Οι αναβολές των δικαστηρίων καθυστερούν την Οριοθέτηση και Γεφύρωση του Αράχθου 

Οι αναβολές των δικαστηρίων καθυστερούν την Οριοθέτηση και Γεφύρωση του Αράχθου 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών  Αντιπλημμυρικής προστασίας Άρτας, αλλά και για την κατασκευή της νέας Γεφύρωσης στον ποταμό Άραχθο κρούει ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Μέχρι σήμερα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις λόγω δικαστικών διαδικασιών, κάτι που ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την πορεία και των δύο μεγάλων έργων, τα οποία θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Οριοθέτησης, πρόκειται για καθυστερήσεις που αφορούν την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ένας εκ των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό ανάδειξης του αναδόχου για τις μελέτες, που έχουν προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ και τα οποία είναι δεσμευμένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η εκδίκαση της υπόθεσης πήρε μια ακόμη αναβολή για τις 12 Ιουνίου. Πλέον, εκφράζουμε την πολύ έντονη ανησυχία μας για την πορεία του βασικότερου θέματος που απασχολεί την Άρτα, της Οριοθέτησης του ποταμού Αράχθου. Η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός, ότι εάν καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο οι διαδικασίες, κινδυνεύει η Άρτα να χάσει πολύ σημαντικά χρήματα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές εικόνες του Φεβρουαρίου του 2015, ενώ παράλληλα αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη όλης της περιοχής εκατέρωθεν του Αράχθου, αλλά και για την τουριστική αξιοποίηση της εν λόγω περιοχής» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης. Και συνεχίζει: «Επικοινωνούμε διαρκώς με τους αρμόδιους φορείς και τα Υπουργεία ώστε να δούμε πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα και να προχωρήσουν οι διαδικασίες, αλλά χρειάζεται άπαντες να αντιληφθούν την σημασία της ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών για να προχωρήσει η υπόθεση».

Αντικείμενο των μελετών είναι η ωρίμανση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής της Άρτας και του ποταμού Αράχθου από το Πουρνάρι μέχρι την εκβολή του στον Αμβρακικό Κόλπο, με τη σύνταξη των εξής κυρίως μελετών:

  • Διευθέτησης της κύριας κοίτης του ποταμού Αράχθου κατάντι του φράγματος Πουρνάρι ΙΙ και μέχρι τις εκβολές με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα
  • Έργων εκτροπής –παράκαμψης της πόλης της Άρτας, μέρος της πλημμυρικής περιοχής με τα απαιτούμενα τεχνικά έργα και
  • Οριοθέτησης για το τμήμα του ποταμού Αράχθου κατάντι του φράγματος και μέχρι τις εκβολές.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μελέτη εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και δημοπρατήθηκε στις 7 Ιουλίου 2016 από την αρμόδια Διεύθυνση Δ7 του Υπουργείου Υποδομών. 

Η αρχική ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης ήταν η 16η Ιανουαρίου 2018, αλλά υπήρξε αναβολή για τις 24 Απριλίου. Η υπόθεση πήρε νέα αναβολή για τις 15 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία πήρε μια ακόμη αναβολή για τις 12 Ιουνίου!

Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις μέσω του Δημάρχου τηλεφωνικώς αλλά και εγγράφως στο Υπουργείο Υποδομών, ενώ ο κ. Τσιρογιάννης  παρέστη σε όλες τις εκδικάσεις της υπόθεσης (στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) όπου και αιτήθηκε τη συζήτησή της και μετά τις παρεμβάσεις του έχει συντμηθεί ο χρόνος των διαστημάτων μεταξύ των αναβολών. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν άμεσα οι μελέτες, ώστε να καταστεί δυνατό η Άρτα να χρηματοδοτηθεί για σημαντικά αντιπλημμυρικά αναπτυξιακά έργα (μέσω ΕΣΠΑ) στην παραποτάμια περιοχή του Αράχθου.

 

Show Buttons
Hide Buttons