Πήγε η ΕΛΠΕ, δεν πήγε ο κόσμος στην Αγ. Κυριακή, για να ακούσει για έρευνες υδρογονανθράκων

Πήγε η ΕΛΠΕ, δεν πήγε ο κόσμος στην Αγ. Κυριακή, για να ακούσει για έρευνες υδρογονανθράκων

Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Α.Ε διοργανώνει αυτό το τριήμερο, ενημερωτικές συναντήσεις σε Δήμους της Ηπείρου, με θέμα: «Το πρόγραμμα γεωφυσικών καταγραφών στην χερσαία περιοχή παραχώρησης Άρτας – Πρέβεζας».

Το ενδιαφέρον των κατοίκων για τις γεωφυσικές έρευνες σε αυτή την πλευρά της Ηπείρου, παρότι καλύπτει μέρη και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, από το νότιο τμήμα του Λεκανοπεδίου και το Δήμο Δωδώνης και προς τα κάτω, δε φαίνεται ότι προκαλεί τις ίδιες αντιδράσεις όπως οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ζαγόρι, στο Δήμο Ζίτσας και στο Πωγώνι.

Έτσι, η μία από τις ενημερωτικές συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής στην έδρα του Δήμου Δωδώνης δεν έγινε, καθώς δεν υπήρχε καθόλου συμμετοχή κόσμου.

Στην Αγία Κυριακή, βρέθηκε για να μιλήσει ο Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, ο οποίος αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο πρόγραμμα ερευνών της ΕΛΠΕ που ξαναβλέπει την Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια, δραστηριοποίησης της εταιρείας σε ξένες χώρες, της Μέσης Ανατολής ή των Βαλκανίων. Η ΕΛΠΕ δουλεύει κατά μόνας, είτε με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως η TOTAL, η EXON MOBILE, η Edison, η Repsol κλπ.

Η εταιρεία σήμερα εστιάζει στη χώρα μας για να βρει πετρέλαιο, αξιοποιώντας νέα γεωλογικά δεδομένα. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι στη χώρα μπορούμε να βρούμε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη Δυτική Ελλάδα, τόσο στην χερσαία όπως η Ήπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η ΒΔ Πελοπόννησος αλλά και σε όλο το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη, είναι περιοχές ελπιδοφόρες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου» τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Στο «οικόπεδο Άρτας – Πρέβεζας» ξεκινά η ΕΛΠΕ ένα πρόγραμμα έρευνας γεωλογίας και περιβαλλοντικών μελετών που έχει ως στόχο, ως το Μάρτιο του 2019 να γίνουν οι πρώτες γεωφυσικές καταγραφές, με τελικό στόχο το 2022 να γίνει η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Μιλώντας για τις συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες θα εστιαστούν οι μελέτες αυτό το διάστημα, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε τη μεθοδολογία δουλειάς της ΕΛΠΕ τονίζοντας τον φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο με τον οποίο κινείται η εταιρεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Γρηγορίου, οι πρώτες γεωφυσικές εργασίες και καταγραφές είναι ήπιας μορφής, ακτινογραφία εδάφους για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κοιτάσματα. Είναι πολύ ήπιες παρεμβάσεις, χωρίς επίπτωση στο περιβάλλον και ακολούθως, οι ερευνητικές γεωτρήσεις γίνονται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ που προστατεύουν πλήρως το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

«Σήμερα είμαστε πολύ μακριά για να πούμε που θα μπει το γεωτρύπανο» σημείωσε ερωτηθείς, μιλώντας για μια έκταση 47.000 στρεμμάτων όπου μόνο στο 10% θα γίνουν γεωφυσικές καταγραφές, άρα σε ένα κομμάτι 10-15 στρεμμάτων.

 

Εθνική υπόθεση

Τέλος, ο κ. Γρηγορίου τόνισε τη σημασία να καταφέρει η χώρα μας να βγάλει κάποια στιγμή πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, στόχο που χαρακτήρισε εθνική υπόθεση.

«Είναι πολύ σημαντικό να πούμε, ότι το να βρει κανείς πετρέλαιο είναι μια εθνική υπόθεση, μια εθνική υπόθεση γιατί κάθε χρόνο σα χώρα βγάζουμε συνάλλαγμα 14 δισ. δολάρια για να εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Είναι τα ίδια χρήματα που μαζεύουμε από τον τουρισμό, μια άλλη βαριά βιομηχανία της χώρας και θα προσδώσει οφέλη στην εθνική οικονομία, θα τονώσει τομείς ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης και θα δημιουργήσει πλέγμα εργασιών σε υπόλοιπες διαδικασίες όπως η σωληνουργία» τόνισε.

 

Show Buttons
Hide Buttons