Ο «ΦιλοΔημος»… χτυπά την πόρτα του ΕΣΠΑ

Ο «ΦιλοΔημος»… χτυπά την πόρτα του ΕΣΠΑ

Τίτλους τέλους στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», έβαλε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Το πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θεωρούνταν πολύ εύκολο, για την υλοποίηση έργων των Δήμων της επικράτειας, έχει προβλήματα χρηματοδότησης όπως υποστηρίζει ο νυν Υπουργός Εσωτερικών. Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικάκος, το πρόγραμμα των 2 δισ. που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε μόλις 134 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν προκηρυχθεί, ύψους 450 εκατ. ευρώ και ενταγμένα 1,2 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κατά τα λεγόμενα του Υπουργού Εσωτερικών, η προηγούμενη κυβέρνηση ενέτασσε έργα χωρίς εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις στο μικρό τουλάχιστον μέρος που αφορά το κράτος, μιας και ο «ΦιλοΔημος» είναι κατά βάση πρόγραμμα με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι με τα συγκεκριμένα έργα, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν τρεις δυνατότητες:

  • Να τα εντάξουν στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΈΣΠΑ
  • Να τα εντάξουν στα Τομεακά προγράμματα (υπουργεία) του ΕΣΠΑ
  • Να περιμένουν το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23 για την Αυτοδιοίκηση, που θα εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης δήλωσε πως είναι αβέβαιο ακόμα, αν μπορούν να γίνουν οι εντάξεις αυτών των έργων στο ΕΣΠΑ δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις απαιτούν αυστηρούς όρους που στην πλειονότητά τους οι μελέτες των ενταγμένων στο «ΦιλοΔημος» έργων δεν έχουν.

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ομάδες έργων που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο ΕΣΠΑ είτε το Περιφερειακό είτε τα τομεακά του προγράμματα και ανέφερε τα έργα οδικής ασφάλειας, όπως οι κόμβοι, ή τα έργα υδρεύσεων.

Ο κ. Καχριμάνης προτείνει να εξεταστεί αν το σύνολο αυτών των έργων που δε μπορούν να μπουν στο ΕΣΠΑ, μπορούν να δανειοδοτηθούν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και μάλιστα να μπουν εκεί με δάνειο 25ετίας και χαμηλό επιτόκιο.

Show Buttons
Hide Buttons