Ο α λ ι ε ύ ς. . .

Ο α λ ι ε ύ ς. . .

sms: Η στήριξη της ηλεκτροκίνησης δεν πρέπει να αφορά μόνο επιδότηση κατανάλωσης, αλλά και παραγωγής. Να μην στηρίξουν δηλαδή οι Έλληνες έτσι μόνο την παραγωγή άλλων κρατών. Ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα δικά μας λεφτόδεντρα, όχι να ποτίζουμε τα λεφτόδεντρα των άλλων.

 

Έκρηξη…

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες στις δυτικές κοινωνίες είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αισθάνεται πως δεν έχει το μερίδιο που του αναλογεί στην οικονομική ευημερία. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι γι’ αυτό. Ο πρώτος αφορά τη δημογραφική γήρανση των δυτικών κοινωνιών.

Κατά την περίοδο της οικονομικής προόδου που δημιουργεί η δημογραφική έκρηξη μιας κοινωνίας, κάθε επόμενη γενιά είναι βέβαιο πως θα ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη. Κατά τη δημογραφική παρακμή αυτοί που παράγουν είναι λιγότεροι αναλογικά από αυτούς που καταναλώνουν, έτσι οι φόροι και τα επιδόματα αυξάνονται και οι νέοι εργαζόμενοι νιώθουν πως αδικούνται. Προσθέστε σε αυτό και τον ανταγωνισμό από τους μετανάστες και την τεχνολογία και έχετε μια ανασφαλή και θυμωμένη γενιά.

Ο δεύτερος λόγος είναι η καταστρεπτική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικών χαλαρώσεων με τις οποίες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει τη μητέρα πασών των «φουσκών» τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις τιμές των ακινήτων.

Τα μηδενικά επιτόκια ευθύνονται για τη διεύρυνση των ανισοτήτων, ενώ η προσπάθεια «επιδιόρθωσης» της κατάστασης με εκτεταμένες επιδοματικές πολιτικές συμβάλλει στη δημιουργία παρασιτικών νοοτροπιών σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.

Αν συνεχίσουμε έτσι, με δεδομένο και την ξαφνική εμφάνιση του κορονοϊού με τις καταστρεπτικές οικονομικές συνέπειες του, οδηγούμαστε σε «έκρηξη» με ότι κακό αυτό συνεπάγεται.

Τη στήλη επιμελείται και…

Ψαρεύει (όταν δεν γράφει…) ο Γρηγόριος Φαρμάκης

(ΥΓ: «Χτυπάει» χωρίς πρόγραμμα)

Show Buttons
Hide Buttons