Οδοφωτισμός: Περνάει στην επόμενη φάση, μετά την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής

Οδοφωτισμός: Περνάει στην επόμενη φάση, μετά την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής

Στην επόμενη φάση περνά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών μετά την κατά πλειοψηφία σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Το συγκεκριμένο έργο μετά τις πρόσφατες αλλαγές στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετρά δύο ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων και αντίστοιχα δύο κατά πλειοψηφία αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής υπό την παρούσα δημοτική αρχή, προκειμένου να προχωρήσει με την κατασκευαστική μέθοδο που έχει προκρίνει η δημοτική αρχή του Μ. Ελισάφ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Ιωαννιτών και η παρούσα δημοτική αρχή θα είναι αποκλειστικά υπόλογη για την τύχη αυτής της παρέμβασης, για την απόδοσή της και για το οικονομικό όφελος ή ενδεχομένως τη ζημία που θα προκύψει μελλοντικά.

Η συζήτηση από πλευράς της δημοτικής αρχής στη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής, στάθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου που έχει εισηγηθεί ήδη αρκετές φορές ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας, ενώ από την πλευρά της αντιπολίτευσης τονίστηκαν οι μεθοδεύσεις που άλλαξαν τους συσχετισμούς και προκάλεσαν την ακύρωση της τελευταίας απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για το εν λόγω έργο.

Ο κ. Βάββας σημείωσε πως το έργο πληρώνεται από την εξοικονόμηση των ανταποδοτικών τελών, χρόνος υλοποίησης είναι οι 18 μήνες, η διάρκεια της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου 12 χρόνια και το σύνολο των προς αντικατάσταση λαμπτήρων ανέρχεται στους 17.624. Στα 17,172 εκατ. ευρώ ανέβασε ο κ. Βάββας το συνολικό κέρδος του Δήμου από την παρέμβαση.

Η πρώτη αντιπαράθεση προκλήθηκε από την ερώτηση του Θωμά Γιωτίτσα για την παράλειψη του κατασκευαστικού κόστους από την προγραμματική σύμβαση, κάτι που δεν συνέβαινε στην προηγούμενη προγραμματική σύμβαση. Αυτό που απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν πως δεν απαιτείται, δε χρειάζεται να υπάρχει στην προγραμματική σύμβαση το κατασκευαστικό κόστος και υπονόησε ότι η επίκλησή του έδωσε ουσιαστικά τη δυνατότητα να μιλά η αντιπολίτευση για εκτόξευση του κόστους της σύμβασης από τα 8,5 εκατ. ευρώ που αναφέρονταν αρχικά ως κατασκευαστικό κόστος.

 

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης

Ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» στάθηκε περισσότερο στο πολιτικό μέρος του θέματος. Δεν παρέβλεψε την τεχνοκρατική και οικονομική διάσταση του έργου καθώς κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως δεν επεδίωξε το διάλογο με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. 

Χαρακτήρισε τη μεθόδευση της απόφασης «προσβολή και χτύπημα στη δημοκρατία» – «πρώτη φορά κατώτατο όργανο καταργεί απόφαση ανώτατου θεσμικού οργάνου» σημείωσε – και τόνισε πως είναι άνευ αντικειμένου η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που προσδιορίστηκε για τα τέλη Ιουλίου. Επανέλαβε όσα είπε και σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα πως είναι υπερβολικό το φούσκωμα για ένα έργο που κοστίζει 8,5 εκατ. ευρώ και που προβλέπει μόνο αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων.

Ο Δημήτρης Νάστος από την ίδια παράταξη μίλησε για αδιαφανή, παράτυπη και αντιδημοκρατική απόφαση.

Από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» ο Βασίλης Κοσμάς τόνισε πως ο όλος χειρισμός αποκαλύπτει τον ισχυρισμό της παράταξής του ότι δεν υπάρχουν μελέτες. Ο Σπύρος Γκίζας ανέγνωσε την εισήγηση αμφισβητώντας το νόμιμο δικαίωμα της δημοτικής αρχής να ξαναφέρει προς συζήτηση το θέμα, όταν υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Έχουμε εξαντλήσει το θέμα, μελέτες δεν υπάρχουν για να εκφράσουμε άποψη, γίνεται εκχώρηση εν λευκώ αρμοδιοτήτων παρά την εκπεφρασμένη βούληση του δημοτικού συμβουλίου, ο κύριος του έργου δε γνωρίζει τι έργο θα κατασκευάσει και πόσα χρήματα θα καταβάλλει, ήταν κάποια από τα σημεία της τοποθέτησης για την παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση. 

Ο Λάζαρος Νάτσης που μετέχει στην Οικονομική Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου από την παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι με ευκολία καταργήθηκε η πρώτη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τώρα εκ νέου καταργείται μια δεύτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Αγνοείτε τις προτάσεις του δημοτικού συμβουλίου, τι ζητάει μια δημοτική αρχή από μια αντιπολίτευση; Υπάρχει δέσμευση για λύση που δεν είναι συμφερότερη για την πόλη και τους δημότες» σημείωσε μεταξύ άλλων για να καταλήξει λέγοντας: «έχετε πάρει λάθος δρόμο και πολιτικά έχετε πάρει τον κατήφορο»…

O πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γιώργος Αρλέτος απαντώντας στο Λ. Νάτση είπε πως η σύνταξη των μελετών θα γίνει μέσα από την προγραμματική σύμβαση και θα έλθουν για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. 

Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο Φώτης Βάββας μίλησε πιο πολιτικά λέγοντας τα εξής: «Με πλήρη συναίσθηση απέναντι στους πολίτες για το καλό του Δήμου και των δημοτών θα προχωρήσουμε σε μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη. Οι μελέτες θα έλθουν στο δημοτικό συμβούλιο με ό,τι έχετε ζητήσει, η τεχνική λύση είναι η καλύτερη δυνατή, δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ ο πολίτης». 

Show Buttons
Hide Buttons