Οι προσφυγές και τα σκουπίδια – Υπέρ του διαλόγου τάσσεται ο Δήμαρχος Δωδώνης

Οι προσφυγές και τα σκουπίδια – Υπέρ του διαλόγου τάσσεται ο Δήμαρχος Δωδώνης

Τάσσεται κατά των προσφυγών και ζητά συναίνεση ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης πήρε θέση για τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα σκουπίδια και τη διαχείρισή τους στην Ήπειρο, από τα θεσμοθετημένα, συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού, με σημερινές του δηλώσεις και μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Λίγα 24ωρα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή προσφυγών ως προς την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονία της μελέτης των Σταθμών Μεταφόρτωσης, στην οποία διαδικασία ανακοίνωσε πως θα μπει ο Δήμος Ιωαννιτών και σύμφωνα με πληροφορίες το έκανε και ο Δήμος Ζίτσας – ενδέχεται δε να έχουν υπάρξει και μία ή δύο ακόμα προσφυγές κατά της ίδιας απόφασης – ο κ. Ντακαλέτσης μιλώντας όπως ξεκαθάρισε, ως εκπρόσωπος του Δήμου Δωδώνης στο ΔΣ του Αναγκαστικού Συνδέσμου, τάχθηκε κατά της τακτικής των προσφυγών και όπως είπε, σε καμία περίπτωση ο Δήμος Δωδώνης δε θα κινηθεί με το συγκεκριμένο τρόπο: «Σε καμιά περίπτωση δεν μας εκφράζει αυτός ο τρόπος λειτουργίας στα όργανά μας, δε μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυτή την εξέλιξη. Θέλω να πιστεύω όμως, ότι όπως και στην περίπτωση της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής ο Φορέας επανήλθε, υπάρχει περιθώριο να επανέλθει και να επανεξετάσει ζητήματα που στο μεταξύ έχουν ωριμάσει και σχετίζονται με την τιμολόγηση. Γιατί πάνω από όλα, αυτό που μας ενδιαφέρει όλους, είναι να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες αλλά με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και βέβαια με την προστασία του περιβάλλοντος που δεν πρέπει να ξεχνάμε».

Μίλησε παράλληλα για τις ενέργειες που έχει κάνει για το θέμα ως Δήμαρχος Δωδώνης: «Η εκτίμησή μου για το θέμα, μπορεί να αφορά μόνο στις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος Δωδώνης και εγώ προσωπικά ως εκπρόσωπος του Δήμου Δωδώνης, όσον αφορά το Φορέα μας» σημείωσε εισαγωγικά και αναφέρθηκε στην ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη, μιας ανάλυσης της επίμαχης μελέτης για τους ΣΜΑ. Σημείωσε: «ο Δήμος Δωδώνης ως οφείλει, έχει αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την αξιολόγηση, μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και του τρόπου που θα πρέπει να γίνει η τιμολόγηση όχι μόνο της δράσης των ΣΜΑ αλλά και γενικότερα, γιατί στο μεταξύ διάστημα έχουμε και ένα νέο ΕΣΔΑ που επιτάσσει κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές. Φρονούμε ότι αυτό το πόνημα που σε λίγες μέρες θα είναι στα χέρια μας, θα μας δώσει περαιτέρω εργαλεία για να επανέλθουμε ή στη συνέχεια ενόψει της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής, να μπορούμε να εκφέρουμε με πιο επιστημονικά επιχειρήματα τις απόψεις μας».

Πρόσθεσε δε πως το ζήτημα δεν είναι απλώς το πως θα μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας αλλά αυτό να γίνεται με χαμηλό κόστος και με δεδομένη την προστασία που περιβάλλοντος. «Είναι ένα σύνθετο ζήτημα και πιστεύω ότι ο Φορέας έχει δείξει ότι μπορεί… γιατί ο Φορέας εμείς είμαστε, δεν είναι μόνο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του, πιστεύω ότι εφόσον προκύψουν δεδομένα μπορούν να επανέλθουν και να επανασυζητηθεί η υπόθεση, δεν είναι κάποιο ταμπού».

Κληθείς να σχολιάσει τέλος, την εικόνα των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς άρχοντες της περιοχής, ο κ. Ντακαλέτσης αρνήθηκε πως αυτό είναι τσακωμός αλλά ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων με επιχειρηματολογία και αυτό είναι υγιές, είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση ορισμένων Δημάρχων που δυναμιτίζουν σταθερά το όλο κλίμα: «Μην ξεχνάμε ότι ο Φορέας ακόμη δεν έχει βρει το βηματισμό του, αρχές του έτους άρχισε να συγκροτείται, μεσολάβησε και η πανδημία που δε μας επέτρεψε να συνεδριάσουμε δια ζώσης και πολλές φορές. Θέλω να πιστεύω ότι σιγά – σιγά θα αμβλυνθούν οι όποιες αντιθέσεις και θα βρούμε ένα βηματισμό. Και σίγουρα αν κάποιοι συνάδελφοι, σίγουρα πάρα – πάρα πολύ λίγοι, έχουν κάποια άλλα κίνητρα, σίγουρα θα είναι μειοψηφίες. Το σύνολο των συναδέλφων νοιάζεται για το πως θα έχουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» κατέληξε.

Show Buttons
Hide Buttons