Ο α λ ι ε ύ ς . . .

Ο α λ ι ε ύ ς . . .

sms: Η μετάδοση του κορονοϊού δεν είναι δικαίωμα.

sms: Αυτό που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι να «μάθουν να μαθαίνουν».

 

Απατεώνες…

Απ’ το τελευταίο άρθρο του Τσακαλώτου που προκάλεσε «σεισμό» στο ΣΥΡΙΖΑ. «…Δεν είναι όλοι οι νεοφιλελεύθεροι απατεώνες. Μια κρίσιμη μάζα πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους – βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλά πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά…».

Ακριβώς με την ίδια λογική σύντροφε Eucid δεν είναι όλοι οι Συριζαίοι απατεώνες. Κάποιοι είναι γνήσιοι αριστεροί που όταν έλεγαν ότι θα ανατρέψουν το ευρωπαϊκό status quo το πίστευαν. Είχαν πέσει πρώτα οι ίδιοι θύματα της πλάνης που διέσπειραν. Η αυταπάτη προηγήθηκε της εξαπάτησης.

Υπάρχουν βέβαια και οι κυνικοί στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που πήγαν με το ρεύμα ή είδαν την εξουσία σαν επάγγελμα.

Σε ποιά άκρη της πλάνης τοποθετείται ο Τσίπρας και σε ποια ο Τσακαλώτος; Σε αυτούς που πλανήθηκαν ή σ’ αυτούς που παραπλάνησαν ψυχρά;

 

Μάσκες

Με αφορμή το μπάχαλο με το μέγεθος των μασκών που διατέθηκαν δωρεάν στους μαθητές των σχολείων αναρωτιέμαι τι σόι «επιτελικό κράτος» χτίζει η κυβέρνηση όταν ασχολείται με την παραγωγή και διανομή 1,5 εκατ. μασκών.

Εγώ ξέρω ότι σ’ ένα φιλελεύθερο «επιτελικό κράτος» η επιτροπή δημόσιας υγείας βάζει τις προδιαγραφές (φυσικά τις… σωστές) και κάθε γονέας τις αγοράζει για το παιδί του. Σε ένα σοσιαλίζον «επιτελικό κράτος» η επιτροπή δημόσιας υγείας βάζει τις προδιαγραφές και το κράτος επιδοτεί σε επίπεδο γονέα ή δήμου, την αγορά τους.

Μόνο στα κράτη του αλήστου μνήμης σοβιετικού κομμουνισμού η κεντρική κυβέρνηση ήθελε να τα κάνει όλα, με αποτέλεσμα να αποτυγχάνει σε όλα. Είναι πάντα επίκαιρη η αναφορά του αμερικανού οικονομολόγου Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ ότι «το κράτος είναι τέτοιος οργανισμός που αν και κάνει στραβά τα μεγάλα πράγματα, κάνει στραβά και τα μικρά πράγματα».

Λογικό, διότι σε μια αλυσίδα διαδικασιών που διεκπεραιώνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν καίγονται για το τελικό αποτέλεσμα, η στραβή είναι πολύ εύκολο να γίνει και πολύ δύσκολο να διορθωθεί.

Ας θυμηθούμε πόσοι άνθρωποι δήλωσαν «εμείς καταλάβαμε ότι ήταν λάθος οι διαστάσεις της μάσκας και το είπαμε», αλλά μέχρι να φτάσει το προειδοποιητικό σήμα σε αυτόν που λαμβάνει αποφάσεις τα… «αλεξίπτωτα» είχαν ραφτεί και διανεμηθεί.

Είναι ν’ απορείς γιατί προκρίθηκε τελικά η πλειοδοσία σοσιαλιστικού λαϊκισμού απ’ την κυβέρνηση αντί να επιλέξει κάθε γονιός με το παιδί του ποιες μάσκες του ταιριάζουν πληρώνοντας 2-3 ευρώ ακόμα-ακόμα παίρνοντας γι’ αυτό κουπόνια.

Η δικαιολογία να μη φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ πιο « λαϊκός» – μιας και αυτός το πρότεινε- το κάνει χειρότερο (ίσως να εξηγείται απ’ το κνίτικο παρελθόν του Θεοδωρικάκου).

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

Show Buttons
Hide Buttons