Ο α λ ι ε ύ ς. . .

Ο α λ ι ε ύ ς. . .

sms: Οι μαγκιές δεν είναι πολιτική αλλά η πολιτική θέλει μαγκιά.

Προφητείες…

Προς όλους εκείνους τους «προοδευτικούς» που… σοκάρονται από τις «βρωμιές» του ΣΥΡΙΖΑ, τους θυμίζω την συνέντευξη του Λεωνίδα Κύρκου (πιστεύω να μην ξέχασαν αυτή την εμβληματική μορφή της Αριστεράς) που είχε δοθεί το 2006: «…δεν είχα και το κουράγιο να δω κατάματα τους ανθρώπους, οι οποίοι στα μάτια μου παρουσιάζονταν γιγάντιοι. Και είδα ότι όλοι αυτοί, ας μην τους πω όλους, ήταν περιτρίμματα. Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο που ήρθε από την Κρήτη, τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία, γραμματέας της νεολαίας κ.τ.λ. Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, σας επαναλαμβάνω, τους έβλεπα τους ανθρώπους αυτούς σαν γίγαντες…».

Είχε πει ακόμα, ότι «…ο Ανδρέας ο Παπανδρέου δεν έβλεπε τίποτε άλλο, παρά την άνοδο στην εξουσία. Και η άνοδος στην εξουσία σήμαινε συνέχιση της διχοτομίας δεξιά-αντιδεξιά. Λυσσαλέο μίσος για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τον κόσμο μας. Θυμηθείτε τα συνθήματα της πρώτης περιόδου. Γυρίσαμε στις παραμονές της 21ης Απριλίου και αυτό από ανθρώπους που ζήσανε τη δικτατορία εξ αποστάσεως. Ο Ανδρέας θριαμβολογούσε από το εξωτερικό, σκεφτόταν να κηρύξει ένοπλο αγώνα, έβλεπε τον εαυτό του στη θέση του Άρη (Βελουχιώτη) ή του Γκεβάρα, επικεφαλής στρατιών Ελλήνων, που θα επιστρατεύονταν πάλι σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Μπούρδες…».

Η γενιά του Κύρκου τη γλύτωσε, η δικιά μας ατύχησε να βιώσει μια κυβέρνηση που εκπροσωπούσε την χειρότερη μορφή του λαϊκίστικου τριτοδρομικού πασοκισμού, εμποτισμένη με τα εμμονικά ιδεολογικά απολιθώματα της Σοβιετίας και μπολιασμένη με τα ακροδεξιά, ψεκασμένα και εθνικιστικά χαρακτηριστικά της ομάδας των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», που αποτελούνταν από “ανθρώπους γελοίους, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν” και από ανθρώπους που “έβλεπαν τον εαυτό τους στη θέση του Άρη ή του Γκεβάρα, επικεφαλής στρατιών Ελλήνων που θα επιστρατεύονταν πάλι σε έναν εμφύλιο πόλεμο”, όπως επί λέξει προφήτευε από τότε ο Κύρκος. Γιατί αυτός τους ήξερε. Και φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η απουσία γνώσης και παιδείας και η έλλειψη από προσλαμβάνουσες παραστάσεις, δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει την χώρα στο αδιέξοδο. Όταν δεν γνωρίζεις κάτι και όταν δεν έχεις σχετικές εμπειρίες, δρας σπασμωδικά και αφήνεις τα πιο χαμηλά από τα ένστικτα σου και τα συναισθήματα σου, να σε καθοδηγήσουν. Αναζητάς εχθρούς, ανακαλύπτεις σκοτεινές δυνάμεις, κυνηγάς ανεμόμυλους, φανατίζεις, διχάζεις και γίνεσαι καταστροφικός.

Και το μόνο που σε ενδιαφέρει, είναι το να μείνεις στην εξουσία, καθώς αντιμετωπίζεις με τρόμο την επιστροφή σου στην προηγούμενη περιθωριακή ζωή σου.

Για ένα είμαι σίγουρος Λεωνίδα: ότι αν ζούσες σήμερα θα άλλαζες και εσύ κόμμα…

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

Show Buttons
Hide Buttons