Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ στο pbnews.gr: «Καμία αλλαγή στα θεραπευτικά μοντέλα, καμία κατάργηση, καμία συγχώνευση…»

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ στο pbnews.gr: «Καμία αλλαγή στα θεραπευτικά μοντέλα, καμία κατάργηση, καμία συγχώνευση…»

Το ΚΕΘΕΑ συνεχίζει το έργο του, χωρίς αλλαγές στα θεραπευτικά του μοντέλα (στεγνά προγράμματα) και χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή απέναντι στους χιλιάδες ωφελούμενούς του. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε τις μέρες του Πάσχα, ευρισκόμενος στα Γιάννενα και γιορτάζοντας τις Άγιες ημέρες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ Χρήστος Λιάπης. 

Η επιλογή της παρουσίας του κ. Λιάπη μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς έτσι θέλησε να στείλει το σαφές μήνυμά του προς όλες τις κατευθύνσεις που αμφισβήτησαν κατά τον προηγούμενο μήνα, τις προθέσεις της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης, εξαιτίας των αλλαγών του οργανογράμματος και του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, οι οποίες προκάλεσαν αδικαιολογήτα, μια τόσο μεγάλη αναστάτωση γύρω από το μέλλον του φορέα απεξάρτησης.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Χρήστος Λιάπης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του προς τη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και το www.pbnews.gr, (η τηλεοπτική συνέντευξη θα προβληθεί την Τετάρτη 5 Μαΐου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού), θέλησε να αποκαταστήσει με τον πλέον σαφή τρόπο πως το ΚΕΘΕΑ δεν κλείνει, πως τα παραρτήματά του δεν συγχωνεύονται και πως τίποτα δεν θα αλλάξει στη λειτουργία του οργανισμού, αντίθετα, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσής του προς όφελος των χιλιάδων ανθρώπων που λόγω των διαφόρων ειδών εξαρτήσεων, το έχουν ανάγκη. Σήμερα περισσότερο από ποτε…

Η πανδημία έχει αφήσει τα σημάδια της και στην ελληνική κοινωνία. Οι τοξικοεξαρτήσεις έχουν αυξηθεί, οι εξαρτήσεις από το αλκοόλ λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού αλλά και εξαρτήσεις από τον ηλεκτρονικό τζόγο και όχι μόνο, έχουν γίνει εντονότερες. Παράλληλα, ηλικιωμένοι συμπολίτες μας χρησιμοποίησαν ηρεμιστικά φάρμακα πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο κατά τους τελευταίους μήνες, μετά από ιατρική συμβουλή. Στα παραπάνω, το ΚΕΘΕΑ αναζητά και καλείται να δώσει λύσεις, σύμφωνα με τον κ. Λιάπη.

 

Τι γίνεται με το αυτοδιοίκητο

Ευρισκόμενος σε ένα από τα πιο δραστήρια παραρτήματα του ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, ο κ. Λιάπης τόνισε με ένταση πως το ΚΕΘΕΑ όχι μόνο δεν κλείνει αλλά συνεχίζει το σχέδιο επέκτασης και ενίσχυσης της παρέμβασής του στην ελληνική κοινωνία. Το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος, μέσα στα λίγα χρόνια της παρουσίας του στην Ήπειρο, έχει αυξήσει τις δομές του και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα γεωγραφικά όρια που περιγράφει το όνομά του, έχοντας παρουσία στα Ιόνια Νησιά και την Δυτική Μακεδονία.

Τέλη του 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ. Σύμφωνα με τις τότε εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας, μέσα σε ένα τρίμηνο θα έρχονταν προς ψήφιση το οργανόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. Η ενέργεια αυτή άργησε κατά έναν και πλέον χρόνο. Για να λειτουργήσει με την μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατία, η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ ανέθεσε σε μια ομάδα έργου να συντάξει ένα προσχέδιο του νέου οργανογράμματος. Το εν λόγω προσχέδιο που δεν είναι ισοδύναμο σχεδίου νόμου, αφού δεν έχει νομοπαρασκευαστική ισχύ το ΚΕΘΕΑ… δόθηκε για έκφραση γνωμών στους εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ και στο Σύλλογο Εργαζομένων. Τότε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε ότι επρόκειτο για σχέδιο νόμου. Ο κ. Λιάπης έκανε λόγο για «επαναστατικά λάβαρα» που υψώθηκαν αδίκως κατά του προσχεδίου και για μικροπολιτικά κίνητρα που προκάλεσαν την τελευταία αναστάτωση. «Εγώ αφήνω στην άκρη την κομματική μου ταυτότητα, όταν μπαίνω στο ΚΕΘΕΑ, για κάποιους άλλους όμως, φαίνεται ότι τα μικροπολιτικά και κομματικά κίνητρα κατάφεραν να εμφιλοχωρήσουν στη στάση τους απέναντι στο ΚΕΘΕΑ…» σημείωσε ο κ. Λιάπης εξηγώντας την ένταση των τελευταίων εβδομάδων.

Οι όποιες αλλαγές συζητούνται σήμερα μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και όταν ωριμάσει η διαβούλευση, θα καταλήξει και το σχέδιο του οργανογράμματος που θα έλθει προς ψήφιση στη βουλή, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ. Το ότι το οργανόγραμμα άργησε περίπου είναι ένα χρόνο, είναι γεγονός παραδέχτηκε. Όπως γεγονός επίσης είναι πως οργανόγραμμα για το ΚΕΘΕΑ δεν υπάρχει εδώ και 20 χρόνια! Και γι’ αυτό υπεύθυνη δεν είναι η σημερινή διοίκηση.

Στην ουσία αυτού του προσχεδίου δεν υπάρχουν διατάξεις που θα αλλάξουν τη φιλοσοφία λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, ούτε το όνομα, ούτε τίποτα… και ασφαλώς καμία σκέψη για αλλαγές στα θεραπευτικά μοντέλα του οργανισμού.

 

Show Buttons
Hide Buttons