Ο ξεχασμένος χωροταξικός, πολεοδομικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Ο ξεχασμένος χωροταξικός, πολεοδομικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις τοπικές διοικήσεις Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου θέτει προ των ευθυνών τους για την επικαιροποίηση του ξεχασμένου εδώ και χρόνια χωροταξικού, πολεοδομικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου κατά την οποία πραγματοποίησε τον απολογισμό της ως τώρα κοινοβουλευτικής του θητείας, ο πρώην Υπουργός παρουσίασε την πρόταση επικαιροποίησης των μελετών και θεσμοθέτησης όλων των εκκρεμών Ρυθμιστικών Σχεδίων μεταξύ των οποίων ως πρώτου των Ιωαννίνων, με μια διαδικασία που θα αποφύγει τις προβλεπόμενες γραφειοκρατικές και ιδιαίτερα χρονοβόρες προβλέψεις του νομοθέτη.

Η πρωτοβουλία του κ. Καλογιάννη ξεκινά από τη βασική παραδοχή ότι ο υφιστάμενος πολεοδομικός σχεδιασμός είναι παλιός και ξεπερασμένος. Δεν έχει επίσης ενσωματώσει τις «κοσμογονικές» όπως ανέφερε ο κ. Καλογιάννης αλλαγές που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες, τις αλλαγές της νομοθεσίας κτλ.

Παράλληλα, διακόπηκε ξαφνικά η διαδικασία θεσμοθέτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων που ξεκίνησε το 2005, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 2014 και την σχετική απραξία που ακολούθησε κατά τα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Ενώ λοιπόν προβλέπεται η διαδικασία θεσμοθέτησης των Ρυθμιστικών Σχεδίων με μεταβατικές διατάξεις επί μία δεκαετία και πλέον δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ώσπου το 2018, ψηφίστηκε νόμος που δίνει τη δυνατότητα έγκρισης των εκκρεμών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σήμερα για τα εκκρεμή ΓΠΣ των Ιωαννίνων, της Ανατολής, της Παμβώτιδας και του Περάματος, χωρίς όμως την έγκριση πρώτα του υπερκείμενου Ρυθμιστικού Σχεδίου, θα κινδύνευε ο όλος σχεδιασμός να είναι εντελώς αποσπασματικός, χωρίς καμία συνάφεια για τα υποκείμενα ΓΠΣ και για το εγκεκριμένο εδώ και χώρο Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης του τέως Δήμου Μπιζανίου.

H πρόταση του κ. Καλογιάννη απευθύνεται σε τρεις πλευρές: το Υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να επικαιροποιήσει και θεσμοθετήσει τα εκκρεμή Ρυθμιστική Σχέδια με πρώτο εκείνο των Ιωαννίνων ως το πιο ώριμο, αποφεύγοντας όμως την παραπομπή τους σε Τοπικά Χωρικά Σχέδια, γιατί αυτό θα σήμαινε τεράστιες καθυστερήσεις. Ως προς αυτό επέμεινε ιδιαίτερα λέγοντας ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια πενταετία από την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας και εφόσον το Υπουργείο δε δείχνει διάθεση να κινηθεί ως προς την αλλαγή των τεχνικών προδιαγραφών εκπόνησης των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Σε δεύτερο επίπεδο, ο κ. Καλογιάννης κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, με πρώτο υπεύθυνο το Δήμο Ιωαννιτών, να αναθεωρήσει άμεσα τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των τέως Καποδιστριακών Δήμων, ώστε αφενός να δοθεί λύση στον περιβαλλοντικό, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό του Λεκανοπεδίου και αφετέρου να κινηθούν μείζονος σημασίας θέματα της περιοχής, όπως η απόδοση του συνόλου του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών και η χωροθέτηση της Τεχνόπολης στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου. Για τα θέματα αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά πως λιμνάζουν επί χρόνια, καίτοι προβλέφθηκαν από το ιδιαίτερα πρωτοποριακό για την εποχή του, Ρυθμιστικό Σχέδιο που εκπονήθηκε επί ημερών του στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.

 

Συσχέτιση με τη Λίμνη

Ο κ. Καλογιάννης τόνισε πως η δική του πρόταση είναι η μοναδική σήμερα στο τραπέζι. Περιφέρεια, Δήμος Ιωαννιτών και Υπουργείο οφείλουν να την λάβουν υπόψη, να την επεξεργαστούν και να την απορρίψουν αν προσφέρουν αντιπρόταση και εναλλακτική λύση.

Πρόθεσή του όπως είπε, δεν είναι να πιέσει τους τοπικούς φορείς να τρέξουν αλλά να εκτελέσει μια υποχρέωσή του προς την περιοχή μας. Μάλιστα συνέδεσε απόλυτα το θέμα με το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας λέγοντας πως μέσα από την προώθηση της επικαιροποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού θα γίνει κατορθωτή η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης πάνω στην οποία θα στηριχθεί και το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας.

 

O απολογισμός

Στον αναλυτικότατο απολογισμό κοινοβουλευτικού έργου που ποτέ δεν παρέλειπε παραδοσιακά ο κ. Καλογιάννης, ανέφερε όλες τις κοινοβουλευτικές δράσεις, με πάνω από 30 ερωτήσεις και αναφορές για το Νομό Ιωαννίνων, τη δράση του ως πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της βουλής κτλ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις παρεμβάσεις τους προς Υπουργούς όπως των Υποδομών για τα μεγάλα οδικά έργα της περιοχής, ή τον Υπουργό και Υφυπουργό Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες στην Αμφιθέα και το ύψος δόμησης των κτιρίων στην πόλη. 

Κατεβάστε εδώ ολόκληρο τον απολογισμό του κ. Καλογιάννη. 

Show Buttons
Hide Buttons