Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά… *Του Άρη Παπαμιχαήλ

Ουγκάγκα μπουμ μπουμ χι γκάπα γκουμ μπιρλί γκαγκά… *Του Άρη Παπαμιχαήλ

Το τι ακούμε καθημερινά στα κανάλια, το τι ακούμε στο ραδιόφωνο και το τι διαβάζουμε στον τύπο, από πολιτικούς, μισθωτούς επιστήμονες, «ειδικούς» και αυτόκλητους επαΐοντες δεν περιγράφεται! Το μακρύ τους και το κοντό τους, μαύρο ο ένας, άσπρο ο άλλος, στην ανατολή ο ένας. Στην δύση ο άλλος! Εντάξει, υπάρχουν και οι «ανάμεσα», περιμένουν πρώτα να δουν τι «πουλάει» και μετά πηγαίνουν κατά κει!

Αφήστε δε τα «κορακίστικα» και τις ολότελα αναληθείς αναγγελίες και ανακοινώσεις, περί ανέμων και υδάτων, εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων!

Το έλα να δεις που λέει ο λαός! Μπροστά στις νέες εκδόσεις «επιστημονικής μπουρδολογίας», το «λεφτά υπάρχουν», τα «Ζάππεια 1, 2, 3», το «σεμνά και ταπεινά» και το «κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο και μια διάταξη», καθίστανται πλέον «φτωχοί συγγενείς»!

«Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» μας λέει κάθε τόσο με ύφος 100 καρδιναλίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, που για να είμαστε ακριβοδίκαιοι θα έπρεπε να ονομάζεται «Μνημονίων και Χρεοκοπίας», αλλά τέλος πάντων!

Και για να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φτιάξαμε το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) που ξεκινάει, άμεσα, τη δραστηριοποίησή του (εδώ και δύο χρόνια τα ίδιο λέει και τα ανάποδα κάνει, αλλά τέλος πάντων, πάμε παρακάτω).

Μας λέει λοιπόν και μας ξαναλέει, ότι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) αποτελεί μια επενδυτική πρωτοβουλία με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία και καταλήγει: «Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Για να το κάνουμε πράξη, προχωρήσαμε στη δημιουργία του EquiFund, δεσμεύσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το EIF, συγκροτήσαμε αυτό το σημαντικό, καινοτομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ενώ διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές».

Αλήθεια κατάλαβες εσύ κάτι; Σε ποιόν μικρομεσαίο επιχειρηματία (που έχει απομείνει ακόμα «ζωντανός») απευθύνεται; Στο μαραγκό, στον αλουμινά, στο σιδερά, στον επιπλοποιό, στον ράφτη, στον εστιάτορα, στο μικροέμπορο, στο γεωργό, στο μικροκτηνοτρόφο, στον πτηνοτρόφο; Ή μήπως στους επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Γιατί αυτοί έμειναν στην αγορά ακόμα, αυτοί έχουν ανάγκη δανεισμού επιβίωσης κυρίως, μήπως μπορέσουν και κρατηθούν λίγο ακόμα.

Και λέω δανεισμού, διότι εάν περιμένουν αυξήσεις στο τζίρο, μέσα από την συνεχή περικοπή των εισοδημάτων των καταναλωτών που ψηφίστηκαν στα πλαίσια των «μνημονιακών δεσμεύσεων» έως και το 2060 (!), ας μη μιλάμε καλύτερα!

Ευχολόγια λοιπόν, μεγαλοστομίες, λόγια του αέρα και η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Όχι βεβαίως για όλους μια κι έξω. Η μία τάξη μετά την άλλη, ο ένας κλάδος μετά τον άλλο, η τεχνική της «σαλαμοποίησης» ή καλύτερα του «βρασίματος» του βατράχου!

*Ο Άρης Παπαμιχαήλ είναι Οικονομολόγος

Show Buttons
Hide Buttons