Οι έξι αλήθειες Μητσοτάκη: Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Οι έξι αλήθειες Μητσοτάκη: Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Ως η «πολιτική του μέτρου της λογικής και του αποτελέσματος» προσδιορίζεται το κυβερνητικό έργο που σχεδιάζει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, στην έναρξη της τριήμερης διαδικασίας ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, το απόγευμα του Σαββάτου.

Κάλεσε σε συμπόρευση όλους τους Έλληνες, κράτησε χαμηλούς τόνους προς την αντιπολίτευσης αφήνοντας αιχμές σε λίγα σημεία όπως για τη ΔΕΗ.

Μιλώντας για 6 αλήθειες, περιέγραψε αδρά την πολιτική της νέας κυβέρνησης που επαναλαμβάνει προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ, οι οποίες θα αναπτυχθούν σε 10 νομοσχέδια που θα είναι έτοιμα μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2019 και θα αφορούν το επιτελικό κράτος και την οργάνωσή του, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει σε δύο φάσεις, το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, την αγροτική ανάπτυξη και την υγεία.

Η πρώτη αλήθεια αφορά την οικονομία και ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται με τη μορφή του κατεπείγοντος το πρώτο νομοσχέδιο. Προανήγγειλε αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, καθιέρωση 40% έκπτωσης σε δαπάνες για την οικοδομή, μείωση από το 22% στο 9% για τον πρώτο φορολογικό συντελεστή, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ.

 

Φορολογικά μέτρα

Ανακοίνωσε και παραδέχτηκε την πρώτη ασυνέπεια – αναίρεση της προγραμματικής δέσμευσης ότι όλες οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020. «Οι αλλαγές ξεκινούν από τώρα από το 2019. Είναι μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την ισχύ των μειώσεων του ΕΝΦΙΑ από τα εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν τις επόμενες εβδομάδες στους φορολογούμενους. «Γίνονται και θετικές κυβερνητικές κυβιστήσεις όταν υπάρχει σοβαρότητα και αξιοπιστία» σημείωσε. Πρόκειται για μεσοσταθμικές μειώσεις της τάξης του 22% ως εξής:

  • για μικρές ιδιοκτησίες η ανακούφιση θα είναι 30%
  • για όλες τις μεσαίες ιδιοκτησίες μείωση κατά 20%
  • και για ιδιοκτησίες με αντικειμενική αξία άνω του 1 εκατ., μείωση 10%

Προανήγγειλε για το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλαγή της ρύθμισης των 120 δόσεων, μείωση δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από το 5% στο 3%, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα για όσους παραμένουν στη ρύθμιση. Ωστόσο προειδοποίησε πως πρόκειται για την τελευταία φορά που το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιεί μια τέτοια ρύθμιση.

 

Tα πρώτα μέτρα

Κατά τομέα αρμοδιότητας ανακοίνωσε ακολούθως, τις διάφορες παρεμβάσεις που θα αναληφθούν στο εξής. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας» είπε για τα προβλήματα της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης. Προανήγγειλε ιδιωτικοποίηση τομέων όπου είναι δυνατόν, πόλεμο στους κακοπληρωτές, εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Στην υγεία, ανακοίνωσε πως προσλαμβάνονται άμεσα 10.000 γιατροί και κυρίως νοσηλευτές, εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος παντού στην επικράτεια, αρχής γενομένης από το κοινοβούλιο, τα φάρμακα βαρέως πασχόντων θα πηγαίνουν σπίτι τους. Ψήφιση νέου εκλογικού νόμου «δεν θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιη στην απλή αναλογική» σημείωσε και μέσα στο 2020 το κράτος θα αρχίσει να αποκτά πραγματική ψηφιακή υπόσταση, δήλωσε προαναγγέλλοντας λιγότερο δημόσιο μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών και κάθε πολίτης θα κάνει τα πάντα με τη νέα ψηφιακή του ταυτότητα.

Για την Παιδεία: «η παιδεία ξαναγίνεται ο ανελκυστήρας για την πρόοδο του κάθε νέου» τόνισε και ανακοίνωσε: 4.500 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή, ενώ σταδιακά θα αντιμετωπιστεί οριστικά και το ζήτημα των αναπληρωτών καθηγητών, οι διδάσκοντες και όχι το Υπουργείο θα έχουν την ευθύνη για το περιεχόμενο των σπουδών στα πανεπιστήμια, τους εισακτέους θα καθορίζουν τα πανεπιστήμια και όχι το Υπουργείο, «το άσυλο της παρανομίας καταργείται στο πρώτο μας νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μολότοφ, μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών» τόνισε χαρακτηριστικά. Το πρώτο πρότυπο σχολείο θα γίνει στο Περιστέρι, στη Δυτική Αττική.

Στη Δικαιοσύνη και τη δημόσια ασφάλεια, ανακοίνωσε πως αίρονται οι προβληματικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων, ισοβιτών και τρομοκρατών, αλλάζει το καθεστώς των αδειών και ιδρύονται φυλακές τύπου Γ¨ μέχρι τέλους του έτους. 1.500 αστυνομικοί θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ και εντός εξαμήνου θα αντικατασταθεί εξοπλισμός ΕΛΑΣ και μέσα στο 2020 θα προμηθευτεί η ΕΛΑΣ περιπολικά και μηχανές.

Για την εξωτερική πολιτική είπε λίγα πράγματα, ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει άρση των αρνητικών συνεπειών της «Συμφωνίας των Πρεσπών», με πρώτη απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των Μακεδονικών προϊόντων. Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν μαζί «ένα τολμηρό βήμα μπροστά».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν άμεσα, πέντε εμβληματικά έργα σε Αττική και Θεσσαλονίκη: η Αθήνα αποκτά σύντομα ένα νέο πόλο πολιτισμού καθώς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ενοποιείται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» χρηματοδοτεί τις πρώτες μελέτες. Οι φυλακές Κορυδαλλού φεύγουν από τη Δυτική Αθήνα, οι παλιές εγκαταστάσεις κατεδαφίζονται και ένα μεγάλο πάρκο θα γίνει στη θέση των φυλακών, ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές θα ανασάνουν. Στο Τατόι, το πρώην βασιλικό κτήμα αξιοποιείται πολύπλευρα, δημιουργούνται πρότυπες αγροδιατροφικές μονάδες, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες. Έργο τέταρτο: στο Κερατσίνι σε συνεργασία με το Δήμο δημιουργείται Μητροπολιτικό Πάρκο και ιδρύεται κέντρο έρευνας, έργο πέμπτο ο χώρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη αλλάζει πλήρως και αναβαθμίζεται, οι εγκαταστάσεις εκσυγχρονίζονται και «πρασινίζουν».

 

Show Buttons
Hide Buttons