Ο αρχαιολογικός χώρος της Καστρίτσας: Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης *Του Ν. Πανταζή

Ο αρχαιολογικός χώρος της Καστρίτσας: Προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης *Του Ν. Πανταζή

Προτάσεις για την ανάδειξη του πιο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου μέσα στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, του λόφου της Καστρίτσας, διατυπώνει προς τους υποψήφιους Δημάρχους των Ιωαννίνων, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας Νικόλαος Πανταζής – σημειώνεται για ευνόητους λόγους προκαταβολικά, πως ο κ. Πανταζής δεν θα είναι υποψήφιος με κανέναν συνδυασμό, σε καμία εκλογική «μάχη»…

Με ανοιχτή επιστολή του απευθύνεται στους υποψήφιους Δημάρχους των Ιωαννίνων και διατυπώνει μια σειρά από προτάσεις, για την Καστρίτσα, το χωριό του.

Για τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, προτείνει κατ’ αρχάς, να επιδιωχθεί να ενταχθεί η αρχαία ακρόπολη της Καστρίτσας σε ένα δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να αξιοποιηθεί – αναδειχθεί και το υπόλοιπο ιστορικό και πολιτιστικό γεωγραφικό κομμάτι της (γιατί ως γνωστόν από τα 345 στρέμματα έκτασης της ΜΟΝΟ τα 55 αναδείχθηκαν από το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ).

Επίσης, αν ήταν δυνατόν το μνημείο να ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO, θα εξασφαλίζονταν επιπλέον πόροι για την ανάδειξη του αρχαιολογικό χώρου, αλλά και γενικότερα της υπόλοιπης περιοχής.

 

Άλλες προτάσεις, τουριστικής και άλλης ανάπτυξης της περιοχής, είναι οι εξής:

  • Από το λόφο της Καστρίτσας (πάρκινκ αρχαίας ακρόπολης) τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες έρχονται αθλητές αλεξίπτωτου πλαγιάς τύπου «παραπέντε» και διενεργούν πτήσεις στο λεκανοπέδιο. Με μια καλή προσέγγιση ο Δήμος και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος να αξιοποιήσει σε συνεργασία με τους αθλητές, το συγκεκριμένο άθλημα με παρουσιάσεις και λοιπές εκδηλώσεις προς επίσκεψη πολιτών.
  • Στην περιοχή «Χατζαλίδια» όπου και βρίσκεται το φυσικό λιμανάκι της Καστρίτσας (εκ του οποίου ψαράδες αναχωρούν για το Νησί και τα Ιωάννινα) θα μπορούσε να προχωρήσει η κατασκευή αποβάθρας για να μπορούν ευκολότερα να διέρχονται και να αποπλέουν βαρκούλες και μικρά πλοιάρια προς την περιοχή. Το κόστος είναι υπερβολικά μικρό, αλλά σε ένα καλά διαμορφωμένο λιμανάκι (με λίγα χρήματα) θα υπάρχει περαιτέρω επικοινωνία πολιτών και ψαράδων μέσα από τη λίμνη και αυτό θα έχει σαν συνέπεια την καλύτερη διευκόλυνση των ανθρώπων του υγρού στοιχείου για τις αλιευτικές τους μετακινήσεις και επικοινωνίες.
  • Στη δημοτική έκταση ανάμεσα από Καστρίτσα και Δροσοχώρι συγκεκριμένα στην περιοχή «Σιάδενο», υπάρχει χώρος για να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο. Το κόστος για το φωτοβολταϊκό πάρκο θα μπορούσε να είναι ακόμη και επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση, ή ακόμη και αν δαπανηθούν ίδια χρήματα για την κατασκευή του, γρήγορα θα προσφέρει πολλά έσοδα στο Δήμο κάνοντας στην ουσία απόσβεση της κατασκευής του με την οικολογική εξοικονόμηση της ενέργειας. Η αρχή αυτού του πάρκου από την Καστρίτσα θα δώσει το έναυσμα στο Δήμο και για τη δημιουργία κι άλλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Στο τέλος του χωριού της Καστρίτσας υπάρχει το φυσικό ρυάκι της περιοχής, το οποίο βρίσκεται μέσα σε δέντρα και το μήκος του είναι περίπου 2χλμ. Η περιοχή αυτή ονομάζεται «Διάκενο», και θα μπορούσε να πλακοστρωθεί κατά μήκος του ένα μονοπάτι (μισού μέτρου πλάτος π.χ.) με φθηνή πλάκα, να μπούν στη συνέχεια παγκάκια και λίγα δεντράκια (με δεντροφύτευση που θα βοηθήσει και το πολιτιστικό μας σωματείο), και επιπλέον μικρές κολώνες φωτισμού. Έτσι με τον τρόπο αυτό θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο φυσικό πάρκο κατά μήκος του μικρού ρυακιού.
  • Στην περιοχή εισόδου του χωριού της Καστρίτσας (Μύτικα) να προχωρήσει η κατασκευή πεζοδρομίου (1χιλιόμετρο απόσταση εν συνόλω) και η τοποθέτηση σε αυτό ανά διαστήματα 3-4 παγκακίων, μιας και στην περιοχή αυτή περπατάει αρκετός κόσμος σε καθημερινή βάση είτε σαν πεζοπόροι, είτε όσοι θέλουν να πάρουν την αστική συγκοινωνία από την περιοχή της Μύτικας.

*Ο Νικόλαος Πανταζής είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας 

Show Buttons
Hide Buttons