Οι «ενεργειακές κοινότητες» της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»

Οι «ενεργειακές κοινότητες» της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή»

Μια από τις καινοτόμες προτάσεις του προγραμματικού της πλαισίου πρόκειται να παρουσιάσει σε μια ανοιχτή εκδήλωση την ερχόμενη Δευτέρα, η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή».

«Η εξοικονόμηση ενέργειας, ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα, το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στις 19:00 και με την εκδήλωση αυτή η παράταξη του Λάζαρου Νάτση προσδοκά να μιλήσει συγκεκριμένα και προγραμματικά, καλύπτοντας το κενό της αόριστης αντιπαράθεσης που συνήθως βλέπουμε στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», υποψήφιος Δήμαρχος Λάζαρος Νάτσης υπογράμμισε την ανάγκη όλες οι παρατάξεις να γίνουν πιο συγκεκριμένες, προεκλογικά.

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας στους δήμους (ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού, διαχείριση νερού και αποβλήτων) μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος με απελευθέρωση προϋπολογισμών για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

Ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής επιβάλει επίσης την συνέργειά της με αυτήν της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, του σχεδιασμού δράσεων για την κυκλική οικονομία και γενικότερα την χάραξη πολιτικής για όλο το φάσμα των περιβαλλοντικών δράσεων με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, η προγραμματική ένταξη των ενεργειακών παρεμβάσεων, από τις εκλεγμένες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι όχι μόνον απαραίτητη αλλά και ώριμη επιλογή, εφόσον οι παρεμβάσεις αυτές:

* Μπορούν, με έργα αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, να μειώσουν το ενεργειακό κόστος των δήμων με απελευθέρωση προϋπολογισμών για κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική.

* Οδηγούν με τον πιο άμεσο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση και την μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

* Συνδέουν τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών των μικρών επιχειρήσεων και των ΟΤΑ, με την παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους (όπως πχ με την μέθοδο του συμψηφισμού και της αυτοπαραγωγής)

* Κινητοποιούν και εμπλέκουν ένα μεγάλο εύρος από κοινωνικά υποκείμενα (δήμοι συνεταιρισμοί μικρές επιχειρήσεις, πολίτες) δίνοντας την δυνατότητα για ανάπτυξη της κοινωνικής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, δημιουργώντας ταυτόχρονα εργασία και τοπική ανάπτυξη.

Η έννοια της ενεργειακής κοινότητας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», όπως εξήγησε στις δηλώσεις του ο κ. Νάτσης, είναι μια διαδημοτική συνεργασία, η οποία ενεργοποιεί δημότες, επιχειρήσεις και φορείς, για την παραγωγή ενέργειας, π.χ. από ανανεώσιμες πηγές, όπως η βιομάζα.

Show Buttons
Hide Buttons