«Ομίχλη» στο τούνελ της Κενάν Μεσαρέ

«Ομίχλη» στο τούνελ της Κενάν Μεσαρέ

Άκαρπη απέβη η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Γιώργο Σταθάκη και υπηρεσιακά στελέχη, για την εμπλοκή στην αδειοδότηση του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων.

Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, Θωμάς Μπέγκας και Θανάσης Μανταλόβας με υπηρεσιακά στελέχη, μαζί με τους εκπροσώπους τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου – Βασίλη Βλέτσα (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία), Λάζαρο Νάτση (Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή) και Νίκο Βούστρο (Γιάννενα Τώρα), βρέθηκαν αντιμέτωποι σε ένα κλίμα μάλλον αρνητικό για τις προοπτικές του έργου και της ομόθυμης στάσης του δημοτικού συμβουλίου στο συγκεκριμένο θέμα, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προφανώς εισηγήθηκαν την απορριπτική απόφαση την οποία υπέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης.

Αποτέλεσμα δεν προέκυψε, παρά μόνο μια γενική δέσμευση «να διερευνηθούν άμεσα τρόποι ώστε να αρθούν τα ζητήματα που εμποδίζουν την άμεση υλοποίηση του έργου». Γι’ αυτό δεσμεύτηκαν σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου Ιωαννιτών, να εργαστούν τις επόμενες μέρες και στο διάστημα μιας εβδομάδας, οπότε θα υπάρξει νέα συνάντηση του Υπουργού με τον Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, όλες οι πλευρές: Υπουργείο, Δήμος Ιωαννιτών και βουλευτές του Νομού. Από τους πέντε βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων παρεμπιπτόντως – δεν είναι γνωστό αν είχε προσκληθεί ο Κώστας Τασούλας – παρέστησαν μόνο οι Χρήστος Μαντάς και Μερόπη Τζούφη.

Σύμφωνα με παριστάμενους στη συνάντηση, το κλίμα ήταν μάλλον ψυχρό σε βάρος του Δήμου Ιωαννιτών, καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και ο Γιώργος Σταθάκης επέμειναν στη γραμμή ότι ο κόμβος Κενάν Μεσαρέ – Βογιάνου – Γεννηματά είναι ένας ενιαίος οδικός άξονας και όφειλε να μελετηθεί συνολικά στα περιβαλλοντικά του μέρη. Αυτό είναι κάτι που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αντικρούσουν οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, επιμένοντας πως οι τρεις δρόμοι δεν έχουν μεταξύ τους καμία συσχέτιση χωροταξική, περιβαλλοντική κλπ. Ουσιαστικά ο Δήμος υποστηρίζει πως η λάθος οπτική του Υπουργείου έγκειται στο ότι αν και αναγνωρίζει την πληρότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του τμήματος Βογιάνου – Πανηπειρωτικό, εμμένει με τρόπο ανεξήγητο στην ανάδειξη της κακοδιοίκησης του παρελθόντος στην περιβαλλοντική αδειοδότηση περί τους δύο άξονες – Κενάν Μεσαρέ και Βογιάνου. Λέει δηλαδή η δημοτική αρχή πως το Υπουργείο έρχεται να τιμωρήσει ένα νέο έργο, προκειμένου να θεραπευτεί μια διπλή αστοχία που έρχεται από το παρελθόν.

Η δημοτική αρχή πάντως, όπως φάνηκε και από το λιτό δελτίο τύπου, το βράδυ της Τετάρτης, επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Πολιτική βοήθεια δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καθώς από την πλευρά τουλάχιστον των δύο βουλευτών που έδωσαν το «παρών» στη συνάντηση, ο Χρήστος Μαντάς προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του για την κριτική που ακούστηκε σε βάρος του – ή ακριβέστερα στη… «φωτογραφία» του – το τελευταίο διάστημα, από όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου. Ο κ. Μαντάς τόνισε πως όλες οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του αφορούσαν τις μελετητικές παραλείψεις στην Κενάν Μεσαρέ και την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων μόνο σε αυτό τον δρόμο. Αν οι βουλευτές του Νομού τις επόμενες μέρες, παρέμβουν πολιτικά προς τον Υπουργό για να δοθεί λύση πάνω από τις υπηρεσιακές «δυσκαμψίες», απομένει να φανεί και να το πιστωθούν εν τέλει…

Show Buttons
Hide Buttons