ΠΑΜΕ: Με πολλές ελλείψεις η έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου

ΠΑΜΕ: Με πολλές ελλείψεις η έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου

Στα χνάρια του 4ου κτιρίου του ΠΓΝΙ, με χειρότερους όμως όρους, ξεκινά τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ, εκτιμά η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, το Πολυδύναμο ξεκινά την υποδοχή χρηστών αλκοόλ και οπιοειδών, χωρίς έγκριση οργανισμού από το υπουργείο, χωρίς χρηματοδότηση για τα λειτουργικά του έξοδα, με προσωπικό ορισμένου χρόνου, μισθοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για 2 έτη (μέσω Περιφέρειας Ηπείρου).

Ξεκινά χωρίς να προσληφθούν οι αναγκαίοι ψυχίατροι, παρά μόνο μία επικουρική, για να βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών. Χωρίς επίσης το υπόλοιπό αναγκαίο, μόνιμο, επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται για την ατομική και ομαδική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, κατά τη διάρκεια και μετά τη νοσηλεία τους στο Detox. «24 επικουρικοί (νοσηλευτές, security, βοηθητικό προσωπικό) δεν μπορούν με όρους ασφάλειας να καλύψουν τρεις βάρδιες για 24 κλίνες, που βρίσκονται σε διαφορετικούς ορόφους. Είναι χαρακτηριστικό ότι καλούνται 4 μόνιμοι ψυχίατροι να λειτουργούνε μαζί με το Πολυδύναμο, τα εξωτερικά Ιατρεία, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, την διασυνδετική με τις άλλες κλινικές και τις δομές διαβίωσης των ψυχιατρικά ασθενών!» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Με τους παραπάνω όρους μόνο ένα μέρος της κτιριακής εγκατάστασης θα αξιοποιηθεί και ένα μέρος της αλυσίδας υπηρεσιών για την συνολική θεραπευτική αντιμετώπιση των χρηστών θα στελεχωθεί, προβλέπει ακόμα το ΠΑΜΕ, εκτιμώντας πως είναι φανερό το ενδεχόμενο να λειτουργήσει η δομή αυτή και άλλες με ΣΔΙΤ μελλοντικά.

Το ΠΑΜΕ καλεί το σωματείο εργαζομένων του «Χατζηκώστα», την ΕΙΝΗ, το Εργατικό Κέντρο και τους εργατικούς φορείς του Νομού να παρέμβουν ώστε να βάλουν στο επίκεντρο της δράσης και της διεκδίκησης τους:

  • την διασφάλιση της σταθερής αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, ολοκληρωμένης  λειτουργίας του Πολυδύναμου, με αύξηση της χρηματοδότησης του Γ.Ν. «Χατζηκώστα», μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και πρόσληψη του επιπλέον αναγκαίου, μόνιμου προσωπικού, για  την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων λειτουργιών και δράσεων θεραπείας και παρακολούθησης σε ολοκληρωμένα δημόσια προγράμματα απεξάρτησης.
  • την οργάνωση αντιναρκωτικών κοινοτικών δράσεων (ενημέρωση, εκπαίδευση κλπ) με πυρήνα τον ψυχιατρικό τομέα του Γ.Ν. «Χατζηκώστα» σε χώρους εκπαίδευσης και εργασίας
  • Καμιά επιπλέον επιβάρυνση των κλινικών του Γ.Ν. «Χατζηκώστα» από την λειτουργία του Πολυδύναμου

 

Show Buttons
Hide Buttons