Οι επιχειρήσεις «ξεκλειδώνουν» τις Πολιτιστικές Διαδρομές των αρχαίων Θεάτρων

Οι επιχειρήσεις «ξεκλειδώνουν» τις Πολιτιστικές Διαδρομές των αρχαίων Θεάτρων

Βρισκόμαστε στη φάση της ενεργότερης εμπλοκής των επιχειρήσεων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας και Θεσπρωτίας, στο μεγάλο έργο της Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. Αυτό φάνηκε κατά την προχθεσινή 2η συνεδρίαση του συμβουλίου φορέων, θα φανεί εντονότερα ωστόσο, όταν την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (Ν. Ζέρβα 28-30, 2ος όροφος, εντός Στοάς Σάρκα και περί ώρα 11:00 π.μ.) θα λάβει χώρα, η 1η Συνεδρίαση του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

Πριν λίγες εβδομάδες, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων εξέφρασε το παράπονο πως δεν έχει την επαρκή ενημέρωση που οφείλει να διαχέει προς τα μέλη του, αναφορικά με το σκοπό και τα οφέλη του έργου των Πολιτιστικών Διαδρομών. Τον προβληματισμό αυτόν που μετέφερε στα μέλη του Συμβουλίου Φορέων, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Σπύρος Μπέκας, τον αποδέχτηκε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, παραδεχόμενος πως μπορεί όντως, μέχρι σήμερα, η ωρίμανση και εκτέλεση του μεγαλεπήβολου έργου, να έγινε ερήμην των επιχειρήσεων, στις οποίες εν μέρει απευθύνεται το έργο.

Αυτή η φορά των πραγμάτων ωστόσο, φαίνεται ότι από δω και στο εξής αλλάζει, όπως αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Στράτου Ιωάννου.

 

Το τοπικό σύμφωνο

Η 1η Συνεδρίαση του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, την ερχόμενη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει μια σύντομη ενημέρωση-εκπαίδευση, σχετικά με την Πολιτιστική Διαδρομή και το γενικό πλαίσιο αρχών και κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εντάσσονται στο δίκτυο οι επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει η υπογραφή του Τοπικού Συμφώνου, καθώς και η εκλογή και συγκρότηση της 11μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και της 5μελούς Επιτροπής Δεοντολογίας του Δικτύου. Η πρώτη θα είναι κάτι σαν Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και η Επιτροπή Δεοντολογίας θα επιβλέπει την τήρηση των προβλεπομένων αρχών, από τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να μετάσχουν στο Σύμφωνο.

Το έργο μπορεί να ορίζεται από τις πολιτιστικές διαδρομές των πέντε αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, η προοπτική του ωστόσο, μπορεί να ανοίξει ώστε να περιλάβει περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία του ανθρώπου ή της φύσης όπως είναι το Γεωπάρκο Βίκου Αώου. Ώστε, το έργο μπορεί να «αγκαλιάσει» προοπτικά όλη την Ήπειρο, από την άποψη του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις τώρα, κάθε είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να ωφεληθεί από το έργο των πολιτιστικών διαδρομών. Δε μιλάμε μόνο για τα τουριστικά γραφεία και τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες θα φέρουν τους επισκέπτες στην περιοχή. Εδώ ακριβώς, είναι κομβικός και ο ρόλος των δύο εισόδων της Ηπείρου: από θαλάσσης, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και από αέρος, το αεροδρόμιο του Ακτίου – μόνο αυτό… προς το παρόν – με τις γέφυρες επικοινωνίας να έχουν ήδη ριχτεί αντίστοιχα, προς τον ΟΛΗΓ και προς την Fraport.

Στο ευρείας αυτό κλίμακας cluster – λέγεται τοπικό σύμφωνο καταχρηστικά, αν και απευθύνεται σε όλο το εύρος της Περιφέρειας Ηπείρου – θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις εστίασης, τυποποιητικές μονάδες και μονάδες με προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής.

Στην απλούστερη εφαρμογή αυτής της διάδρασης, ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το πολιτιστικό προϊόν των διαδρομών, ένα ξενοδοχείο προβάλλει τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος που μπορεί να επισκεφθεί ο φιλοξενούμενος. Μια τυποιητική μονάδα παραγωγής φέτας μπορεί να αξιοποιήσει το σήμα των πολιτιστικών διαδρομών και να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name.

Η γνωριμία με αυτές τις δυνατότητες που δίνει το έργο των πολιτιστικών διαδρομών, θα γίνει προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις σταδιακά, με στόχο τον επόμενο χρόνο, να αρχίσουν να φαίνονται τα οφέλη του έργου. Γύρω στις 50 επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής στο Τοπικό Σύμφωνο και την ερχόμενη Δευτέρα, εξ αυτών που απαρτίζουν ένα είδος γενικής συνέλευσης, θα εκλεγούν τα δύο όργανα, το διοικητικό και το πειθαρχικό.

 

Υποδομές και λειτουργία

Το μεγάλο έργο του ΕΣΠΑ που αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ σε αρχικό προϋπολογισμό, θα φτιάξει τις υποδομές των Πολιτιστικών Διαδρομών: συντήρηση και αποκατάσταση θεάτρων, δρόμους όπως η παράκαμψη της Νικόπολης, καθώς και άυλες δράσεις, όπως εφαρμογές για κινητά κτλ.

Για τη λειτουργία του έργου, αναζητούνται χορηγοί που θα χρηματοδοτούν κατ’ έτος τον φορέα που θα «τρέχει» τη λειτουργία του όλου project.

Μιλάμε προφανώς, για ένα μεγάλο έργο που πρόκειται να αλλάξει κατά πολύ τη φυσιογνωμία της Ηπείρου και τον τρόπο με τον οποίο εννοούμε τον τουρισμό σήμερα, σε αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τετάρτης, 5/12/2018)

Show Buttons
Hide Buttons