Οδοφωτισμός με led: Το στοίχημα των τριών μηνών και ο ρόλος της Αποκεντρωμένης

Οδοφωτισμός με led: Το στοίχημα των τριών μηνών και ο ρόλος της Αποκεντρωμένης

Ο ρόλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» ως βαρόμετρου στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, διαφάνηκε το βράδυ της Τρίτης, μετά από συζήτηση 2,5 περίπου ωρών, για το περιβόητο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών ή αλλιώς της χρήσης λαμπτήρων νέας τεχνολογίας led οι οποίοι θα έλθουν να αντικαταστήσουν τους παλιάς, συμβατικής τεχνολογίας λαμπτήρες…

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 26 υπέρ και 13 κατά, στην πρόταση για υλοποίηση του έργου με μόχλευση ιδιωτικών πόρων είτε σε Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης είτε μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, διαμορφώθηκε εφόσον η δημοτική αρχή αποδέχτηκε την προϋπόθεση που έθεσε η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη να μη γίνει δεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η προσφυγή που έχει καταθέσει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» κατά της απόφασης 535/2019 της Οικονομικής Επιτροπής, με την οποία ακυρώθηκε η προκήρυξη του διαγωνισμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για το έργο των 3 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση 2.641 λαμπτήρων με λαμπτήρες led. Αν η Αποκεντρωμένη απορρίψει την προσφυγή της παράταξης Μπέγκα, το έργο θα προχωρήσει όπως το προτείνει η δημοτική αρχή. Αν η Αποκεντρωμένη ακυρώσει την απόφαση 535/2019 της Οικονομικής Επιτροπής, το έργο των 3 εκατ. ευρώ θα προταθεί για ένταξη στην προκήρυξη 81 του ΠΕΠ Ηπείρου και το υπόλοιπο της συνολικής παρέμβασης που προτείνει η δημοτική αρχή, θα αναζητήσει τη… μόχλευση ιδιωτικών πόρων…

Η νομιμότητα της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής θα κριθεί ενδεχομένως, τις επόμενες μέρες. Τους επόμενους τρεις μήνες ωστόσο, αν προχωρήσει η αποψινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα αποδειχθεί αν η νέα δημοτική αρχή ξέρει να σχεδιάζει, να μελετά και να ωριμάζει έργα, όπως είπε ο Δήμαρχος. 

Απέναντι στην πρόταση που στήριξαν δημοτική αρχή (παρατάξεις «Γιάννενα Νέα Εποχή», «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα») και «Ιωάννινα_2023», βρέθηκε η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που υπερψηφίστηκε και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», η οποία ζητά την επαναπροκήρυξη του ακυρωθέντος διαγωνισμού, την εκτέλεση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ και συζήτηση στη συνέχεια για τα υπόλοιπα. 

 

Η αντιπαράθεση

Αν το δει προσεκτικά κανείς, θα αντιληφθεί πως πρόκειται για το ίδιο προτεινόμενο, επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, στην κοινή συνισταμένη των δύο προτάσεων, με τη διαφορά ότι η «Ενότητα Πολιτών» θέλει ως κυρίαρχο όργανο το δημοτικό συμβούλιο και όχι την Οικονομική Επιτροπή, σε κάθε περίπτωση όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι εκείνη που ελέγχει τη νομιμότητα των αποφάσεων και άρα, αν απόψε, το δημοτικό συμβούλιο δεν αναίρεσε την επιλογή της νέας δημοτικής αρχής, είναι ο έλεγχος της νομιμότητας εκείνος που θα κρίνει την πορεία των πραγμάτων, ώστε το έργο να προχωρήσει είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προτείνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Φώτης Βάββας.

Η παράταξη Μπέγκα έδειξε πως επενδύει πολιτικά στο συγκεκριμένο έργο και με βαρύγδουπες εκφράσεις στο λόγο των δύο… Θωμάδων της παράταξης, επιτέθηκε στη δημοτική αρχή και στο παρελθόν της… που εκφράζεται μέσω της διπλής δημαρχίας του Νίκου Γκόντα! Οι Μπέγκας και Γιωτίτσας «πυροβόλησαν» τη δημοτική αρχή επί ώρα, για τη συνεργασία Ελισάφ – Γκόντα, έδωσαν μανιχαϊστικές διαστάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση στο Δήμο Ιωαννιτών, μίλησαν για «κρυφές ατζέντες», απολιτίκ συνεργασίες, για διάθεση γκρεμίσματος του έργου της προηγούμενης δημοτικής αρχής και για αυτοαναίρεση των δύο συμπρατουσσών παρατάξεων που μετέχουσες στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ψήφιζαν την πρόταση της τότε δημοτικής αρχής.

Με όρους τεχνικούς, η κριτική της «Ενότητας Πολιτών» όπως και της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» είναι πως παίρνεται το ρίσκο να μη εξοικονομηθεί ούτε ένα ευρώ από την ενεργειακή απόδοση του οδοφωτισμού, όταν με την πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής θα κερδίζονταν 270.000 ευρώ ετησίως, και πως με εκείνο το έργο, το 100% των εξοικονομούμενων πόρων θα κατευθύνονταν στα ταμεία του Δήμου, ενώ από την άλλη πρόταση, για 10-12 το κύριο όφελος θα καρπούται ο ανάδοχος. Εκφράστηκε παράλληλα, έντονη επιφύλαξη για τα χρονοδιαγράμματα που θέτει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, των 4-6 μηνών για την ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου. Η Τατιάνα Καλογιάννη από την πλευρά της, τόνισε μεταξύ άλλων πως το μοντέλο των ΣΔΙΤ έναντι της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα, γιατί με τις ΣΕΑ έχουν ανακύψει πολλά προβλήματα σε Δήμους της χώρας.

Ο Λάζαρος Νάτσης εξέφρασε επιφυλάξεις για την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής, παρ’ ότι ευχήθηκε «καλή επιτυχία για ένα δύσκολο έργο που όμως δεν θα είναι καθόλου αποδοτικό για τους πολίτες»… όπως είπε.

Η Όλυ Τσουμάνη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που όμως με όποιον τρόπο και να εκτελεστεί το έργο δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες. Τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Ο Χρήστος Πατσούρας πρότεινε να προχωρήσει το έργο από τις υπηρεσίες του Δήμου και με πόρους του Δήμου.

 

Τι προτείνει η δημοτική αρχή

Οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αρλέτος και Φώτης Βάββας απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από δημοτικούς συμβούλους. Από τις απαντήσεις που ξεχώρισαν είναι ότι η μελέτη του δήμου για την κάλυψη όλης της έκτασης με φωτισμό LED θα έχει ολοκληρωθεί σε ενενήντα ημέρες. Το κόστος της μελέτης θα καλυφθεί από τον μηχανισμό ELENA που αξιοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω ειδικού τεχνικού συμβούλου. Από την μελέτη θα προκύψει η πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα είναι είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης.

Ο Δήμος δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την μελέτη και την προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης ενώ θα παραλάβει ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό έργο, μετά από 12 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των ετών, ο ανάδοχος θα λειτουργεί το έργο, θα αντικαθιστά εντός 24ωρου τις καμένες λάμπες, θα συντηρεί το δίκτυο και θα το ελέγχει με αυτοματοποιημένα συστήματα, θα είναι υποχρεωμένος για την κατάσταση φωτεινότητας των λαμπτήρων, κτλ.

Ο Φώτης Βάββας στην τοποθέτησή του αργότερα, υπογράμμισε ότι η μέθοδος που προτείνει η δημοτική αρχή διασφαλίζει ένα έργο σε όλη την έκταση χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες. Σημείωσε ότι η υπάρχουσα μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες θα αξιοποιηθεί στον συνολικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα μόνο επτά δήμοι σε ολόκληρη την χώρα χρησιμοποίησαν ιδιωτικούς πόρους για ανάλογα έργα ενώ άλλοι εξήντα προχωρούν με ιδιωτικά κεφάλαια. «Η μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για τους πολίτες και εγγυάται την καλή λειτουργία του έργου σε βάθος χρόνου. Οι πολίτες έχουν μόνο να κερδίσουν από την μείωση τελών που θα προκύψει», υπογράμμισε.

Στο κύριο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομική απόδοση του έργου υπέρ των δημοτών, ο κ. Βάββας απάντησε πως με τη δέσμευση των 3 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη, τουλάχιστον για το 2020, θα προέκυπτε ένα έλλειμμα 1,666 εκατ. ευρώ λόγω του αυξημένου κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων – από τα οποία το 1 εκατ. θα πήγαινε στα led. Στη γραμμή αυτή στάθηκε και ο Νίκος Γκόντας που ανέφερε ότι η λύση της δημοτικής αρχής δίνει οριστική λύση σε ολόκληρο το Δήμο. «Το ζήτημα είναι αν θέλουμε τρία εκατομμύρια χαράτσι στους Γιαννιώτες ή μια λύση ανέξοδη», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο Άρης Μπαρτζώκας, απολογούμενος… για την αλλαγή της στάσης του, στο δημοτικό συμβούλιο, εγκάλεσε την προηγούμενη δημοτική αρχή πως δεν αναζήτησε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως κάνει η νέα διοίκηση του Δήμου.

 

Τι είπε ο Δήμαρχος

Η συζήτηση έκλεισε με την τοποθέτηση του Δημάρχου. Ο Μωυσής Ελισάφ απάντησε κατ’ αρχάς, στην πολιτική κριτική της πλευράς Μπέγκα, λέγοντας μεταξύ άλλων για τη συνεργασία του με το Ν. Γκόντα πως «στην πολιτική τα πράγματα συμβαίνουν έτσι… δεν υπάρχουν μόνιμα ειδύλλια, αν και σε πολλούς αρέσει αυτή η ακατάσχετη παρελθοντολογία». Αποδόμησε την κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας και σχεδιασμού που θέλει να εμφανίζει για τη θητεία της η πρώην διοίκηση του Δήμου και ανέφερε δύο παραδείγματα: πρώτον, για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, κανένας δεν είχε υπογράψει τη σύμβαση και ο ανάδοχος αναζητούνταν στη Θεσσαλονίκη για να ωριμάσει τις μελέτες… Και δεύτερον, η προηγούμενη δημοτική αρχή κληροδότησε 1.000 καμένες λάμπες και μηδενικό (μηδέν… 0) απόθεμα λαμπτήρων στο εργοτάξιο του Δήμου, ώστε με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, να επικρατεί το σκότος…

Ο κ. Ελισάφ επανέλαβε όσα έχει πει κατά καιρούς για το συγκεκριμένο έργο. Απάντησε με ειλικρίνεια στο Θωμά Γιωτίτσα πως «το Φλεβάρη δεν είχα ιδέα, δεν ήξερα για το έργο, έμαθα πολύ αργότερα, ούτε έβλεπα όλες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με κατηγορείτε γιατί δεν ήξερα και γιατί έμαθα αργότερα για το έργο…». Μίλησε για σχέδιο που «ναρκοθετεί την οικονομική κατάσταση του Δήμου», την οποία θέλησε να ακυρώσει η νέα δημοτική αρχή, ώστε να μη δημιουργηθούν νόμιμες διεκδικήσεις από τον ανάδοχο του έργου.

«Εδώ είμαστε και σε 3 μήνες θα δούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο» κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

Show Buttons
Hide Buttons