Οι κότες μας πίνουν (;) το νερό (βίντεο)

Οι κότες μας πίνουν (;) το νερό (βίντεο)

Φωνή επαγρύπνησης για την επάρκεια του νερού στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, αρθρώνει για πρώτη φορά, ένας θεσμικός παράγοντας που ασχολείται με τη διαχείριση του ύδατος στην περιοχή.

Πρόκειται για τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (ΣΥΔΛΙ) Ηλία Αρλέτο. Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο κ. Αρλέτος αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία εγκρίθηκε επιχορήγηση ύψους 1.567.523 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Ιωαννιτών προς τρίτους, καθώς και του ποσού των 275.858 ευρώ προς το ΣΥΔΛΙ, για τον ίδιο σκοπό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρλέτος, η βοήθεια αυτή είναι εξαιρετικά πολύτιμη για το Σύνδεσμο στην παρούσα φάση, γιατί με την αποπληρωμή από τα ληξιπρόθεσμα του αντίστοιχου ποσού προς τη ΔΕΗ, απελευθερώνεται ένα ικανό κονδύλι για τη χρηματοδότηση της υπό εκπόνηση μελέτης έργου ύδρευσης στο Δήμο Δωδώνης. Αντίστοιχα έργα μελετά και προγραμματίζει ο ΣΥΔΛΙ και στο Δήμο Ζίτσας.

Για τι έργα πρόκειται;

Εδώ βγαίνει η είδηση από τα όσα δήλωσε προχθές ο κ. Αρλέτος, εκφράζοντας τη σαφή και έκδηλη αγωνία του για την επάρκεια του αντλούμενου από το υπέδαφος, πόσιμου ύδατος. Τα έργα ύδρευσης στους δύο Δήμους έχουν ως στόχο να αυξήσουν την ποσότητα του παρεχόμενου νερού, καθώς σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στην Αμπελιά και το Επισκοπικό παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα φαινόμενα λειψυδρίας. Σπίτια στα ψηλά των δύο οικισμών για αρκετές ώρες της ημέρας μένουν χωρίς νερό και μάλιστα, εξεπλάγην ο κ. Αρλέτος όταν προχθές, είδε στο γραφείο του εξώδικο από πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των δύο περιοχών, οι οποίες ζητούσαν τα ρέστα από το σύνδεσμο για το γεγονός ότι δεν επαρκεί το νερό για τις ανάγκες τους!

Η έκπληξη του κ. Αρλέτου οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόβλημα λειψυδρίας στο λεκανοπέδιο, σε καλοκαίρι μάλιστα που είχε απίστευτα πολλές βροχές, αποδίδεται στις υδροβόρες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις… «Εμ καταναλώνουν το νερό, εμ παραπονιούνται αν και αφήνουν στεγνές τις βρύσες των νοικοκυριών της κάθε περιοχής» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Αρλέτου.

 

Τα δύο σενάρια

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Αρλέτος εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας νερού στο λεκανοπέδιο. Ο πρόεδρος του ΣΥΔΛΙ μάλιστα, επικαλέστηκε και μελέτες από πανεπιστημιακά ιδρύματα που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νερό λιγοστεύει και σε λίγα χρόνια μπορεί να μην επαρκεί για τις ανάγκες των νοικοκυριών.

Στην προκειμένη περίπτωση, αν όντως οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις καταναλώνουν τόσες μεγάλες ποσότητες που είναι υπεύθυνες για το πρόβλημα, πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής να επανεξετάσει την απόφαση που έλαβε μονομερώς και εντελώς ξαφνικά και ατεκμηρίωτα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης πριν από δύο χρόνια, να άρει την απαγόρευση ίδρυσης νέων πτηνοτροφικών επιχειρήσεων εντός του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων. Πρόκειται για απόφαση που είχε λάβει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων, σε συντονισμό με τους Δήμους της περιοχής, πριν από δέκα και πλέον χρόνια, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και η οποία είχε στοιχίσει πολυετείς δικαστικές περιπέτειες σε στελέχη όπως ο αείμνηστος πρώην Δήμαρχος Παμβώτιδος Γιώργος Κρανάς… γιατί είχε ταχθεί ανοιχτά κατά επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από την άλλη, αν υπάρχουν έστω και ενδείξεις μείωσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, συντελείται κοινωνικό «έγκλημα» από τις τοπικές αρχές που εγκρίνουν με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, την αύξηση των αντλούμενων ποσοτήτων νερού, από τις δύο μεγάλες εταιρείες εμφιάλωσης των Ιωαννίνων.

Οι καταγγελίες του κ. Αρλέτου και στη μία και στην άλλη πιθανότητα, είναι πολύ σοβαρές για να περάσουν αβρόχοις ποσί…

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Πέμπτης, 24/8/2018)

Show Buttons
Hide Buttons