Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου

Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου

Την συζήτηση που αναφέρει πως μπορούν οι Δήμοι της Ηπείρου να λειτουργήσουν δοκιμαστικά τους 8 συνολικά Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που λειτουργούν στα διοικητικά όριά τους, προσπάθησε να σταματήσει ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου Νίκος Καλαντζής κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, το μεσημέρι της Τρίτης.

Η συζήτηση δεν προκλήθηκε από κάποιο θέμα της ημερήσιας διάταξης αλλά από ερώτηση του Δημάρχου Δωδώνης και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση, ο οποίος επεχείρησε να μπει ένα τέρμα στην όλη κουβέντα, μάλλον αποπροσανατολιστική που τίθεται από ορισμένες πλευρές όπως οι Δήμοι Ιωαννιτών και Ζίτσας και τελευταία, τροφοδοτήθηκε και από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος όπως ρητά και δημόσια έχει υποστηρίξει, επιζητά ρόλο που δεν του αναλογεί, στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων έγινε με τηλεδιάσκεψη και στην αρχή της συνεδρίασης, ο ένας εκ των τριών, εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, αντιδήμαρχος ανακύκλωσης Βαγγέλης Πήχας εξέφρασε προς τη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ τα παράπονά του για την καθυστερημένη επεξεργασία των πρακτικών των προηγούμενων συνεδριάσεων του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ (να σημειωθεί εδώ πως η μετά από καιρό συμμετοχή των τριών εκπροσώπων της πλειοψηφίας του Δήμου Ιωαννιτών σε μια συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ δε συνοδεύτηκε από αντεγκλήσεις για τα ζητήματα που έχουν χωρίσει στα δύο την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου).

 

Ερωτήματα για τους ΣΜΑ

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης ζήτησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ αναφορικά με το καθεστώς που διέπει τη σχέση των Δήμων και της Περιφέρειας Ηπείρου ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων και ρώτησε επίσης, αν προβλέπεται πέραν των 8 ΣΜΑ που θα λειτουργήσουν σε πρώτη φάση στο λεγόμενο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο, πρόκειται στην προβλεπόμενη δεύτερη φάση, να ενταχθούν στη λειτουργία και οι τρεις άλλοι ΣΜΑ που έχουν προβλεφθεί.

Η απάντηση του προέδρου του ΦΟΔΣΑ ήταν κατ’ αρχάς πως η προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει από το 2015, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι τέσσερις πρώην Νομαρχιακοί ΦΟΔΣΑ βρίσκεται σε ισχύ, επομένως η ευθύνη της δοκιμαστικής λειτουργίας των 8 ΣΜΑ ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η δοκιμαστική λειτουργία σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, προβλέπει ουσιαστικά την εκπαίδευση του προσωπικού του αναδόχου, στη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και όχι στην υπηρεσία της μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους τρεις ΧΥΤΥ (Βλαχέρνας, Ελληνικού και Καρβουναρίου).

Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο ο κ. Καλαντζής απαντά στα αιτήματα των Δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας και εσχάτως και του Περιφερειάρχη που φαίνεται να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις δύο δημοτικές αρχές, να αναλάβουν εκείνες τη διαχείριση των ΣΜΑ σε Μπάφρα και Ζωοδόχο αντίστοιχα. Τόνισε δε κατηγορηματικά απέναντι σε κάθε αμφισβήτηση πως ο ΦΟΔΣΑ είναι κύριος του έργου των ΣΜΑ και επομένως, απόλυτα νόμιμα δημοπρατεί το έργο.

Το ίδιο υποστήριξε και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Θωμάς Μπέγκας, όταν έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν προτίθεται η Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβει εκείνη το κόστος της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας των ΣΜΑ.

Επί του ζητήματα αυτού δεν τοποθετήθηκε άλλος στη διάρκεια της συνεδρίασης.

 

Σκουπίδια από τους Παξούς

Το ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Αναγκαστικού Συνδέσμου αφορούσε την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος να μεταφερθούν στο ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας μέχρι το Μάρτιο 800 τόνοι απορριμμάτων από το νησί των Παξών, που δεν επιδέχονται μηχανικής διαλογής, άρα δε μπορούν να πάνε στο εργοστάσιο στο Ελευθεροχώρι. Το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ καθόρισε την τιμή ανά τόνο που δεν θα διαφέρει για το Δήμο Παξών από ότι χρεώνει ο ΧΥΤΑ στους Δήμους της Ηπείρου και εδώ διαφώνησε μόνο ο Δήμαρχος Αρταίων. Τέθηκε από το Δήμαρχο Δωδώνης το ζήτημα να τονιστεί στην απόφαση του Φορέα πως δεν θα γίνονται στο εξής δεκτές αποφάσεις από την Αθήνα για τα σκουπίδια στην Ήπειρο.

Τέλος, ομόφωνα προχωρά η ενοικίαση γραφείων από το Φορέα Διαχείρισης στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών και αποκεντρωμένα, σε ακίνητο που πιθανότατα έχει βρεθεί ήδη.

Show Buttons
Hide Buttons