Ο α λ ι ε ύ ς. . .

Ο α λ ι ε ύ ς. . .

sms: Από την πρώτη σελίδα της «Αυγής»: Πάνος Τσακλόγλου (νέος υφυπουργός Εργασίας): «Έτοιμος για την μεγάλη ληστεία στο ασφαλιστικό». Άρχισαν τα όργανα την πρώτη κιόλας ημέρα της ορκωμοσίας. Για το ίδιο θέμα απ’ την «Εφημερίδα των Συντακτών» την ίδια ημέρα: «Νέο ασφαλιστικό Πινοσέτ». O ορισμός της «δημοσιογραφικής αλητείας» μέσω της «δολοφονίας χαρακτήρα».

 

Απορίες…

Ο γαμπρός μου είναι Σκωτσέζος πού μένει στην Ελλάδα κοντά στα 40 χρόνια, είτε όμως ως εργαζόμενος είτε ως συνταξιούχος ήταν πάντα του εξωτερικού. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο έδωσε εξετάσεις για να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης μια και ο ίδιος συνειδητά έβλεπε τον τόπο μας σαν τουρίστας.

Θα μου πείτε λογικό αφού και εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον τόπο μας σαν τουρίστες, μια και η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική για τους Έλληνες στο να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους.

Μπορεί το αίσθημά μας να είναι με την Ελλάδα, όμως η πραγματικότητα της ζωής μας και η καθημερινότητά της συγκρούεται μαζί του και το διαψεύδει. Τι να λέμε. Φτάσαμε στο σημείο να μην παράγουμε και να είμαστε απλά καταναλωτές μέχρι και του ίδιου μας του εαυτού, τον οποίον και κοντεύουμε να εξαντλήσουμε.

Τούτων δοθέντων, βλέπουμε την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση ομάδας οικονομολόγων γνωστή και ως «έκθεση Πισσαρίδη»-λόγω της συμμετοχής του συγκεκριμένου Νομπελίστα- σαν ευκαιρία για να γίνει η χώρα δημιουργική ξανά.

Και να μπορέσω έτσι και εγώ να απαντήσω στις εύλογες απορίες του γαμπρού μου Dale, που τόλμησε να ανοίξει μαγαζί στον γιό του- ανεψιό μου- χωρίς να συνειδητοποιήσει πόσο υψηλή είναι εδώ η φορολογία της εργασίας και αυτές οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ μισθωτών και μη.

Ίσως αν εφαρμοστούν οι προτάσεις της έκθεσης θα έχουν κίνητρα να τολμήσουν περισσότεροι για να δημιουργήσουν κάτι στην παραγωγή, απ’ το να κάθονται αναπαυτικά απολαμβάνοντας προσόδους ως «ραντιέρηδες».

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

 

Show Buttons
Hide Buttons