Ο «μποναμάς» της δημοτικής αρχής…

Ο «μποναμάς» της δημοτικής αρχής…

Αντιγράφω από το ΒΙΚΙΛΕΞΙΚΟ: μποναμάς (αρσενικό)= 1. πρωτοχρονιάτικο δώρο, 2 (κατ’ επέκταση) κάθε έκτακτο δώρο ή φιλοδώρημα.

Είναι κατ’ αρχάς άστοχος ο τίτλος του δελτίου τύπου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) που μιλά για «Χριστουγεννιάτικο μποναμά διαρκείας», τον οποίο φέρνει η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων στους συνεπείς καταναλωτές της, με τη μείωση στα τιμολόγια ύδρευσης – αποχέτευσης της τάξης του 15%.

Ο «μποναμάς» είναι Πρωτοχρονιάτικος ή έκτακτος γενικά… Δε μπορεί να είναι παντός καιρού και μόνιμος δηλαδή… Αυτή η παρατήρηση μπορεί να μοιάζει δευτερεύουσα αλλά παίρνει ως αφορμή ένα σχόλιο στο facebook, κάτω από την είδηση της μείωσης την οποία ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Θωμάς Μπέγκας. «Αυτά είναι μόνο για τις γιορτές;» ρωτά ένας «φίλος» του Δημάρχου και είτε είναι ειρωνικό το σχόλιο είτε έγινε με αγαθή προαίρεση, το αξιοποιώ στο παρόν σημείωμα, για να διατυπώσω κάποιες σκέψεις που έχουν να κάνουν με την επιλογή του χρόνου της ανακοίνωσης.

Ο «μποναμάς» της μείωσης, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να έχει χαρακτήρα… «παντός καιρού και μόνιμο»…

Η μείωση ανακοινώνεται 5,5 μήνες πριν τις εκλογές. «Μα», λέει ο Χρυσοστόμου, «δε μας άφηναν νωρίτερα να προχωρήσουμε σε μειώσεις…». Και όλως τυχαίως, τις κάνουμε προεκλογικά!

Όλως τυχαίως, τον τελευταίο καιρό, η πόλη μοιάζει με ένα απέραντο εργοτάξιο: ασφαλτοστρώνονται και τα πιο απίθανα δρομάκια, επισκευάζονται τα πεζοδρόμια, ο Δήμαρχος υπογράφει τις συμβάσεις, τη μια μετά την άλλη, για να ξεκινήσουν έργα που καθυστερούν, χρόνια τώρα και τηρουμένων των αναλογιών, ο Δήμος Ιωαννιτών θυμίζει την κυβέρνηση που αποφάσισε να κάνει συνεδριάσεις ολομέλειας τρεις μέρες την εβδομάδα, προκειμένου να ψηφίζονται από την πλειοψηφία, ένα – ένα, τα μέτρα – παροχές – επιδόματα…

Προφανώς και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν σώζεται ό,τι και να κάνει τώρα, για τη δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα ωστόσο, δεν πιστεύω ότι ισχύει το ίδιο, σίγουρα όμως, όχι γιατί δείχνει κινητικότητα στην τελευταία στροφή της θητείας της, αλλά γιατί ενδεχομένως, οι Γιαννιώτες θα θελήσουν να της δώσουν μια ευκαιρία ακόμα ή γιατί μπορεί να ευνοείται από τις πολιτικές συγκυρίες.

Μια αρνητική γνώμη ενός πολίτη, για τη δημοτική αρχή, δεν αντιστρέφεται με την υπερδραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο «πνιγμένος» από τη βροχή κάτοικος του Λασπότοπου και του Βοτανικού, στις καταστροφικές βροχοπτώσεις των παραμονών των εκλογών του 2010, δε συγκινήθηκε επειδή είδε να του συμπαραστέκεται, φορώντας φωσφόριζε κίτρινες γαλότσες – που καθόλου δεν τις πήγαιναν στυλιστικά – η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία», τότε.

Απλώς, με τέτοιες κινήσεις η διοίκηση του Θωμά Μπέγκα επιβεβαιώνει πως είναι πιο παλιά κι απ’ το παλιό, στην πολιτική της κουλτούρα…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons