Ο α λ ι ε ύ ς. . .

Ο α λ ι ε ύ ς. . .

sms: «…Είμαστε εδώ όχι για να λέμε ωραίες προτάσεις. Είναι δεδομένο ότι έχουμε τις καλύτερες…». Τάδε έφη Α. Τσίπρας στην Βουλή. Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό; Είναι κάτι σαν το «ηθικό πλεονέκτημα»; Όπως κάθε Συριζαίος είναι de facto ηθικότερος από κάθε μη-Συριζαίο, έτσι και κάθε πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυταπόδεικτα καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη πολιτική πρόταση; Για συνέλθετε ρε παιδιά λίγο εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σας φτάνουν οι απανωτές πολιτικές φάπες που τρώτε;

sms: Ευάγγελος Αντώναρος (FB): « Καλώ όλες τις φίλες και τους φίλους σε εγρήγορση… για να μη θυσιάσουμε όσα με αγώνες κατέκτησε η δημοκρατική Ελλάδα στα θέλω μιας συγκεκριμένης μικρής δράκας… παρασυρμένης από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες… για να επιβάλουν στη χώρα μια ατζέντα που κανείς δεν τους έδωσε εντολή να εφαρμόσουν…». Από σένα πάντως καλέ μου άνθρωπε κανένας δεν πρόκειται να πάρει καμία εντολή, μην τρελαθούμε τελείως…

sms: Έλενα Ακρίτα (FB): «Όσο η Δεξιά έχει στελέχη όπως η Φώφη και ο Αλαβάνος δεν φοβάται τίποτα και κανέναν». Σας πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό καλή μου κυρία ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από πένες σαν τη δικιά σας η Δεξιά δεν φοβάται τίποτα και κανέναν;

sms: Ξύπνησε κι ο «Παυλής» (Π. Πολάκης) και την… «αμόλησε» την παπαροεξυπνάδα: «Τσιόδρα και λοιποί της Επιστημονικής Επιτροπής και εκεί στον ΕΟΔΥ τώρα ξαναξυπνήσαμε;;;;». Ε βέβαια… εσένα περίμεναν να τους ξυπνήσεις.

 

Τα χαρακτηριστικά της ορθής επικοινωνίας

Μιλάμε για λεκτική επικοινωνία που το πρώτο χαρακτηριστικό της για να είναι ορθή, είναι να μεταφέρει στοχευμένο μήνυμα ξεχωρίζοντας το σημαντικό απ’ το ασήμαντο.

Για να αντιληφθούμε το νόημα που κρύβεται πίσω απ’ τις λέξεις, αυτές πρέπει να ειπωθούν και στη συνέχεια να επικοινωνηθούν με απλότητα, θετικότητα, εντιμότητα κουβαλώντας αλήθεια που από μόνη της είναι δυνατή. Το δε μήνυμα να είναι σύντομο με λίγες συνεπαγωγές για να μπορεί να σε παρακολουθεί ο άλλος.

Συνήθως στην τρίτη συνεπαγωγή ο άλλος σ’ αφήνει. Να μπαίνεις πάντα με διάθεση στην επικοινωνία, διαφωνώντας συχνά με τον συνομιλητή σου ξέροντας ότι μετά την διαφωνία ακολουθεί η σύνθεση. Έτσι προχωρά ο κόσμος.

Και φυσικά να είσαι καλός ακροατής. Απ’ τα σημαντικότερα στην επικοινωνία. Είναι ευκολότερο να μιλήσεις παρά να ακούσεις. Και αυτό γιατί όλοι μας κουβαλάμε στερεότυπα και προκαταλήψεις, που μας κάνουν εγωκεντρικούς και χωρίς ενσυναίσθηση με αποτέλεσμα να μην αγαπάμε τους άλλους και εν τέλει να μην επικοινωνούμε μαζί τους.

Ορθή επικοινωνία σημαίνει σωστή κατανόηση του άλλου. Όσον αφορά δε το «αλήθεια ή ψέμα» για την καλύτερη επικοινωνία ή το αποτελεσματικότερο μήνυμα, απαντώ με την γνώση του φυσικού: το «αλήθεια-ψέμα» είναι δίπολο και μόνο έτσι απαντά στην κοινωνία (όπως το μαγνητικό δίπολο που απαντά στη φύση πάντα με το βόρειο και νότιο μαγνητικό του πόλο μαζί και δεν έχουμε βρεί πουθενά μαγνητικά μονόπολα).

Η διαφορά όμως είναι ότι η επικοινωνία δεν είναι φυσική επιστήμη. Και για να βρούμε τους νόμους του «κοινωνικού σύμπαντος» ορίσαμε ως μόνοπολα το ψέμα και την αλήθεια. Και επειδή αυτό μας βοήθησε στην ερμηνεία των κοινωνικών φαινομένων το υιοθετήσαμε και συνεχίζουμε μ’ αυτό. Αποτελεσματικά μέχρι τώρα.  

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

Show Buttons
Hide Buttons