Οι δυσκολίες της «επένδυσης» κοπής μερικών άρρωστων πεύκων…

Οι δυσκολίες της «επένδυσης» κοπής μερικών άρρωστων πεύκων…

Στη χώρα που για να κοπούν μερικά γέρικα, άρρωστα ή γερμένα πεύκα… χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος από την πρώτη επισήμανση του προβλήματος μέχρι τη στιγμή που θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, η απόφασης της κοπής των επικίνδυνων δέντρων… η προσέλκυση επενδύσεων αφού πρώτα σπάσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια του ανάλγητου κράτους, συνιστά στόχο πιο δύσκολα επιτεύξιμο από την… προσελήνωση του πρώτου ελληνικής σημαίας διαστημικού σκάφους, στη Σελήνη…

Την αφορμή γι’ αυτό την απογοητευτική διαπίστωση, δίνει ένα από τα θέματα που θα έλθουν προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Γ. Γιώτη εισηγείται προς το σώμα να δώσει άδεια για να προχωρήσει η έκτακτη κάρπωση μερικών γέρικων ή άρρωστων πεύκων, εντός των δύο γεωτεμαχίων του Πάρκου Πυρσινέλλα.

Το ίδιο πολιτικό πρόσωπο επανέρχεται στο θέμα σχεδόν ένα χρόνο μετά, καθώς το Τμήμα Κληροδοτημάτων του Δήμου Ιωαννιτών είχε με το υπ. αρ. 46761/12787 /16-08-2018 έγγραφό του θέσει στο Δασαρχείο Ιωαννίνων το θέμα: «Κοπή δέντρων εντός των δύο γεωτεμαχίων του Πάρκου Πυρσινέλλα». Τι ζητούσε από το Δασαρχείο με το έγγραφο αυτό η υπηρεσία του Δήμου Ιωαννίνων το καλοκαίρι του 2018, επικαλούμενη μάλιστα και τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι Αττικής και τις ανησυχίες των περιοίκων του Πάρκου για πιθανή πτώση δέντρων ή πιθανότητα πυρκαγιάς (!!!);

α) Να προβεί άμεσα σε δειγματοληπτικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια ξήρανσης των δένδρων.

β) Να εγκριθεί η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης εντός του Πάρκου τόσο από την πλευρά που γειτνιάζει με την οδό Ανεξαρτησίας όσο και με τον Οίκο Ευγηρίας.

γ) Την έγκριση της κοπής ξηραθέντων ατόμων και ευρισκόμενων στο όριο της ξήρανσης μετά από σχετική αυτοψία της Υπηρεσίας του Δασαρχείου και καθ’ υπόδειξή αυτής.

Το Δασαρχείο Ιωαννίνων με το υπ.αρ. 139419/06-09-2018 έγγραφό του ενημέρωσε το Δήμο ότι απέστειλε δείγμα από τα συγκεκριμένα άτομα πεύκης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για έλεγχο και το τελευταίο διαπίστωσε περί το Νοέμβριο του 2018, την προσβολή ορισμένων πεύκων από φλοιοφάγα έντομα, συνιστούσε δε προς το Δήμο να κοπούν άμεσα τα προσβεβλημένα από τα έντομα δέντρα, ώστε να μην επεκταθεί η νόσος

Επιπλέον η Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας με το με ημερομηνία 15/9/2018 έγγραφό της, γνωστοποίησε ότι για την υλοτομία των ατόμων πεύκης που φύονται στην περιμετρική ζώνη του δασυλλίου κατά μήκος της Ανεξαρτησίας, απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου – είναι η απόφαση που έρχεται να πάρει την Πέμπτη, το δημοτικό συμβούλιο… Σχεδόν ένα χρόνο μετά!

 

Ο καιρός πέρασε και δεν έγινε απολύτως τίποτα στο Πάρκο Πυρσινέλλα, το ίδιο πρόβλημα όμως, παρατηρήθηκε και στο αισθητικό δασύλλιο της πόλης, όπισθεν του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ένα χρόνο μετά και με εσωτερική αλληλογραφία ανάμεσα στη Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Ιωαννίνων σε έγγραφο με ημερομηνία 8/5/2019, τίθεται το ερώτημα αν ο Δήμος Ιωαννιτών έπραξε όσα όφειλε για το Γιαννιώτικο Σαλόνι. 

Ο Δήμος ξυπνά… από το λήθαργο του προεκλογικού χειμώνα και θα προβεί αύριο στη λήψη απόφασης για τα άρρωστα πεύκα στο Πάρκο Πυρσινέλλα. Στο μεταξύ… θα μπορούσε και πυρκαγιά να έχει προκληθεί από τα άρρωστα δέντρα, και περισσότερα άτομα πεύκης να έχουν προσβληθεί στο μεσοδιάστημα κοκ. 

Διαβάστε εδώ όλη την επίμαχη αλληλογραφία, από την οποία προκύπτει πως δύσκολα μπορεί αυτή η χώρα να γίνει κάποτε κανονική… 

Show Buttons
Hide Buttons