Ο Εισαγγελέας και πολλοί μάρτυρες ξυπνούν το φάντασμα του Θεογέφυρου!

Ο Εισαγγελέας και πολλοί μάρτυρες ξυπνούν το φάντασμα του Θεογέφυρου!

Το ξέσπασμα Καχριμάνη για το Θεογέφυρο, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Παρασκευής, δεν ήταν τυχαίο ή άσχετο με τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αυτές τις μέρες παρελάζουν μπροστά από τον Πταισματοδίκη Ιωαννίνων δεκάδες αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες κα. – για την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Μαΐου και ο υπογράφων έχει λάβει από την Αστυνομία, τη σχετική κλήση για ανάκριση που καταλήγει «Αν δεν παρουσιαστεί θα οδηγηθεί βίαια και θα τιμωρηθεί με πρόστιμο μέχρι 15 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 229 του Κώδ. Ποιν. Δικονομίας»…

Η ανάκριση του Πταισματοδίκη γίνεται μετά τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε ο δικηγόρος – δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, πριν λίγο καιρό. Και η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι κινείται, αφού δεν… περίμενε να υλοποιήσει την απειλή του για προσφυγή σε αυτήν, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος…

Είναι ευκαιρία λοιπόν, να δούμε τι απάντησαν Δήμος Ζίτσας και Περιφέρεια Ηπείρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν το τελευταίο προκλήθηκε να απαντήσει για το θέμα, σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Αχαΐας Ν. Νικολόπουλου. Οι απαντήσεις των δύο φορέων, με ημερομηνίες αντίστοιχα 14 και 13 Μαρτίου, οι οποίες δε δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα (;) παρουσιάζονται σήμερα από τους «Νέους Αγώνες».

Λέει κατ’ αρχάς, η Περιφέρεια Ηπείρου πως:

  1. «Το Θεογέφυρο και η γέφυρα της Πλάκας ήταν αναγνωρισμένα αρχαιολογικά μνημεία και ως εκ τούτου αρμόδιες για την εποπτεία τους, ήταν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία.
  2. «Όσον αφορά το έργο που εκτέλεσε το 2016 η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν είχε σχέση με το Θεογέφυρο αλλά αφορούσε τμήμα της επαρχιακής οδού στο οποίο είχε σημειωθεί κατολίσθηση. Το σημείο των εργασιών είναι στην απέναντι και νότια πλευρά του φυσικού μνημείου που δεν ανήκει στον χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει μόνο το βόρειο τμήμα του. Επισημαίνουμε δε ότι μεταξύ της επαρχιαής οδού και του Θεογέφυρου, μεσολαβεί και γέφυρα μπέλλευ, η οποία εξαιτίας του εκτεταμένου φαινομένου διάβρωσης έχει υποστεί ζημιές στο δυτικό ακρόβαθρό της και έχει τεθεί εκτός λειτουργίας μετά από σύσταση του ΙΓΜΕ, κλιμάκιο του οποίου έχει επισκεφθεί την περιοχή. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το ΙΓΜΕ (9 Φεβρουαρίου 2018), από την τεχνικογεωλογική εξέταση που πραγματοποίησε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασής του, τα καταστροφικά φαινόμενα συνδέονται με γεωλογικά αίτια. Ειδικότερα, όπως ενημερωθήκαμε, το πέτρωμά του ήταν ιζηματογενές, αργιλικός πετρόλιθος (sic, η ορθογραφία είναι του επίσημου εγγράφου)».

Ο Δήμος Ζίτσας από την πλευρά του, αποποιήθηκε κάθε ευθύνης για το φυσικό μνημείο, λέγοντας απλά πως «…το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος με το ΦΕΚ 979/Β-27-11-91, ως εκ τούτου, ο Δήμος Ζίτσας δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος και των ερωτημάτων που τίθενται από το Βουλευτή».

 

Τι λέει ο Περιφερειάρχης;

Λέει λοιπόν, ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης ότι το έργο που έγινε το 2016, δεν έχει καμία σχέση με το Θεογέφυρο και ότι αφορούσε τμήμα της επαρχιακής οδού, στο οποίο είχε σημειωθεί κατολίσθηση. Η κατολίσθηση λοιπόν έγινε στη μία από τις δύο όχθες του Καλαμά και σε απόσταση 50 μέτρων από τη μια βάση του Θεογέφυρου. Μοιραία η συγκεκριμένη κατολίσθηση κάποια στιγμή θα έφθανε και στη βάση του Θεογέφυρου και γι’ αυτό είχαν ενημερωθεί οι τοπικές αρχές. Αλλά ουδέν έπραξαν…

Λέει επίσης ο κ. Καχριμάνης ότι το Θεογέφυρο ήταν φυσικό μνημείο αλλά ότι δεν έγιναν έργα πάνω σε αυτό, για να ζητηθεί η άδεια της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Δύο παρατηρήσεις επ’ αυτού:

Πρώτη παρατήρηση: Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έγιναν έργα πάνω στο Θεογέφυρο. Απόδειξη, η σωλήνα άρδευσης που αποκαλύφθηκε μετά την πτώση του γεφυριού. Αυτήν ποιος την έβαλε; Πρόκειται για μια σωλήνα η οποία τροφοδοτεί με νερό για την άρδευση του Κάμπου στο Σακελαρικό. Για την παρέμβαση λοιπόν αυτή έπρεπε να υπάρξει άδεια από την Νεωτέρων Μνημείων. Υπήρξε; Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όχι.

Δεύτερη παρατήρηση: Οποιεσδήποτε εργασίες γίνονται σε απόσταση τέτοια που έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή με το φυσικό μνημείο, απαιτούν εγκρίσεις της αρχαιολογίας. Παρακείμενο κτίριο για να πάρει άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία, του απαιτήθηκε βεβαίωση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων ότι δεν επηρεάζει το Θεογέφυρο. Εδώ υπήρχαν τέτοιες άδειες από την αρχαιολογία;

 

Ωστόσο…

Ωστόσο… το ερώτημα παραμένει αν για το έργο στον επαρχιακό δρόμο είχε υπάρξει μέριμνα ομαλής παροχέτευσης ομβρίων. Γιατί μετά την κατασκευή – διαπλάτυνση του δρόμου, είχαμε επί της ουσίας μια ομβροδεξαμενή λόγω της αύξησης της έκτασης της ασφάλτου. Τα νερά που συγκεντρωνόταν εκεί, είχε μελετηθεί που θα πέφτουν; Μήπως τα νερά αυτά, οδεύοντας προς τον Καλαμά, χτυπούσαν τη μία βάση του Θεογέφυρου με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή;

Είναι απολύτως βέβαιο και ελπίζουμε να το αποδείξει η εισαγγελική έρευνα, πως το Θεογέφυρο έπεσε από την αμέλεια των ανευθυνο-υπεύθυνων εμπλεκόμενων έμμεσα ή άμεσα. Μπορεί να έπεσε όμως, και εξαιτίας των έργων που έγιναν τα τελευταία χρόνια δίπλα του.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 28/4/2018)

Show Buttons
Hide Buttons