Ο απόηχος μιας είδησης

Ο απόηχος μιας είδησης

Τα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας στην είδηση ότι ένας δημόσιος λειτουργός χρηματίζεται, δοκίμασε τις τελευταίες ώρες, η ανακοίνωση της Αστυνομίας για τον φερόμενο «φακελάκια», σε δημόσιο νοσοκομείο της Ηπείρου…

Κάτω από την αυστηρά υπηρεσιακή γλώσσα της ΕΛΑΣ που είναι κάπως έτσι… «Από Υπηρεσία Ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος γιατρού δημόσιου Νοσοκομείου της Ηπείρου, για δωροληψία υπαλλήλου και παράβαση καθήκοντος»… πολλές φορές δε γίνεται αντιληπτή η διάσταση του θέματος.

Με τη δημοσιοποίηση της είδησης, αρχίζει η αναζήτηση της πληροφορίας σχετικά με τον κατηγορούμενο… Και ακολούθως, ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας αγανακτεί και βρίζει όσους δήθεν επιχειρούν… «να το κουκουλώσουν», ενώ ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας σιωπά σχεδόν ενοχικά, γιατί κάποια στιγμή συμμετείχε σε αυτό το παράνομο πάρε – δώσε, αναγνωρίζοντας πως το εθνικό σύστημα υγείας δε μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά, παρά μόνο με φακελάκι! Υπάρχει τέλος και ένα τρίτο κομμάτι της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με απάθεια τη συγκεκριμένη είδηση, γιατί τη θεωρεί σχεδόν κανονικότητα, αν όχι αυτονόητη πρακτική και έτσι γενικεύει την περίπτωση: «όλοι οι γιατροί τα παίρνουνε»… Εκτίμηση που προφανώς δεν είναι αληθής.

(Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση λεπτομερειών, πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης ότι ο κατηγορούμενος και φερόμενος ως δράστης προστατεύεται και μόνο εφόσον καταδικαστεί, στο αυτόφωρο όπου έχει οριστεί η δικάσιμος του επιστήμονα της ιστορίας μας, ένα μήνα μετά, μπορούμε να δημοσιεύσουμε το όνομά του). (*Βέβαια, στη χώρα του Μακελειού και του Στέφανου Χίου, δεν τηρούνται νόμοι και η προστασία των προσωπικών δεδομένων καταντά ανέκδοτο…)

 

Το ιστορικό

Το δικόγραφο με την απαγγελία των κατηγοριών (παράβαση των Άρθρων 235 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα «Δωροληψία Υπαλλήλου» και 259 του Ποινικού Κώδικα «Παράβαση Καθήκοντος») έχει από την επομένη της αυτόφωρης σύλληψης, αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων αλλά και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπως και στην διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς ο συλληφθείς τυγχάνει Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, πρόκειται δηλαδή για ένα ευυπόληπτο μέλος της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Οι δύο υπηρεσίες πρόκειται να κινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες και τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος σε βάρος του κατηγορούμενου και από την πλευρά τους, δεν έχουν να διερευνήσουν περαιτέρω στοιχεία για την υπόθεση, αφού όλη η δουλειά έγινε από την Αστυνομία, μετά την καταγγελία της φερόμενης ως παθούσας.

Θα μπορούσαμε να εξάρουμε το θάρρος της γυναίκας, η οικογένεια της οποίας είχε πληρώσει πριν ένα μήνα άλλα 400 ευρώ τον κατηγορούμενο! Συγκεκριμένα, η γυναίκα που εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, έκανε την καταγγελία ότι ο φερόμενος δράστης ζήτησε και έλαβε στις 8 Ιανουαρίου από την ίδια, 400 ευρώ για εξετάσεις ελέγχου πατρότητας και έλεγχο DNA του συντρόφου και του ανήλικου παιδιού της. Για να της παραδώσει ο κατηγορούμενος ιατρικές εξετάσεις που αφορούν την ίδια, της ζήτησε άλλα 200 ευρώ και συμφώνησαν να του τα παραδώσει την περασμένη Παρασκευή.

Ενόψει της δοσοληψίας που θα γίνονταν στο χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η γυναίκα προσημείωσε τα δύο χαρτονομίσματα των 100 ευρώ και σε γενόμενο έλεγχο στο γραφείο του κατηγορούμενου, ευρέθηκαν από τους αστυνομικούς τα προσημειωμένα κατοστάευρα και ο κατηγορούμενους συνελήφθη. Αρχικά παραδέχτηκε ότι τον Ιανουάριο είχε λάβει τα 400 ευρώ, ωστόσο απολογούμενος το αρνήθηκε.

Απομένει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ωστόσο ο κατηγορούμενος έχει στιγματιστεί πια.

Show Buttons
Hide Buttons