Οι δικαστικές εκκρεμότητες της «νέας» Λεωφόρου Νιάρχου

Οι δικαστικές εκκρεμότητες της «νέας» Λεωφόρου Νιάρχου

Την αναβολή εκδίκασης στο Εφετείο Ιωαννίνων την υπόθεσης καθορισμού τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις στο δρόμο της λεωφόρου Νιάρχου, για το έργο συγκεκριμένα της αναβάθμισης της συγκεκριμένης οδού που πηγαίνει προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Πεδινή… πέτυχαν οι αντιδρώντες κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Οι δύο προαναφερθείσες πλευρές τέθηκαν το πρωί της Τετάρτης, στο δικαστήριο αντιμέτωπες με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία ζητούσε την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας για να προχωρήσει στις επόμενες ενέργειες υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου.

Τελικώς, το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα των ενδιαφερόμενων κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής που βρίσκεται εκατέρωθεν του οδικού άξονα αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών και όρισε τη νέα δικάσιμο για τις 4 Δεκεμβρίου 2019.

Στο δικαστικό επίπεδο επίσης, η «μάχη» της λεωφόρου Νιάρχου επρόκειτο να κριθεί την Δευτέρα, 13 Μαΐου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει ασκηθεί προσφυγή κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με στόχο να μπλοκάρει το έργο. Στο ΣτΕ ωστόσο, όποιος δε θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη εύκολα ξεπερνάει τα εμπόδια, και για την εξέταση της υπόθεσης που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα, η Περιφέρεια Ηπείρου προφανώς σκόπιμα, εμφανίστηκε με ελλείψεις στο φάκελο και ζήτησε την αναβολή! Η νέα δικάσιμος στο ΣτΕ ορίστηκε για τις 23 Σεπτεμβρίου του 2019…

Προφανώς και με τα παραπάνω δεδομένα, τίποτε δε μπορεί να εμποδίσει την Περιφερειακή Αρχή από το να προχωρήσει το έργο, όπως το έχει σχεδιάσει.

Συγκεκριμένα, μόλις πάρει στα χέρια της η Περιφέρεια Ηπείρου την απάντηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προσυμβατικό έλεγχο του φακέλου του έργου, τότε κάλλιστα μπορεί να καλέσει τον ανάδοχο να υπογράψει και άρα να προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του έργου, να εγκαταστήσει δηλαδή η Περιφέρεια τον εργολάβο και το έργο να αρχίσει άμεσα.

Τα χέρια της Περιφέρειας έλυσε η προηγούμενη δικαστική απόφαση του περασμένου φθινοπώρου, που άναψε το «πράσινο φως» με την επίκληση της νομοθεσίας γύρω από τα Ολυμπιακά έργα.

 

Η αυτοαποζημίωση

Ένας πρόσθετος λόγος αντίδρασης από τους παρά την οδό Νιάρχου, κατοίκους και επιχειρηματίες των περιοχών Σεισμοπλήκτων, Νεοχωρόπουλου, Ανατολής και Πεδινής, είναι τα προβλεπόμενα για την αποζημίωσή τους. Το μεγαλύτερο μέρος που θα πάρουν αν ολοκληρωθεί η διαδικασία, είναι η λεγόμενη αυτοαποζημίωση. Λιγότερο από το μισό της τιμής που θα επιδικάσει το δικαστήριο, είναι κανονική αποζημίωση και το υπόλοιπο… αέρας… (ή αλλιώς αυτοαποζημίωση).

Πρόκειται για την κρατική αντίληψη που θεωρεί πως η περιουσία σου παίρνει υπεραξία όταν εκτελείται ένα σημαντικό έργο πάνω της ή δίπλα της, και έτσι δεν σε αποζημιώνει εξ ολοκλήρου… Η μεγάλη διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι πως έτσι όπως σχεδιάστηκε η Νιάρχου, την όποια υπεραξία έχουν σήμερα οι ιδιωτικές περιουσίες, με την ολοκλήρωση του έργου, πολύ απλά θα την χάσουν…

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών πνέουν μένεα σήμερα, κατά του απερχόμενου Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη και της αντιπεριφερειάρχου Ιωαννίνων – και υποψήφιας Δημάρχου Ιωαννιτών – Τ. Καλογιάννη και τα επίχειρα της κακής δρομολόγησης του έργου, χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση, θα το πληρώσουν οι δύο αιρετοί στις επερχόμενες εκλογές. Αισιοδοξούν δε πως με τους νέους συσχετισμούς δύναμης που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές, στο σχηματισμό των νέων διοικήσεων στο Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, η μελέτη θα βελτιωθεί και δεν θα προχωρήσει έτσι το έργο.

Show Buttons
Hide Buttons