Ο κορωνοϊός δεν επισκέφτηκε την Ήπειρο

Ο κορωνοϊός δεν επισκέφτηκε την Ήπειρο

Οι ειδικοί μιλούν, τους ακούμε και ελπίζουμε πως ο κορωνοϊός δεν θα διαδοθεί περαιτέρω.

Αυτό ήταν σε γενικές γραμμές το μήνυμα που πέρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, συζητώντας για το θέμα των ημερών και έχοντας το πλεονέκτημα της περιγραφής του προβλήματος από γιατρούς που εργάζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, τοποθετήθηκε μιλώντας και από προσωπική σκοπιά. 

 

Η κατάσταση

Εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα ήταν τα όσα ανέφερε η Σταυρούλα Τσιάρα, περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Ο βασικός στόχος είναι να μη γίνει ενδογενής μετάδοση του ιού στη χώρα μας, ανέφερε η κ. Τσιάρα. Προέτρεψε όλους να υπακούμε τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του γιατί δεν είναι διοικητικές οι εντολές του αλλά υπαγορεύονται από επιστημονικούς φορείς και λοιμωξιολόγοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση. Στόχος δεύτερος, σύμφωνα με την κ. Τσιάρα είναι να καθυστερήσουμε την έλευση του ιού σε μεγάλους αριθμούς στην κοινότητα, με σκοπό να μην κρασάρει το σύστημα υγείας και να περάσει η περίοδος της εποχικής γρίπης που πιέζει το σύστημα υγείας, να καλυτερεύσει ο καιρός, χωρίς ωστόσο ακόμα να γνωρίζουμε το πώς θα επηρεάσει τον ιό η καλυτέρευση του καιρού στην Ελλάδα.

Στα Γιάννενα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς, έχουμε θαλάμους αρνητικής πίεσης στα επείγοντα και άλλους θαλάμους για νοσηλεία, οι κλίνες είναι περιορισμένες, αλλά όταν θα περάσουμε στη δεύτερη φάση και θα υπάρχει η διάδοση στην κοινότητα, δεν θα χρειαζόμαστε τους θαλάμους αρνητικής πίεσης, γιατί οι ασθενείς ελαφρά κατά 85% θα είναι στο σπίτι τους σχετικά απομονωμένοι, ένα 10% θα χρειάζεται νοσηλεία σε κοινούς θαλάμους χωρίς εντατική παρακολούθηση και ένα 5% ή και λίγο λιγότεροι ανάλογα με το πως θα διαδράμει η νόσος στην κοινότητα, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Όλοι θα πρέπει να προσέχουμε στο πλαίσιο της συλλογικής ευθύνης, αλλά πρέπει να μην νοσούν άτομα τα οποία είναι ανοσοκατασταλμένα, διαβητικοί, υπερτασικοί, ηλικιωμένοι που παίρνουν φάρμακα, μεταμοσχευμένοι κτλ. Ήταν οι χρήσιμες πληροφορίες που έδωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου. Το νοσοκομείο Πρέβεζας έχει κάνει μια πολύ σημαντική προετοιμασία, εξ ιδίας πρωτοβουλίας, δεν θα νοσηλευτούν εκεί περιστατικά.

Η βοήθεια που έχει ζητήσει το ΠΓΝΙ από την Περιφέρεια Ηπείρου είναι για τη μεταφορά των δειγμάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες, και στο ΑΠΘ

Η Μαργαρίτα Κιτσανού, περιφερειακή σύμβουλος και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, όπως και ο Γιώργος Πρέντζας, επίσης εργαζόμενος στο ΠΓΝΙ, περιέγραψε μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά το προσωπικό: χωρίς αύξηση προσωπικού, με υποχρηματοδοτούμενο δυναμικό, γιατροί υποχρεούνται σε απλήρωτες εφημερίες, οι θάλαμοι είναι γεμάτοι, υλικό όπως μάσκες, στολές, αντισηπτικά δεν είναι επαρκή για πιθανή και ενδεχόμενη νοσηλεία. «Το πρώτο βράδυ δεν είχαμε κωδικό για να στείλουμε το δείγμα στο Παστέρ» ανέφερε η κ. Κιτσανού. 

Ο Γιώργος Πρέντζας, νοσηλευτής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, περιέγραψε με ακρίβεια τις αδυναμίες του νοσηλευτικού ιδρύματος που σηκώνει το φορτίο του κορωνοϊού στην Ήπειρο, για να καταλήξει πως χρειάζεται να προσληφθούν τουλάχιστον 100 άτομα όλων των ειδικοτήτων με την προϋπόθεση ότι δεν θα νοσήσει μαζικά το προσωπικό του νοσοκομείου. Ένδεια υλικού υπάρχει και χρειάζεται επίταξη στις παραγωγές εταιρείες, των απαραίτητων υλικών, τόνισε μεταξύ άλλων.

 

Κοστολόγηση μέτρων

Ο Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της παράταξης που προκάλεσε τη συζήτηση για τον κορωνοϊό, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έθεσε ερωτήματα όπως η αντοχή των νοσοκομείων της Ηπείρου, αν υπάρξει κάποιο ξέσπασμα της νόσου. «Με απασχολεί το ζήτημα των αντοχών των νοσοκομείων μας στην Ήπειρο, γιατί εκεί δεν υπάρχει θέμα αρμοδιότητας, πρέπει να πέσουμε καταπάνω στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης» είπε. Στη δευτερολογία του, ο κ. Ριζόπουλος πρότεινε στους γιατρούς του Περιφερειακού Συμβουλίου να σχεδιάσουν σε β΄ και γ΄ φάση τι μέτρα χρειάζεται να ληφθούν και να τα κοστολογήσουν, για να έχει μια σαφή εικόνα η Περιφέρεια.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον», μίλησε ως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων… Ζήτησε να βγει από το Περιφερειακό Συμβούλιο το καθησυχαστικό μήνυμα ότι το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο. Μίλησε και ως διδάκτωρ μικροβιολογίας και επιδημιολογίας και κάλεσε όλους «να μη σπέρνουμε τον πανικό, γιατί έξω υπάρχουν επαγγελματίες που ματώσανε» όπως είπε, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις των αποκριάτικων εκδηλώσεων. «Στα Λακκώματα, μια συνοικία που ζούσε από τις Τζαμάλες, δεν έσπασε φράγκο το Σαββατοκύριακο…» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Ζήκος από την ΑΡΠΗ περιέγραψε τον αδικαιολόγητο εφησυχασμό από πλευράς Υπουργείου, με τις πολλές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ο Κώστας Νουτσόπουλος (Ανυπότακτη Ήπειρος) συνέστησε ψυχραιμία, ο Κώστας Αναγνώστου τέλος πρότεινε να ακολουθούνται οι οδηγίες των ειδικών.

Ο Περιφερειάρχη Αλέκος Καχριμάνης κλείνοντας, τόνισε ότι η Περιφέρεια συνεισφέρει εκεί όπου της ζητείται κάθε φορά.

Show Buttons
Hide Buttons