Ο α λ ι ε ύ ς . . .

Ο α λ ι ε ύ ς . . .

Το κακό…

Η βία, αυτό το πισωγύρισμα του πολιτισμού, είτε είναι σωματική, είτε λεκτική, είτε συναισθηματική είναι πάνω απ’ όλα θρασυδειλία, που αφορά και τις κοινωνίες είτε είναι εξελιγμένες ή μη, και τους ανθρώπους πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους και αμόρφωτους, γνωστούς και άγνωστους και η εξάλειψή της είναι στοίχημα για όλους.

Απ’ αυτή την οπτική το μεγαλύτερο κακό που έκανε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη χώρα είναι ο κανιβαλισμός που επέβαλε στους ανθρώπους, το γεγονός ότι έβγαλε σε όλους μας τον χειρότερο εαυτό.

Όπως έγραφε ο Μπλεζ Πασκάλ: « Οι άνθρωποι αλληλομισούνται εκ φύσεως», ενώ ο δικός μας Τσαρούχης έλεγε ότι: «στην Ελλάδα οι άνθρωποι κονταίνουν τους άλλους για να ψηλώσουν οι ίδιοι».

Απ’ την άλλη «αστός» είναι εκείνος που δεν επιτίθεται ή αν το κάνει θα το κάνει με καλαίσθητο τρόπο. Αλλά πάλι η αισθητική εξαρτάται από τις καταβολές και την καλλιέργεια του καθενός. Αστικό πολιτισμό έχουμε όταν τα υποκείμενα συν-χωρούν, συνυπάρχουν στον χώρο της πόλης, του άστεως και αυτή η συνύπαρξη θεμελιώνεται και καθορίζεται από βασικές αρχές και αξίες υπέρ του συνόλου.

Λογικές του στυλ: «ή εμείς ή αυτοί» ή «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» δεν χωρούν σ’ αυτόν. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να είναι αυτό που θέλει και μπορεί. Αρκεί να αναλαμβάνει την ευθύνη. Οι θιασώτες της «πρώτης φορά αριστερά» θέλουν μόνο τα δικαιώματα. Έχουν δυσανεξία στις υποχρεώσεις. Το στοίχημα του ανθρώπου που επέλεξε αυτόν τον πολιτισμό είναι ότι κάθε πρωί ανοίγει τον διακόπτη της καλοσύνης, της ευμένειας, της ευγένειας. Κι όταν από μόνος του ή από την ανθρώπινη φύση, ο διακόπτης κλείνει, εκείνος επιμένει να τον επαναφέρει.

Κάποιοι άλλοι όμως, όταν ο διακόπτης κλείνει, δεν τον επαναφέρουν, εκλαμβάνοντας την αστική ευγένεια ως πολιτική αδυναμία που θα την εκμεταλλευτούν, γιατί επί τόσα χρόνια αυτό έμαθαν να χρησιμοποιούν και μάλιστα αποδοτικά, κραδαίνοντας «ηθικά πλεονεκτήματα» έναντι «εμφυλιακών και χουντικών» αταβιστικών «ενοχών».

Ενδεικτικά τρείς πρόσφατες αναφορές. «…Δεν βάζει μυαλό ο ακροδεξιός εσμός!! (…) ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΕ ΚΟΥΦΑΛΕΣ: 1) Αύριο φεύγω για διακοπές και θα το γλεντήσω 2) Και στη διάρκεια τους θα σας ΞΕΦΤΥΛΙΖΩ μέχρι να δείτε ΜΑΥΡΟ ΧΙΟΝΙ!!!!…», έγραφε στο Facebook ο Π. Πολάκης. Αυτός ο λεβέντης που στη Βουλή ζητούσε να μην αρθεί η ασυλία του, ώστε να βρίζει εκ του ασφαλούς.

«Ο Μητσοτάκης είναι σε πανικό, άχρηστος και επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον» έγραφε ο πρώην σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Τσίπρα Ν. Καρανίκας με αφορμή την πρόσφατη τουρκική NAVTEX, για την οποία βγήκε άμεσα ο στόλος μας στο Αιγαίο. Είναι αυτός ντε, που για την άρνησή του να υπηρετήσει ως αντιρρησίας συνείδησης μέχρι και συναυλίες αλληλεγγύης έγιναν, αλλά τώρα ξάφνου έγινε πολέμαρχος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σας έχει κάνει την κω…ρα, να», φώναζε προς τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μετά παραστατικής χειρονομίας, μη και δε γίνει κατανοητό, μέσα στο Κοινοβούλιο η… «εξέχουσα ιατρική προσωπικότης», συριζαίος βουλευτής Κ. Μάρκου.

Νομίζω καταλάβατε τώρα γιατί ώρες -ώρες ο αστισμός πρέπει να απαντά ανάλογα στην όποια αλητεία…

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

Show Buttons
Hide Buttons