Ο Κ. Μητσοτάκης στο Γεφύρι της Πλάκας – Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Ο Κ. Μητσοτάκης στο Γεφύρι της Πλάκας – Τι είπε ο Πρωθυπουργός

Χωρίς κορδέλες και τελετές, με αρκετό ωστόσο κόσμο συγκεντρωμένο – και τα μέτρα για τον κορωνοϊό στην περίμετρο της περπατησιάς του Πρωθυπουργού να πηγαίνουν περίπατο… για λίγη ώρα… –  ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για λίγη ώρα, στο αναστηλωμένο γεφύρι της Πλάκας, το πρωί του Σαββάτου.

Εγκαίνια με την τυπική σημασία της λέξης δεν έγιναν. Ο Πρωθυπουργός μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου περπάτησαν πάνω στο γεφύρι και στο μέσο του συνάντησαν το Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο με τον οποίο ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε θερμές ευχές.  

Κατεβαίνοντας στη συνέχεια στο βάθρο του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ήταν αυτός που έκανε τις αναφορές στην εθνική συνεννόηση και στο ιστορικό παρελθόν της περιοχής όπου βρέθηκε ο Πρωθυπουργός. «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα γιατί σε αυτό το σημείο που αναστηλώθηκε η γέφυρα της Πλάκας που βρισκόμαστε τώρα, η θέση αυτή λέγεται τελωνείο, το κτίριο δίπλα είναι το Τελώνειο κι εδώ βρέθηκε τότε ο Άρης με το Ζέρβα και αποφάσισαν να μην γκρεμιστεί ποτέ αυτή η γέφυρα» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης πριν αναφερθεί στο διάστημα 1863-1866 όταν στήθηκε το πρώτο γεφύρι από το μάστορα Μπέκα και με τη χρηματοδότηση της οικογένειας Λούλη. Ο κ. Καχριμάνης θυμήθηκε τη στιγμή που ενημερώθηκε για την καταστροφή του γεφυριού, την 1η Φεβρουαρίου 2015 όταν τον ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Β. Τζουμέρκων και όπως είπε, τότε υποσχέθηκε να ξαναχτιστεί το γεφύρι κάτι που έγινε με τη συνεργασία όλων. «Το φως νικάει το σκοτάδι…» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας για ένα έργο που συμβολίζει την ενότητα και που δίνει δύναμη σε όλους…

Η δήλωση Μητσοτάκη

Η δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής: «Είναι μία σπουδαία μέρα για την Ήπειρο και για την πολιτιστική μας κληρονομιά και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ στη γεφύρι της Πλάκας που στέκεται αγέρωχο πάνω από τον ποταμό Άραχθο ανακατασκευασμένο ακριβώς όπως το έφτιαξε ο μάστορας Μπέκας το 19ο αιώνα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές που κατάφεραν μέσα σε πέντε χρόνο να ολοκληρώσουν αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και απαιτητικό έργο. Την Περιφέρεια χωρίς τη συνδρομή της οποίας το έργο αυτό δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών, την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, το ΕΜΠ, όλους όσοι συνεργάστηκαν, η επιστημονική κοινότητα, ο Δήμος που έχει το δικό του μερίδιο, για να μπορέσουμε σήμερα να απολαμβάνουμε και πάλι αυτό το θαύμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα γεφύρι τόσο ιστορικό, το μεγαλύτερο τοξωτό γεφύρι των Βαλκανίων, ταυτισμένο με την ιστορία αυτού του τόπου, ταυτισμένο με δύσκολες εποχές στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένα γεφύρι που ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και θέλω πάντα να αποδίδω τα εύσημα, σε όλους όσους δούλεψαν πολύ σκληρά για να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί επίσημα εντός του επόμενου μήνα και να μπορέσουν να το απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες και φυσικά οι κάτοικοι της περιοχής που είναι ταυτισμένη με το γεφύρι της Πλάκας».

Show Buttons
Hide Buttons