Ομόφωνα κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, τσακώθηκαν για το ψήφισμα

Ομόφωνα κατά της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, τσακώθηκαν για το ψήφισμα

Με διαφωνίες ως προς το ψήφισμα που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση συζήτησης μεταξύ των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου και ομοφωνία ως προς την ανάγκη απόσυρσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, έγινε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για το θέμα του ΚΕΘΕΑ που ήλθε ως θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Μικρές οι αποκλίσεις στα όσα ειπώθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τους επικεφαλής των παρατάξεων, καθώς και από τις Μαργαρίτα Κιτσανού και Σταυρούλα Τσιάρα που μίλησε με τις επιστημονικές τους ιδιότητες (πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων αντίστοιχα). 

Η Τέτα Ζαΐμη συντονίστρια στις θεραπευτικές ομάδες γονέων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, μίλησε με πολύ συγκινητικό τρόπο για την εμπειρία της – ο γιος της ήταν εξαρτημένος στην ηρωίνη και τώρα είναι 11 χρόνια καθαρός, γονιός και πατέρας ενός αγοριού – και περιέγραψε σε αδρά σημεία τους λόγους για τους οποίους το ΚΕΘΕΑ δέχεται επιθέσεις τα τελευταία χρόνια – είναι η τέταρτη απόπειρα κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ – από κυβερνήσεις, τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ και τις θεραπευτικές μεθόδους του. 

Για τα ναρκωτικά τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολος αντίπαλος και πως τα μόνα κατάλληλα όπλα είναι τα στεγνά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που συνιστούν αλλαγή συμπεριφοράς, απαιτούν επικοινωνία, ανθρώπινες σχέσεις με διεκδίκηση, ομαδικότητα, όνειρα, στόχους και πως μπορεί ο πρώην εξαρτημένος να ενταχθεί ισότιμα στην κοινωνία που η ίδια καλλιέργησε και επέτρεψε να γιγαντωθούν φαινόμενα όπως τα ναρκωτικά. 

Για τη δική της εμπειρία, τόνισε πως για τους γονείς η πορεία με τους εξαρτημένους είναι παράλληλη. «Παρά τη ντροπή και τις ενοχές μας, καταφέρνουμε μέσα από τις θεραπευτικές ομάδες να βγούμε από την απομόνωση και την παραίτηση που είναι το πιο επικίνδυνο από όλα. Εμείς δε λαμβάνουμε υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ απαθώς, συμμετέχουμε ενεργά» σημείωσε. Μιλώντας για την κουβέντα περί πολιτικής και κομματικής διαφοράς, η κ. Ζαΐμη τόνισε πως το ετερόκλητο πλήθος στις πολιτικές και άλλες απόψεις, των ανθρώπων που αποτελούν το ΚΕΘΕΑ, καταφέρνει να γεφυρώσει όλες τις διαφορές και να βρει τον τρόπο να μην επιτραπεί στο ελάχιστο να γίνονται διακριτές οι πολιτικές διαφορές. «Ο στόχος μας είναι ένας, η απεξάρτηση των παιδιών μας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας» τόνισε.

Περιέγραψε τον τρόπο λειτουργία του ΚΕΘΕΑ πως ως ανώτατο όργανο διοίκησης έχει τη γενική συνέλευση αποτελούμενη από 800 άτομα, θεραπευόμενους στη φάση της επανένταξης, προσωπικό, εργαζόμενους, γονείς και επίτιμα μέλη. Όλοι εκλέγουν το ΔΣ τα μέλη του οποίου είναι όλοι εθελοντές.

Τόνισε πως στο ΚΕΘΕΑ δε βρέθηκε κανείς να προσάψει το οτιδήποτε, δεν απασχόλησε ποτέ με σκάνδαλα, σπατάλες και χρέη την κοινωνία. «Υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία το ΚΕΘΕΑ είναι μια συμπαγής κολώνα σε σχήμα πυραμίδας που την αποτελούν τα μέλη, οι γονείς, το προσωπικό, οι οικογένειες, εθελοντές, φίλοι όλοι είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας. Φοβόμαστε μήπως καταργηθούν τα στεγνά προγράμματα» τόνισε και συμπλήρωσε «αλίμονό μας αν ένας υγιής φορέας αναγνωρισμένος, αποτελεσματικός, καταντήσει γραφειοκρατικός οργανισμός, εξαρτημένος από τους πολιτικούς. Έχουμε θυμό και για την ΠΝΠ, για τον τρόπο που κατατέθηκε, χωρίς διαβούλευση, συζήτηση μόνο με τη δικαιολογία της αποκατάστασης της χρηστής διαχείρισης και της διοίκησης».

Απαίτησε καταλήγοντας «να μείνουν αδιαπραγμάτευτες οι αρχές του προγράμματος, να είναι ζωντανός ένας φορέας υπόδειγμα, πρότυπο που μάχεται να παραμείνουμε ζωντανοί εμείς και τα παιδιά μας». 

Show Buttons
Hide Buttons