Ο α λ ι ε ύ ς. . .

Ο α λ ι ε ύ ς. . .

sms: «Η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα να τυπώσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ και να καταθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε πολίτη 2.000 ευρώ, για κάθε μήνα, μέχρι να νικηθεί ο ιός». Αυτή είναι σύμφωνα με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 η λύση που θα ανακουφίσει οικονομικά, από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, του πολίτες της ΕΕ. Aντί να συμβεί αυτό ωστόσο, το ίδιο ποσό, έδωσε εντολή η Κριστίν Λαγκάρντ, να τυπωθεί και να διανεμηθεί στις τράπεζες ως ποσοτική χαλάρωση, τονίζει ο κος Βαρουφάκης. Δεν θα μπω στην ουσία της πρότασης. Αλλά αφού ρε Γιάνη (με ένα «ν»), η φιλοσοφία της πρότασης παραμένει η ίδια, γιατί 2000 και όχι 5000 ευρώ ή και παραπάνω; Ε…, εσείς τι λέτε;

Διάβρωση…

Από άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου της Allianz, Mohamed El-Erian: «…Πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και με τις αγορές ζόμπι. Οι εταιρείες ζόμπι συνεχίζουν να λειτουργούν δανειζόμενες χρήματα που δεν μπορούν να αποπληρώσουν με υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.

Οι εταιρείες αυτές περιορίζουν τον δυναμισμό μιας οικονομίας, καθώς κατανέμουν με λάθος τρόπο τους διαθέσιμους πόρους και αντί να παράγουν, καταναλώνουν.

Οι αγορές ζόμπι δημιουργούνται όταν οι Κεντρικές Τράπεζες στηρίζουν τις τιμές καταστρέφοντας την ικανότητα της αγοράς να κατανέμει αποτελεσματικά τα κεφάλαια.

Επιπλέον καθιστούν κυρίαρχη την άποψη πως πρέπει να επιδοτούνται τα πάντα…».

Σωστά τα λέει. Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι τη διάβρωση της λειτουργίας του καπιταλισμού μέσω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων που υποσκάπτει το θεμέλιο του οικονομικού ανταγωνισμού, αλλά και τη διάβρωση της λειτουργίας της δημοκρατίας μέσω του «φασισμού» της πολιτικής ορθότητας που υποσκάπτει το θεμέλιο του πολιτικού ανταγωνισμού.

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

 

 

Show Buttons
Hide Buttons