Οι καταγγελίες Τσίκαρη έπιασαν τόπο… «Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου που δίνει η Περιφέρεια

Οι καταγγελίες Τσίκαρη έπιασαν τόπο… «Βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου που δίνει η Περιφέρεια

«Βουτιά» 12 λεπτών έκαναν μέσα σε μία εβδομάδα οι τιμές αναφοράς που δίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο τιμών για τα καύσιμα, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αυτό κατήγγειλε την Τετάρτη το μεσημέρι ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης, δηλώνοντας παράλληλα δικαιωμένος για την αποκάλυψη με την ιδιότητα του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, αυτής της επιβαρυντικής για τους προϋπολογισμούς των δημοσίων φορέων, διαφοράς τιμών ανάμεσα στην Ήπειρο και το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που είχε καλέσει η παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», μία ώρα πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο οποίο επίσης, είχε αιτηθεί να συζητηθεί το όλο θέμα, ο κ. Τσίκαρης ξεκαθάρισε πως είναι περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, καθηγητής πανεπιστημίου, διοικητής του ΠΓΝΙ και μέλος του ΔΣ ΠΑΣΤΕΡ. Τις χθεσινές δηλώσεις έκανε ως περιφερειακός σύμβουλος, είπε αλλά τόνισε πως «όποια ιδιότητα κι αν έχω, οι απόψεις μου είναι ενιαίες». «Δεν απεμπολώ καμία ιδιότητα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το επίδικο θέμα των καυσίμων λοιπόν, το οποίο ξεκίνησε με τις δικές του καταγγελίες από την θέση του επικεφαλής του ΠΓΝΙ πριν από δέκα ημέρες, ο κ. Τσίκαρης έκανε γνωστό πως μετά τις καταγγελίες του, οι τιμές καυσίμων που εκδίδει στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Περιφέρεια Ηπείρου έκαναν «βουτιά», σε πλήρη αναντιστοιχία με τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Αρχίσαμε να επιβεβαιωνόμαστε» δήλωσε «κι αυτό γιατί ενώ στο προηγούμενο δελτίο η τιμή χονδρικής της Περιφέρειας ήταν στα 1,43 ευρώ, 12 λεπτά πάνω από τη λιανική, στο εβδομαδιαίοι δελτίο που εξέδωσε αυτή τη βδομάδα που τρέχει, οι τιμές έπεσαν κατά 12 λεπτά, στη χονδρική, κατρακύλησαν δηλαδή και είναι ίδιες με τις τιμές στη λιανική». Η αντίστοιχη μέση τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή έπεσε μόλις δύο λεπτά. Άρα όπως είπε, εκτός από το παράδοξο, οι τιμές στη χονδρική να είναι μεγαλύτερες από τις τιμές στη λιανική, τώρα έχουμε και το οικονομικό παράδοξο ενώ σε πανελλαδική κλίμακα για το σύνολο των Νομών και για το Νομό μας, το ίδιο το Παρατηρητήριο να δίνει μείωση δύο λεπτών, η Περιφέρεια Ηπείρου να δίνει τιμές 12 λεπτά χαμηλότερες…

H περαιτέρω μείωση των τιμών χονδρικής με τις οποίες άρχισε να προμηθεύεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, από το οποίο ξεκίνησε να αποκαλύπτεται όλη αυτή η περίεργη ιστορία, είναι δυνατή σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη, μόνο αν η Περιφέρεια εφαρμόσει το νόμο 4257/2014 που επιβάλλει υιοθέτηση των τιμών χονδρικής του Υπουργείου Ανάπτυξης από όλους τους φορείς του Δημοσίου. Η επίκληση δε του νόμου 3438/2006 άρθρο 13 από την Περιφέρεια έχει το ελάττωμα ότι ο συγκεκριμένος νόμος όριζε όντως ότι η Περιφέρεια μετά από δειγματοληψία βγάζει τιμές για μια σειρά προϊόντων. Για τα καύσιμα ειδικά όμως, έρχεται ο νόμος του 2014 που ορίζει προσαρμογή όλων στο Υπουργείο Ανάπτυξης μόνο για τα πετρελαιοειδή και ως εκ τούτου, ήταν υποχρεωμένη να τον εφαρμόσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο κ. Τσίκαρης κατηγόρησε την Περιφέρεια Ηπείρου πως με τη δημόσια παρότρυνσή της προς τους φορείς του Δημοσίου να συνεχίσουν να προμηθεύονται με σημείο αναφοράς τις τιμές λιανικής, «προτρέπει ουσιαστικά τους εν λόγω φορείς να απιστήσουν κατά του Δημοσίου», γιατί ενώ θα μπορούσαν θα προμηθεύονται με 1,19 αυτή τους παροτρύνει να βγουν σε διαγωνισμούς με 1,32 ευρώ.

Αμφισβήτησε δε ευθέως τον ισχυρισμό ότι πρατήρια στην περιοχή μας προμηθεύονται πετρέλαιο στις τιμές χονδρικής που όριζε η Περιφέρεια, 1,40 ευρώ μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η μέση λιανική τιμή στο Νομό είναι 20-30 λεπτά χαμηλότερη. Προκάλεσε συγκεκριμένα την Περιφέρεια να εμφανίσει ένα έστω παραστατικό πρατηρίου που να πιστοποιεί τη συγκεκριμένη τιμή αγοράς.

Η Τζένη Ταπραντζή Κοίλια, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και μέλος της «Ήπειρος Ανατροπής», πρατηριούχος καυσίμων στο επάγγελμα, υπαινίχθηκε ευθέως πως κάποιοι λίγοι πλούτιζαν στην περιοχή από την «εφεύρεση» όπως είπε χαρακτηριστικά, της τιμής χονδρικής υψηλότερης της λιανικής και μέμφθηκε επίσης, υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς του Δημοσίου που δεν αντιλήφθηκαν τη ζημία σε βάρος του κοινού συμφέροντος.

Η αντιπρόεδρος έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Ποιοι εφηύραν την χονδρική τιμή και εφηύραν και τη λιανική τιμή; Γιατί δεν υπήρχε μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο για μεγάλες καταναλώσεις ότι θα πρέπει το δημόσιο να αγοράζει τιμή όσο το δυνατόν χαμηλότερη και επειδή οι δικοί μου συνάδελφοι δεν έχουν καμία σχέση με το κομμάτι αυτό, να αναρωτηθούμε ποιοι είναι αυτοί που στο Νομό Ιωαννίνων προμηθεύουν τους δημόσιους φορείς. Είναι πολλοί; Είναι ένας; Είναι δυο τρεις; Πώς το έχουν κάνει αυτό και με ποιες συμβάσεις; Πού πάει όλο αυτό το κέρδος; Κανείς υπάλληλος δεν αναρωτήθηκε βλέποντας ότι βγάζω χονδρική τιμή με 1,40 και λιανική με 1,17;». Κατέληξε λέγοντας «Εδώ κάποιοι λυμαίνονταν την τιμή χονδρικής που ήταν μεγαλύτερη από την τιμή λιανικής και γι’ αυτό ήταν ελάχιστοι αυτοί που έδιναν προσφορές…».

Ο επικεφαλής της παράταξης τέλος, Κώστας Μπασιούκας, έθεσε το γενικότερο πλαίσιο αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής της «Ήπειρος Ανατροπής» που συμβαδίζει με την αρχή για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

Show Buttons
Hide Buttons