Ο Γιώργος Θυφρονίτης αποτιμά το αποτέλεσμα των Πρυτανικών εκλογών

Ο Γιώργος Θυφρονίτης αποτιμά το αποτέλεσμα των Πρυτανικών εκλογών

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράστηκε. Για μια ακόμη φορά ο πρώην Πρύτανης, πρώην Αντιπρύτανης, πρωτεργάτης της συνένωσης* του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εξελέγη Πρύτανης» και ο υποψήφιος Πρύτανης και τρίτος στην πρώτη ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθηγητής του ΒΕΤ Γιώργος Θυφρονίτης, κάνει από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και αναζητεί τα κριτήρια που βάρυναν στη συνείδηση των συναδέλφων του, προκειμένου να επιλέξουν τον Τριαντάφυλλο Αλμπάνη για νέο Πρύτανη. 

Αποκαλύπτει αλήθειες που ακούγονται και δε μολογούνται… Μιλά για διάφορες υποσχέσεις που δόθηκαν και σημειώνει: «Και μολονότι υπήρχαν παράπονα για τα πεπραγμένα, για αδιαφάνεια, για αυθαιρεσία, για έλλειψη οράματος, αυτό που μέτρησε ήταν οι υποσχέσεις. Γιατί; Είναι απλό: οι υποσχέσεις, ακόμη κι αν δεν γίνονται απόλυτα πιστευτές, αφορούν το ατομικό συμφέρον ή άντε το συμφέρον της μικρής μας ομάδας, της συντεχνίας αυτής που μας προστατεύει και τελικά το συμφέρον της ταυτίζεται με το ατομικό μας συμφέρον. Τα άλλα τα συμφέροντα, του πανεπιστημίου, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το συμφέρον της χώρας είναι μακρινά και δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινότητά μας, ή μπορεί και να έχουν, να μας βγάζουν από την ευκολία μας, από την ακινησία. Με δυο λόγια, προτιμάται η στασιμότητα από την κίνηση, η σιγουριά από το άγνωστο, το οραματικό.

Όσο για την Αριστερά, την πολύχρωμη; Εκτός εξαιρέσεων, που σώζουν (;) την προ πολλού χαμένη τιμή της, σύρθηκε ασπόνδυλη, αφήνοντας ευκρινώς το υγρό αποτύπωμά της, πίσω από τον εκλεγμένο Πρύτανη, άλλος για προσωπικούς λόγους, άλλος για κομματικούς και για να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει, τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσεται. Βασική κοινωνική σταθερά η ακινησία στη χώρα και μεγάλη η συνεισφορά της Αριστεράς, όλων των αποχρώσεων, στη αδιατάραχτη διατήρησή της».

Ενδιαφέρον όμως, έχει και ο αστερίσκος δίπλα στη λέξη «συνένωση», τον οποίο εξηγεί ο καθηγητής στην κατάληξη του προσωπικού του σημειώματος:

«Χρησιμοποιώ τον όρο Συνένωση και όχι όπως μας υπέδειξε ο κ. Γαβρόγλου τον όρο Συνέργεια. Είναι γνωστή πρακτική όλων των εξουσιών, η αντικατάσταση λέξεων που αποδίδουν αρνητικές έννοιες με λέξεις που συνειρμικά δεν παραπέμπουν στο αρνητικό τους περιεχόμενο. Αρχικά το doublespeak αναφέρθηκε στο 1984 του G. Orwell. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση του «παράπλευρες απώλειες» αντί του «βομβαρδισμός αμάχων». Φροντίδα της εξουσίας είναι η συχνή χρήση των ωραιοποιημένων λέξεων να αντικαθιστά τελικά στο λεξιλόγιο την αρχική λέξη. Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που η εξουσία δια στόματος κ. Γαβρόγλου υποδεικνύει χωρίς αιδώ, την ωραιοποιημένη λέξη που θέλει να χρησιμοποιείται».

Show Buttons
Hide Buttons