Οι επιχειρήσεις στη μετά-covid εποχή

Οι επιχειρήσεις στη μετά-covid εποχή

Συζήτηση για μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στην μετά covid εποχή, έγινε στην χθεσινή δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, μετά από πρωτοβουλία της διοίκησης του Επιμελητηρίου.

Μετά τις επιστολές που εστάλησαν το προηγούμενο διάστημα στα αρμόδια Υπουργεία, η διοίκηση του Επιμελητηρίου θέλησε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων αιτημάτων που θα προωθηθούν προς κάθε πλευρά που μπορεί να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα τους επόμενους μήνες και τέτοια δεν είναι μόνο το κεντρικό κράτος αλλά και φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου που διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου τόνισε πως η κυβέρνηση ως τώρα έδειξε καλά αντανακλαστικά αλλά πλέον απαιτούνται πιο στοχευμένα και πιο εξατομικευμένα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος επικαλέστηκε τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ που περιγράφει την κατάσταση που φοβούνται πως θα έλθει η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, τονίζοντας πως το κλίμα αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στην απόφαση των νέων μέτρων. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μια νέα κανονικότητα αλλά θα την χαρακτηρίζουν μειωμένοι τζίροι και αυξημένη ανεργία τόνισε και ανέφερε βάσει της έρευνας πως το 81,7% των επιχειρήσεων δήλωσαν μειωμένο τζίρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 46%, 2 στις 10 επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανό να μειώσουν το προσωπικό τους και μόνο το 5% των επιχειρήσεων θα προχωρήσει σε προσλήψεις, μέχρι τέλος του έτους κινδυνεύουν να χαθούν 190.000 θέσεις εργασίας και τέλος 1 στις 3 επιχειρήσεις εκφράζει το φόβο για μια ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητάς της.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Βασίλης Βασιλείου παρουσίασε το πλαίσιο προτάσεων της παράταξης της πλειοψηφίας ξεκινώντας από τον αγροτικό τομέα και την ανάγκη στήριξής του. Τόνισε ακολούθως την ανάγκη για ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς πενταετίας για τις επιχειρήσεις και ανέφερε μια σειρά μέτρων. 

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Επιμελητηρίου Γρηγόρης Γκίκας άσκησε κριτική στη διοίκηση του Επιμελητηρίου πως δεν διεκδίκησε ως σήμερα σθεναρά την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων και έμεινε στα έγγραφα που όπως είπε, δε φτάνουν.  Ο κύριος όγκος των επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου ασχολούνται με την παροχή υπηρεσίας συμπλήρωσε τονίζοντας πως ο κτηνοτροφικός τομέας δεν έχει υποστεί αντίστοιχη βλάβη από την κρίση.

Ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Γιάννης Μήτσης στάθηκε σε πολύ συγκεκριμένα μέτρα που τόνισε πως πρέπει να επιδιωχθούν και να μην αποπροσανατολιστεί ο στόχος της διεκδίκησης σε πολλά και μικρά.  Τα μέτρα αυτά είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων σε δύο άξονες: δανειοδότηση κεφαλαίου κινήσεως χαμηλότοκου, με την εγγύηση του δημοσίου και με ευέλικτες προϋποθέσεις, προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες χωρίς το βραχνά των ενδιάμεσων τραπεζών και αφετέρου επιχορήγηση λειτουργικών δαπανών μέχρι 31/12/2020 ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Άλλο μέτρο είναι η σύσταση ταμείου επιχειρηματικότητας.

Τέλος, ο Χριστόδουλος Παπαρούσης β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων από την παράταξη Γκίκα και ο Σπύρος Μπέκας, μέλος της διοίκησης και πρόεδρος των Φοροτεχνικών του Νομού μας, εστίασαν σε συγκεκριμένους άξονες που αφορούν τις επενδύσεις και τους φοροτεχνικούς αντίστοιχα. Ο κ. Παπαρούσης έθεσε ζητήματα προς την Περιφέρεια Ηπείρου να αναθεωρηθεί ο προσανατολισμός του ΕΣΠΑ, να ανοίξουν νέες προσκλήσεις, να μειωθεί η γραφειοκρατία, όπως τέλος και για το νέο αναπτυξιακό νόμο να υπάρξει μείωση της εξάρτησης από το δημόσιο. 

Show Buttons
Hide Buttons