Οικονομικός απολογισμός από το 2011 (αλλά κυρίως, από το 2014)…

Οικονομικός απολογισμός από το 2011 (αλλά κυρίως, από το 2014)…

Η οικονομική εξυγίανση στο Δήμο Ιωαννιτών ξεκίνησε το 2011 αλλά κορυφώθηκε την περίοδο 2014-2019, υποστήριξε στο πλαίσιο του οικονομικού απολογισμού της δημοτικής αρχής, ο απερχόμενος δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, έχοντας στο πλευρό του τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Θωμά Γιωτίτσα, το πρωί της Δευτέρας.

Απαντώντας ενδεχομένως και στην κριτική της αλά καρτ αποδοχής της συνέχειας της παρούσας δημοτικής αρχής με την δημοτική αρχή του Φίλιππα Φίλιου, ο κ. Μπέγκας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υποστήριξε πως «Ο Δήμος Ιωαννιτών κατάφερε αυτή την Δημοτική περίοδο να μετατραπεί από έναν Δήμο αφερέγγυο, υπερχρεωμένο και αναξιόπιστο σε ένα πρότυπο οικονομικής διαχείρισης κάτι που αποδεικνύεται και με την κατάταξή του στην έρευνα του ΚΕΦιΜ, όπου ο Δήμος μας είναι ο πρώτος αστικός Δήμος στη χώρα στην διαφάνεια, τη λογοδοσία και την οικονομική του διαχείριση».

«Η προσπάθεια βέβαια» σημείωσε ο κ. Μπέγκας, «ξεκίνησε από το 2011 αλλά την περίοδο 2014-2019 κορυφώθηκε, παρά τις δύσκολες συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε όλοι οι έλληνες με τα γνωστά δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 που είχαν άμεση συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα και στο Δήμο Ιωαννιτών». Και συμπλήρωσε «πιστοί στο πρόγραμμα που καταθέσαμε στους πολίτες το 2014, δεν θέσαμε ποτέ σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Δήμου, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε με βάση τους πραγματικούς μας πόρους, την ίδια ώρα που καταφέραμε να αποπληρώσουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε, χρέη εκατομμυρίων ευρώ που κληρονομήσαμε από τις Δημοτικές Αρχές οι οποίες στην εποχή των παχιών αγελάδων αποδείχτηκαν κάκιστοι διαχειριστές του Δημόσιου χρήματος, φορτώνοντας με χρέη εκατομμύριων τους Δημότες», ευχαριστώντας τους δύο αντιδημάρχους Οικονομικών αυτής της περιόδου, Θανάση Μανταλόβα και Θωμά Γιωτίτσα, αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου για την εξαιρετική δουλειά.

 

Ο απολογισμός του αντιδημάρχου

Ο κ. Γιώτιτσας με τη σειρά του σημείωσε πως το 2014, όταν η νυν Δημοτική Αρχή είχε ζητήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, είχε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 5ετίας για το Δήμο με όραμα και στόχους για το πώς θέλουμε την πόλη μας, βασισμένο όμως πάνω σε μια θεμελιώδη πολιτική φιλοσοφία που πρέσβευε ότι «θέλουμε να αλλάξουμε τον τόπο χωρίς να υποθηκεύσουμε το μέλλον του».

Οι δράσεις της πολιτικής κινήθηκαν πάνε σε 4 βασικούς πυλώνες: Καθημερινότητα, κοινωνική πολιτική, πολιτισμός-αθλητισμός, οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιωτίτσας παρέθεσε με στοιχεία τη δουλειά που έγινε στον τομέα των οικονομικών του Δήμου Ιωαννιτών τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά ο κ. Γιωτίτσας υπογράμμισε τα εξής:

 • Μείωση στους συντελεστές των δημοτικών τελών κατά 30%, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε στοχευμένες περιοχές που είχαν αδικηθεί.
 • Ελάφρυνση τελών σε ευπαθείς ομάδες όπως οι πολύτεκνοι, οι άποροι, τα ΑΜΕΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι, με την θέσπιση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού τιμολογίου και απαλλαγές δημοτικών τελών που φτάνουν έως και το 80%.
 • «Παραδίδουμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα, ύψους άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από δικούς μας πόρους, με έργα σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου μας» σημείωσε για τα έργα.
 • αύξηση της χρηματοδότησης προς τα Νομικά Πρόσωπα. Μόλις 5 εκατομμύρια ευρώ κατευθύνονταν στον ΟΚΠΑΠΑ, το Πνευματικό Κέντρο, το ΔΗΠΕΘΙ, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, τον Ζωγράφειο Οίκο ευγηρίας. Το 2019, το σύνολο των Νομικών Προσώπων θα εισπράξουν τουλάχιστον 6 εκατομμύρια ευρώ, 20% δηλαδή περισσότερα από το 2015. Συνολικά, την τετραετία 2015 – 2018 επιχορηγήθηκαν τα Νομικά Πρόσωπα με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ από ίδιους πόρους.
 • από 27 εκατομμύρια ευρώ χρέη προς τράπεζες και ΙΚΑ, το 2019 οι οφειλές είναι κάτω από 16 εκατομμύρια ευρώ.
 • από 49 εκατομμύρια ανείσπρακτων οφειλών, το ποσό είναι σήμερα 43 εκατομμύρια ανείσπρακτα, αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς που έγινε στο κυνήγι των οφειλετών. Την τετραετία 2015 – 2018 εισπράχθηκαν περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια παλαιών βεβαιωμένων οφειλών.
 • καταγραφή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των κληροδοτημάτων: δημιουργήθηκαν αναλυτικοί φάκελοι για περισσότερα από 1200 ακίνητα του Δήμου τα οποία για 1η φορά έχουν δηλωθεί στο Ε9 για να προχωρήσει ο Δήμος στην πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση τους.
 • Αποπληρώθηκαν παλιές οφειλές άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ για ΙΚΑ ΑΔΕΙ, φόρο εισοδήματος, δάνεια, ρυμοτομίες και τόκους υπερημερίας.
 • παρέμεινε σε πολύ υψηλό επίπεδο η εισπραξιμότητα στα ίδια έσοδα του Δήμου.
 • επετεύχθη ένα σημαντικό ταμιακό πλεόνασμα άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ στα ανταποδοτικά την τετραετία 2015-2018 παρά τις 4 συνεχείς μειώσεις των τελών
 • επιδότηση του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ τη διετία 2018 – 2019 με 250.000 ευρώ,
 • επιχορήγηση σε όλα τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης που αιτήθηκαν ενίσχυση με 240.000 ευρώ τη διετία 2018 – 2019.

 

Show Buttons
Hide Buttons