Ο πρώτος απολογισμός Μπαρτζώκα, στο τιμόνι της ΔΕΥΑΙ – Έρχεται διαχειριστικός έλεγχος τριετίας

Ο πρώτος απολογισμός Μπαρτζώκα, στο τιμόνι της ΔΕΥΑΙ – Έρχεται διαχειριστικός έλεγχος τριετίας

Σε διαχειριστικό έλεγχο για τα έτη 2017, 2018 και 2019 ως προς τα πεπραγμένα της απελθούσας διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων θα προχωρήσει η νέα διοίκηση, υπό τον Άρη Μπαρτζώκα.

Αυτό ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο νέος πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου μήνα του στη διοίκηση της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης της βορειοδυτικής Ελλάδος.

Ως προς αυτά που παρέλαβε η νέα διοίκηση πάντως, αναμένεται με ενδιαφέρον το πόρισμα ελέγχου που έγινε τους προηγούμενους μήνες και αφορά περίοδο από το 2016 και εντεύθεν. Ο κ. Μπαρτζώκας έκανε λόγο όχι για πολυσέλιδη αλλά πολύτομη αναφορά…

 

Τα βασικότερα σημεία στα οποία στάθηκε ο κ. Μπαρτζώκας είναι τα εξής:

  • Οι δεσμεύσεις για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής ισχύουν στο ακέραιο. Ωστόσο μειώσεις στα τιμολόγια δε μπορεί να προχωρήσουν αυθαιρέτως και χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη που θα ανατεθεί άμεσα
  • Θα προχωρήσει άμεσα το έργο επιτροπής για τη ρύθμιση των χρεών ανάμεσα στη ΔΕΥΑΙ και το Δήμο και αντίστροφα. 
  • Η συγχώνευση – ενοποίηση – απορρόφηση του ΣΥΔΛΙ από τη ΔΕΥΑΙ είναι πάνω στο τραπέζι, ωστόσο για να προχωρήσει η συγχώνευση ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους Δήμους Δωδώνης και Ζίτσας και μια επιτροπή θα αναλάβει σύντομα να επεξεργαστεί τις δυνατότητες που δίνει ο νόμος
  • Η προκήρυξη για την πρόσληψη γενικού διευθυντή στη ΔΕΥΑΙ θα γίνει σε άμεσο χρόνο αλλά αυτό το θέμα δεν είναι στόχος για τον πρώτο μήνα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη τη συνεργασία με τον κ. Σωτηριάδη για να ξέρουμε που βρισκόμαστε και έτσι θα μείνει για λίγο η υπάρχουσα κατάσταση» είπε ο πρόεδρος για τον εκτελώντα χρέη γενικού διευθυντή.
  • Για τη διένεξη με το Δήμο Ζίτσας όσον αφορά τη σύνδεση των σπιτιών της Ελεούσας με το αποχετευτικό της ΔΕΥΑΙ, έγινε συνάντηση με το Δήμαρχο Ζίτσας και θα επιδιωχθεί εξομάλυνση των σχέσεων, με συζήτηση και τερματισμό των δικαστικών διενέξεων
  • O διαγωνισμός για τη διαχείριση της λυματολάσπης στο βιολογικό καθαρισμό της Κρύας θα επαναπροκηρχυθεί. Έγινε ογκομέτρηση και διαπιστώθηκε ότι η λυματολάσπη δεν είναι 25.000 τόνοι όπως έλεγε ο διαγωνισμός της προηγούμενης διοίκησης αλλά 16.000 κυβικά μέτρα. Η μέτρηση του όγκου είναι πιο ασφαλής από την επιλεγείσα μέτρηση του βάρους της λυματολάσπης γιατί ως γνωστόν αλλάζει το βάρος βάσει των καιρικών συνθηκών. Έχει προχωρήσει χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί αν είναι ανενεργή η λυματολάσπη και μπορεί να γίνει η διάθεσή της ευκολότερα και προς άλλη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια «κακογραμμένη διακήρυξη, όπως οι περισσότερες είναι κακογραμμένες διακηρύξεις, σα να τις έχει γράψει κανείς στο γόνατο και προκαλούν ενστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρτζώκας.
  • Η Εθελούσια έξοδος των πέντε εργαζομένων θα επανεξεταστεί. Με την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης στις 30/8 τους έβαλε σε καραντίνα και δεν είναι ούτε εργαζόμενοι ούτε μη εργαζόμενοι
  • Η ανάκληση της απόφασης  για τη μετατροπή των συμβάσεων των τριών ΑμεΑ ελήφθη επίσης στις 30/8 και γι’ αυτό ανακλήθηκε η απόφαση. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου αφού υπάρχει το περιθώριο δεδομένου ότι οι συμβάσεις των τριών εργαζομένων λήγουν τον Ιανουάριο του 2020.
  • Μια στοίβα από αναπάντητα αιτήματα δημοτών της τελευταίας πενταετίας, δεν εξετάστηκαν ποτέ γιατί δε συστήθηκε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή. Η νέα διοίκηση προχώρησε στον ορισμό της Επιτροπής και πιάνει σύντομα δουλειά. Θα αρχίσει πολύ σύντομα να εξετάζει τα αιτήματα με τη βοήθεια των τεχνικών.

 

Κάλεσμα για ρύθμιση

Τέλος, ο κ. Μπαρτζώκας κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΥΑΙ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Η ρύθμιση θα είναι η τελευταία και αφορά οφειλές για 100 δόσεις από το ποσό των 20 ευρώ.

Επίσης, είχε δοθεί κίνητρο για να συνδεθούν σπίτια με το αποχετευτικό, για τρίτη φορά δόθηκε παράταση εξαμηνιαία που όμως έφαγε τους πέντε μήνες στη γραφειοκρατία και έμεινε μόνο ο Σεπτέμβριος. Το νέο ΔΣ έλαβε απόφαση για νέα παράταση μέχρι τις 31/12/2020.

 

Show Buttons
Hide Buttons