Οι «τρύπες» των υγειονομικών πρωτοκόλλων του covid-19

Οι «τρύπες» των υγειονομικών πρωτοκόλλων του covid-19

Την πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση κάτω από την οποία επιχειρούν καθημερινά μεταφέρουν στη διοίκηση του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» με νέα έγγραφη διαμαρτυρία τους οι παθολόγοι του νοσοκομείου, την οποία υπογράφει συγκεκριμένα ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής.

Το τελευταίο διάστημα, η προσέλευση στο νοσοκομείο ασθενών ύποπτων για covid-19 συχνά μάλιστα σε βαριά κλινική κατάσταση, έχει αυξηθεί. Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, κατά την ημέρα εφημερίας οι δύο εφημερεύοντες ιατροί παθολόγοι καλούνται να καλύπτουν σε εικοσιτετράωρη βάση και όχι σε οκτάωρο εφημερίας, όπως προβλέπεται από το νόμο, ταυτόχρονα α) την Παθολογική Κλινική και τις 50 κλίνες της, β) τα ΤΕΠ του Παθολογικού με τα δύο ιατρεία, γ) τη λήψη επιχρίσματος και κλινική εξέταση ύποπτων για covid-19 περιστατικών και δ) την ιατρική ευθύνη και διαχείριση των ασθενών, στην πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί για ύποπτους ασθενείς, στο Πολυδύναμο.

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Ηλ. Λιάπης ζητά από τη διοίκηση του νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ, στην οποία επίσης απευθύνεται το έγγραφο, άμεση οργάνωση του ΤΕΠ σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες, και άμεση στελέχωσή του και πρόσληψη ιατρών – παθολόγων για την παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ. Ζητά να υπάρχει σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να τηρείται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, καθώς ο ίδιος γιατρός δε μπορεί να διεκπεραιώνει σε 24ωρη βάση τρία ή τέσσερα διαφορετικά καθήκοντα. «Είναι αυτό νόμιμο και υγειονομικώς αποδεκτό, καθώς αυξάνει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και ο ίδιος ο ιατρός;» τονίζει το έγγραφο.

Το τελευταίο σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω και πρόσφατου σχετικού περιστατικού που καταγγέλθηκε: ο κ. Λιάπης ζητά καθορισμό πρωτοκόλλου διαχείρισης περιστατικών που ενώ νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική με άλλη συμπτωματολογία, αναδεικνύεται κατά τη νοσηλεία τους σε κοινό θάλαμο ότι είναι θετικοί για covid-19.

«Είναι εφικτό και υγειονομικώς αποδεκτό να ξεκινά να εφημερεύσει μια κλινική σε γενική εφημερία χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη απολύμανση; Πώς διασφαλίζεται η επαρκής ενημέρωση και ασφάλεια ασθενών και συνοδών που ήταν στον ίδιο θάλαμο; Πώς προασπίζεται η υγεία και η παρακολούθηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς όλοι συνεχίζουμε την επόμενη κιόλας ημέρα κανονικά την εργασία μας και σε διαφορετικά ταυτόχρονα τμήματα διασπείροντας ενδεχομένως τον ιό;» τονίζεται στο έγγραφο.

Show Buttons
Hide Buttons