Ορίζοντες Ηπείρου: Απολογισμός 100 ημερών, με «απειλή» – υπόσχεση για την ανάπτυξη στην Ήπειρο

Ορίζοντες Ηπείρου: Απολογισμός 100 ημερών, με «απειλή» – υπόσχεση για την ανάπτυξη στην Ήπειρο

«Θα σύρω την Περιφέρεια Ηπείρου στην ανάπτυξη, θέλει δε θέλει…».

Απειλή ή ευχή… ήταν η ατάκα της συνέντευξης του Σπύρου Ριζόπουλου που χαρακτήρισε την σχεδόν μιας ώρας συνέντευξη τύπου, του επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» Σπύρου Ριζόπουλου, το πρωί της Τετάρτης κατά την οποία έθεσε τους αντιπολιτευτικούς στόχους του επόμενου διαστήματος και κυρίως, έκανε το δικό του απολογισμό των 100 πρώην ημερών στο περιφερειακό συμβούλιο, εντός αυτού αλλά και εκτός…

Παράλληλα, έγινε η παρουσίαση του σχήματος των συντονιστών με τους οποίους η παράταξη θα πάει στο συνέδριό της, το ερχόμενο καλοκαίρι, βάζοντας ως στόχο ως τότε, να έχει 300 εγγεγραμμένα μέλη.

Ο Μιχάλης Νάτσης είναι ο… συντονιστής των συντονιστών και τόνισε ότι μέχρι το αργότερο τον Ιούνιο του 2020, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της παράταξης με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 120 μέλη. Τέσσερις γυναίκες είναι οι συντονίστριες στους Νομούς της Ηπείρου και συγκεκριμένα, η Γεωργία Μαρινάκη στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η Σόφη Βλασσίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, η Μάγδα Τάτση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και η Μάρω Νάκα, στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

 

Ο απολογισμός Ριζόπουλου

Ο στόχος της ανάπτυξης στην Ήπειρο δεν τίθεται μόνο από τη διοίκηση αλλά και από την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου με το Σπύρο Ριζόπουλο να δηλώνει πως θα είναι χαρούμενος αν στις επόμενες εκλογές, έχει λιγότερες σελίδες στο πρόγραμμά του εφόσον η Περιφέρεια έχει υλοποιήσει δικές του προγραμματικές θέσεις στα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Τέσσερα χρόνια είναι πολύς χρόνος για έναν Ηπειρώτη που δε ξέρει που βαδίζει»… τόνισε ωστόσο, σημειώνοντας πως για τον ίδιο τέσσερα χρόνια (χαμένα) είναι πολύ…

Ο κ. Ριζόπουλος συνόψισε τον αντιπολιτευτικό λόγο που άρθρωσε η παράταξή του, για το διάστημα μετά τις εκλογές, μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, αναφέροντας μεγάλα ζητήματα:

  • Για το μεταναστευτικό – προσφυγικό: καταλόγισε ολιγωρίες στην κεντρική κυβέρνηση και στη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου πως παραμένουν απαράσκευοι για τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει η ελλιπής διαχείριση του τόσο σοβαρού θέματος. «Το τι κάνει η κυβέρνηση δε με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι στην Ήπειρο δεν είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να μην είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι πυρετός το μεταναστευτικό ως πρόβλημα αλλά ήλθε για να μείνει και το δεύτερο σοβαρό ζήτημα πέρα από το πόσοι θα έλθουν, είναι ότι δεν έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να περάσουμε στην ένταξη στην κοινωνία». Επανέλαβε την πρότασή του για τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα μελετήσει το θέμα και θα προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.
  • Για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας: γίνεται προγραμματισμός του 2020 χωρίς να είναι γνωστοί οι διατιθέμενοι πόροι της Περιφέρειας. Όπως είπε, ξεκινάμε με 108 εκατ. στο κλείσιμο του 2018, εκτοξεύουμε την πρόβλεψη για το 2019 κάτι που συνδέεται με την πελατειακή διαχείριση των εκλογών και έρχονται οι υπηρεσίες και παρουσιάζουν πρόβλεψη για 144 εκατ. στοιχείο που σημαίνει πως πέφτουμε εξ αρχής έξω 25%. Το Μάρτιο εκτίμησε πως θα υπάρχει εικόνα για το που κλείνει το 2019, ώστε να υπολογίζουμε και τους πόρους του 2020…
  • Για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ: επικαλούμενος δηλώσεις του Περιφερειάρχη μετά τη συνάντηση των Περιφερειακών στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Καχριμάνης παραδέχτηκε την πολύ χαμηλή απορρόφηση του ΠΕΠ Ηπείρου. Για το θέμα, η παράταξη έκανε την πρώτη της επερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή στις 20 Νοεμβρίου, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει απάντηση από την διοίκηση, ως είναι υποχρεωμένοι να κάνει εντός διαστήματος 15 ημερών, και όπως έπραξε επιλεκτικά με άλλες επερωτήσεις ως σήμερα. Ο κ. Ριζόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το πώς θα σχεδιαστεί το επόμενο ΠΕΠ 2021-2027.
  • Για τους κόμβους: πρότεινε να εκπονηθεί μια συνολική συγκοινωνιακή μελέτη για το χώρο από την έξοδο Τερόβου ως την Ασφάκα, με παράλληλη αποκέντρωση υπηρεσιών και απομάκρυνσή τους από το κέντρο της πόλης. Επανέλαβε τις καταγγελίες ότι ορισμένοι κόμβοι σχεδιάστηκαν με μοναδικό γνώμονα τις πελατειακές σχέσεις του Περιφερειάρχη.
  • Για το σχεδιασμό έργων στην Περιφέρεια: επαναλαμβάνοντας μια βασική προεκλογική θέση της παράταξής του, πρότεινε τη δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης στην οποία θα μετέχουν και οι 18 Δήμαρχοι της Ηπείρου, ώστε να προτεραιοποιούνται έργα και να ιεραρχούνται ανάγκες, με γνώμονα την περιφερειακότητα.
  • Για την δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου (Τεχνόπολης): αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να έλθει σε συνεννόηση με τη διοίκηση της εταιρείας P&I εδώ και αρκετό καιρό, με την συζήτησε προοπτικές μόνιμης εγκατάστασης της συγκεκριμένης θυγατρικής που μαζί με την Teamviewer αλλά και άλλες εταιρείες που ενδεχομένως έλθουν μελλοντικά, να συστεγαστούν σε έναν πόλο καινοτομίας. Η παράταξη απηύθυνε επιστολές σε έξι Υπουργούς και στον Πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τους εγκαίρως για το θέμα, για να… προκύψει ακολούθως, το ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη.
  • Για την ανεργία: τόνισε πως η ανεργία έγινε ζήτημα επικαιρότητας για την Ήπειρο και από τη μεγαλοστομία του Περιφερειάρχη για τους… «Ντοκτοράδες», καταλήξαμε σε προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ, την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώσει πρόγραμμα επαναπατρισμού νέων επιστημόνων, με εξαιρετικά συμφέροντες όρους και διαθέτοντας περισσότερα χρήματα.
Show Buttons
Hide Buttons