Οι «εχθροί» του γάλακτος, των κτηνοτρόφων και των ακτινιδίων…

Οι «εχθροί» του γάλακτος, των κτηνοτρόφων και των ακτινιδίων…

Καλές τιμές παραγωγού για το γάλα της αρχόμενης περιόδου εισκόμισης στις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, ζήτησε από τις βιομηχανίες της περιοχής ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παίρνοντας το μέρος των παραγωγών, με το γνωστό του ύφος που ενισχύεται έτι περαιτέρω από την προεκλογική περίοδο… ο Περιφερειάρχης πρόλαβε τις βιομηχανίες που τυχόν θα μειώσουν κι άλλο τις τιμές τους, να μην το κάνουν, γιατί όπως είπε, τότε «αν κάποιος πήρε φόρα να ανακοινώσει άλλες τιμές δείχνει ότι δεν σέβεται τους Ηπειρώτες…».

Αγνοώντας νόμους αγοράς – ζήτησης και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών του κλάδου, ο κ. Καχριμάνης είπε ό,τι είπε, αλλά προφανώς, καμία βιομηχανία δεν πρόκειται να τον ακούσει, αν έχει κάνει τα σχέδιά της. Το αυτό ισχύει και για την παρέμβασή του υπέρ των ακτινιδοπαραγωγών. Έστειλε επιστολή στους αρμοδίους και τους προειδοποιεί να μην κάνουν πράξεις «εχθρικές», αντίθετες με τα συμφέροντα των Αρτινών παραγωγών… (η προεκλογική περίοδος άρχισε για τα καλά, οι υποψήφιοι θα ξαναγαπήσουν τους πάντες…).

Σε ό,τι αφορά ειδικά το γάλα, ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι οι Ηπειρωτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες πρέπει να δείξουν σεβασμό προς τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τουλάχιστον και φέτο, να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές και να μην τις μειώσουν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι για το θέμα αυτό είχε ενημερωτική συνάντηση με στελέχη της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.», τα οποία του εξέθεσαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει. «Σε άλλα μέρη της Ελλάδος γίνεται όργιο εδώ και δύο χρόνια με εισαγόμενο γάλα. Εγώ ζητάω από τους δικούς μας να διατηρήσουν τις περσινές τιμές» είπε.

 

Θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προώθηση του φακέλου για την αναγνώριση του κασκαβάλ ως τυρί ΠΟΠ αλλά και σε επικοινωνία που είχε με τη νέα Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, για την εκπόνηση των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης και την προστασία της ελληνικής κτηνοτροφίας από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, η Ήπειρος, θα προηγηθεί στην εκπόνηση των χαρτών, γιατί ήταν η μόνη Περιφέρεια που είχε σχεδιάσει και λειτουργήσει το πρόγραμμα είσπραξης των τελών ανά δήμο, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. «Ήμασταν πρότυπη Περιφέρεια» κατέληξε, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον αρμόδιο υπάλληλο Ευ. Σακκά που δημιούργησε τη βάση δεδομένων.

 

Παρέμβαση για τους ακτινοπαραγωγούς

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης σε παρέμβαση που έγινε εκ μέρους του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να αρθεί η αδικία που γίνεται σε βάρος των ακτινιδοπαραγωγών, με διάταξη που προωθείται και βρίσκεται σε διαβούλευση για την υποχρεωτική εξαγωγή των ακτινιδίων σε συσκευασίες μέχρι των 20 κιλών. «Αυτό είναι παγκόσμια «εφεύρεση», δεν ισχύει για κανένα άλλο φρούτο και ζητάμε να μην ισχύσει και για τα ακτινίδια. Γιατί δείχνει αν μη τι άλλο μη σεβασμό στους παραγωγούς, που προσαρμόζονται ώστε να έχουν πολύ καλή ποιότητα και μέσα από τα διαλογητήρια να βγάλουν τα προϊόντα τους έξω. Κάθε άλλη ενέργεια θεωρώ ότι είναι εχθρική προς τους παραγωγούς».

Τέλος, την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της 30ης Σεπτεμβρίου που έθεσε η ΔΕΗ Α.Ε. για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη χορήγηση αγροτικού τιμολογίου κατανάλωσης ρεύματος στους αγρότες, ζητά με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης (διαβάστε εδώ τι ισχύει και εδώ τι συμβαίνει στην Ήπειρο).

 

Τα Κέντρα Καινοτομίας

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης στην προώθηση μελετών για τη λειτουργία Κέντρων Καινοτομίας σε τομείς του πρωτογενούς τομέα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ήπειρος 2014-2020. Πρόκειται για τις Μελέτες Σκοπιμότητας για:

  • Το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος Περιφέρειας Ηπείρου 
  • Το Κέντρο Αναπαραγωγής και γενετικής βελτίωσης ζώων
  • Το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών Ηπείρου

«Έχουμε εντοπίσει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην τυποποίηση των προϊόντων. Για αυτό πιστεύουμε ότι δράσεις, όπως το Κέντρο Καινοτομίας Κρέατος θα βοηθήσουν πολύ να στηθούν νέες επιχειρήσεις… Το μυστικό είναι η τυποποίηση και ο αγώνας της ποιότητας και της ταυτότητας στην περιοχή μας, και για αυτό και τα τρία Κέντρα που θα γίνουν θα βοηθάνε στον πρωτογενή τομέα, ώστε να αλλάξουμε σελίδα» σημείωσε.

Show Buttons
Hide Buttons