Ομιλία Καλογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Ομιλία Καλογιάννη στις προγραμματικές δηλώσεις: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και πρώην Υπουργός.

Ο κ. Καλογιάννης ανέδειξε τα μείζονα θέματα του Νομού μας που πρέπει να προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Στα έργα υποδομής, που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη, κατά την τελευταία τετραετία υπήρξε μεγάλη στασιμότητα, σημείωσε και αναφέρθηκε στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Στη συνέχεια ανέφερε: «κανένα νέο έργο πνοής δεν ξεκίνησε από το 2014 μέχρι σήμερα, ούτε καν ο άξονας Ιωάννινα – Ελληνοαλβανικά σύνορα, που ανήκει στον βασικό κορμό του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Το νότιο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) αγκομαχά να ξεκινήσει, ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Για το βόρειο τμήμα του δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία απολύτως εξέλιξη. Ο άξονας Πάτρα – Πύργος αποτελεί την επιτομή της προχειρότητας σε πολιτικό επίπεδο, ενώ έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία του Υπουργείου Υποδομών η μεθοδευμένη απόπειρα να ευνοηθεί συγκεκριμένος κατασκευαστής από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι, από τις 8 εργολαβίες στις οποίες η τότε Κυβέρνηση «έσπασε» το έργο, τελικά ούτε μία δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται!».

Προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να αποτελεί η ολοκλήρωση του Ε65, η προώθηση του ΒΟΑΚ και του άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, η σύνδεση της Ιόνιας οδού με Πρέβεζα και Λευκάδα, τόνισε.

Για θέματα χωροταξίας, ο κ. Καλογιάννης ανέφερε πως πρέπει, αρχικά, να αποκτήσουμε το συντομότερο δυνατό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό. Παράλληλα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει να προωθήσει αμέσως τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια ανά Δήμο, ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε επιτέλους εγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό σε κάθε γωνιά της χώρας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, για τα οποία έχουν εκπονηθεί μελέτες Ρυθμιστικών Σχεδίων, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα, πόλεις για τις οποίες δεν έχουν θεσμοθετηθεί τα Ρυθμιστικά και παραμένουν σε εκκρεμότητα δεκάδες Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια και πολεοδομικές μελέτες.

Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, ζήτησε επιτάχυνση στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, επανεξέταση των θεμάτων των προστατευόμενων περιοχών και του προσωπικού των Φορέων Διαχείρισης που κρατήθηκε σε ομηρεία τα προηγούμενα χρόνια με ετήσιες ανανεώσεις των συμβάσεών τους, επιτάχυνση στις δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου της Ευρ. Ένωσης να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στα θέματα της κτηνοτροφίας, λέγοντας: «Οι κτηνοτρόφοι μας περνούν δύσκολες ώρες, οι τιμές του γάλακτος συμπιέζονται από τις εισαγωγές μέσω τρίτων χωρών. Επιβάλλεται να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στις μονάδες παραγωγής και να στηριχθούν οι υγιείς μονάδες, που παράγουν, επενδύουν, εξάγουν. Χωρίς κτηνοτρόφους, η ελληνική περιφέρεια, ιδίως οι ορεινοί όγκοι, θα σβήσουν κι αυτό θα είναι ολέθριο για την Ελλάδα».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Οι πολίτες απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, που οδηγούν σε αξιόπιστες λύσεις. Με την εφαρμογή του Προγράμματος μας, φέρνουμε την Ελλάδα στη θέση που αξίζει να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον πλέον αναπτυγμένο και κοινωνικά ευαίσθητο πόλο στον σημερινό κόσμο.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να υλοποιήσουν το κυβερνητικό σχέδιο για την αναγέννηση του Τόπου με αποφασιστικότητα. Εμείς, από την πλευρά μας, τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο και τους δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

Show Buttons
Hide Buttons