση άνευ αντικειμένου καθώς από την Οικονομική Επιτροπή έχει ληφθεί ήδη μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί μόνο από την ίδια. «Αν οι τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν μία ενιαία άποψη για την επόμενη μέρα τότε το θέμα θα ήταν σοβαρό και θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Όμως με την πρόταση που κατέθεσαν, αποκρύπτεται η διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και την χρηματοδότηση του έργου. Η ενιαία τους στρατηγική εξαντλείται στο γεγονός να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια. Όμως για να κατατεθούν οι μελέτες που ζητάνε πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση ώστε στο πλαίσιο αυτής να εκπονηθούν και να παραδοθούν στο Δήμο» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια καυτηρίασε τις τοποθετήσεις του κ. Μπέγκα και της κ. Καλογιάννη όπως και την στάση τους στην απόφαση συνεργασίας του Δήμου με την Περιφέρεια. «Ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να υπεραμύνεται του έργου που δημοπράτησε τον περασμένο Αύγουστο και ακύρωσε η δημοτική μας αρχή. Η κ. Καλογιάννη καταγγέλλει αυτό που η ίδια έφτιαξε στην Περιφέρεια και τον μελετητή που εκείνη επέλεξε. Η συνεργασία των φορέων είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προκαλεί τόση ένταση η απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια… Δεν είναι θεσμός εχθρικός προς τους Δήμους. Δεν μπορεί παλιότερα να αποστέλλονταν επιστολές στους Δήμους για τα πλεονεκτήματα του ELENA και για τα οφέλη που θα είχαν από το πρόγραμμα και ξαφνικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο όλα να δαιμονοποιούνται» τόνισε ο Δήμαρχος.

Ένταση στο τέλος

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία και αφού προηγήθηκε αρκετή ένταση αναφορικά με το αν έπρεπε ή όχι να γίνει ψηφοφορία επί της πρότασης της αντιπολίτευσης που τελικά υπερψηφίστηκε. Στα χέρια κόντεψαν να πιαστούν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Αρλέτος από την αντιπολίτευση, και Γιάννης Αϊβατίδης και Αριστείδης Παππάς από τη δημοτική αρχή.

 

Show Buttons
Hide Buttons