ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ: Οι επισφάλειες της λειτουργίας της 4ης πτέρυγας

ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ: Οι επισφάλειες της λειτουργίας της 4ης πτέρυγας

Εμφανίζεται ψευδώς ως πολέμιος της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην Υγεία αλλά στην ουσία υπηρετεί με πάθος τις πολιτικές που καταγγέλλει.

Αυτό υποστηρίζει για τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ, με αφορμή τις δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Βασίλη Τσίκαρη για τη λειτουργία της 4ης πτέρυγας.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως με την ανοχή της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, η διοίκηση του ιδρύματος επέλεξε να προχωρήσει στην «βίαιη επέκταση» του νοσοκομείου, χωρίς να πληρούνται οι εξής αναγκαίες προϋποθέσεις:

  • το όριο δαπανών του ΠΓΝΙ το 2018, είναι στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2017, καθώς αυτό ακολουθεί το όριο δαπανών του Υπουργείου Υγείας όπως καθορίστηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 που ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάη του 2017
  • η εκκίνηση λειτουργίας του 4ου κτιρίου θα επιβαρύνει το όριο δαπανών του ΠΓΝΙ, με έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του κτιρίου και των νέων μηχανημάτων
  • η πρόσληψη επικουρικών θα επιβαρύνει επιπλέον τον προϋπολογισμό του ΠΓΝΙ, καθώς αυτοί πληρώνονται από το νοσοκομείο και όχι από το κράτος
  • το προσωπικό του νοσοκομείου οριακά αντιμετωπίζει την πίεση από ασθενείς καθώς το 2017 εξυπηρέτησε τον τεράστιο αριθμό των 350.000 ασθενών με το 50% αυτών να προέρχονται εκτός νομού Ιωαννίνων από όλη την ευρύτερη περιοχή Ηπείρου-Ιονίων Νήσων΄-Αιτωλοακαρνανίας
  • οι 199 συμβασιούχοι καθαριότητας και εστίασης που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του παλιού κτιρίου, θα επωμιστούν το τεράστιο βάρος 8.000 τ.μ . επιπλέον.
  • τον Απρίλιο του 2017 έγινε η παραλαβή του 4ου κτιρίου χωρίς ως σήμερα να προστεθούν στον οργανισμό του ΠΓΝΙ οι νέες κλίνες και οι αντίστοιχες θέσεις μόνιμου προσωπικού
  • δεν ζητήθηκε ποτέ έγκριση από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου ώστε η διοίκηση του νοσοκομείου να ανοίξει νόμιμα τις νέες δομές.

 

Το προσωπικό

Σύμφωνα πάντα με το ΠΑΜΕ, η διοίκηση του ΠΓΝΙ αναφέρθηκε σε 80 προσλήψεις μη ιατρικού προσωπικού το 2018, παραλείποντας να αναφέρει τις 23 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, μετατάξεων-μετακινήσεων και την πρόσφατη απόλυση συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ με το τελικό ισοζύγιο να καταλήγει στους 57. Ανέφερε την μελλοντική πρόσληψη 66 ιατρών, παρέλειψε όμως να αναφέρει την απόλυση 10 επικουρικών ιατρών άμεσα εντός δύο μηνών.

Επίσης παρέλειψε να αναφέρει ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε το 2018 αφορά 14 μόνιμους και 20 επικουρικούς όμως αποχώρησαν 8 μόνιμοι νοσηλευτές με το ισοζύγιο να καταλήγει από τους 34 στου 26. Δεν ανέφερε επίσης ότι στις 80 προσλήψεις 20 από αυτές αφορούν εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ για ηλικίες από 55 έως 67 ετών που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση.

Το μόνιμο προσωπικό που χρειάζεται το 4ο κτίριο για να λειτουργήσει, σύμφωνα με την επίσημη τροποποίηση του οργανισμού που κατατέθηκε στο Δ.Σ. του ΠΓΝΙ μόλις πριν μια εβδομάδα, είναι:

  • 115 επιπλέον θέσεις στην νοσηλευτική υπηρεσία
  • 138 επιπλέον θέσεις στην διοικητική υπηρεσία
  • 62 επιπλέον θέσεις στην Τεχνική Ξενοδοχειακή Υπηρεσία

Σύνολο 315 θέσεις.

Αντί αυτών, προβάλλεται από τη Διοίκηση το επιχείρημα ότι με αυτούς τους 57 υπαλλήλους ότι «Δημιουργούνται συνθήκες παροχής των πιο σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της περιοχής και της ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της Ιατρικής».

Show Buttons
Hide Buttons