ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ: Ο απολογισμός της πανδημίας

ΠΑΜΕ ΠΓΝΙ: Ο απολογισμός της πανδημίας

Tον απολογισμό του μήνα της πανδημίας επιχειρεί το ΠΑΜΕ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, καλώντας στις κινητοποιήσεις που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις της 7ης Απρίλη, όπου ενώνουν τη φωνή τους υγειονομικοί, εργάτες, φοιτητές, πρέπει να πετύχουν διπλό στόχο, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ: από τη μια την ανάδειξη της αλήθειας και την διεκδίκηση των αυτονόητων όρων για να κερδηθεί ο πόλεμος με τον «αόρατο εχθρό» και από την άλλη το ξεκαθάρισμα με τα πολιτικά και συνδικαλιστικά φερέφωνα του «ορατού εχθρού», που λειτουργούν συνειδητά ως «προδότες εν καιρώ πολέμου». Στην κατηγορία του εχθρού, το ΠΑΜΕ εντάσσει την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και την πλειοψηφία στο Σύλλογο Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, η τελευταία επειδή αρνήθηκε την συμμετοχή στην αυριανή μάχη που πραγματοποιείται μαζί με την ΕΙΝΗ και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουν οι υγειονομικοί, λέει το ΠΑΜΕ, είναι: πώς αξιοποιείται από την κυβέρνηση, ο χρόνος που «αγοράζει» μέσω των σκληρών περιοριστικών μέτρων όλου του λαού που υπομένει υποδειγματικά την καραντίνα; Και εξηγεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

  1. Προσλήψεις από 1η Μάρτη έως και σήμερα: Στο ΠΓΝΙ των 315 κενών οργανικών θέσεων, μετά το άνοιγμα του 4ου κτιρίου προσλήφθηκαν 19 νοσηλευτές, 8 βοηθητικό προσωπικό, 1 τεχνολόγος και 1 βιολόγος. Οι 4 γιατροί είναι προϋπάρχοντες ειδεικευόμενοι σε παράταση ή εξειδικευόμενοι, που μετατράπηκαν σε επικουρικούς . Σύνολο 29. Αν προσθέσει κανείς 8 που συνταξιοδοτήθηκαν ή απολύθηκαν λόγω λήξης συμβάσεων το τελευταίο 6μηνο, το ισοζύγιο είναι 21 νέοι υγειονομικοί για το «πόλεμο του αιώνα».

Απολύσεις. Στις 15 Απρίλη απολύονται λόγω λήξης συμβάσεων, 25 εργαζόμενοι από την καθαριότητα και τέλη Μάη 15 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ. Σε αυτούς προστίθενται 30 επικουρικοί νοσηλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους δουλεύουν σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Νοέμβριο. Σύνολο απολύσεων 40 άμεσες και 30 σε λίγο διάστημα.

Μήπως όμως στελεχώθηκαν τα περιφερειακά νοσοκομεία σε Ήπειρο, Κέρκυρα Λευκάδα; Ας δούμε τα στοιχεία σε αυτά τα νοσοκομεία, που έχουν πάνω από 250 κενές οργανικές θέσεις αθροιστικά, με βάση τους πεπαλαιωμένους οργανισμούς του 2012.

Προσλήψεις από 1η Μάρτη έως σήμερα Γ.Ν. «Χατζηκώστα» 2, Γ.Ν. Πρέβεζας 0 , Γ.Ν. Φιλιατών 0, Γ.Ν. Λευκάδας 7, Γ.Ν Άρτας 1, Γ.Ν. Κέρκυρας 14. Σύνολο 24 !!! Χώρια οι συμβάσεις που λήγουν τους επόμενους μήνες στα νοσοκομεία αυτά. Ακόμη και σήμερα περιφέρονται συνάδελφοι από Κ.Υ. σε νοσοκομεία, αποδυναμώνοντας την ΠΦΥ, που σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα, που λόγω των μέτρων «μένουν σπίτι».

  1. Μέσα Aτομικής Προστασίας και οδηγίες ΕΟΔΥ: Η παροχή ακόμα και απλών χειρουργικών μασκών με το σταγονόμετρο, συχνά μία/ 8 ωρο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Στις βάρδιες επικρατεί «τρόμος» μήπως σκιστεί η μάσκα ή η προστατευτική στολή, καθώς κανείς δε μας εγγυάται ότι θα βρεθεί άλλη.

Ακόμη και σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού, ακόμα και αυτού που υπηρετεί στις μονάδες covid 19, γίνεται μέσω εκπαιδευτικού video, με την χρήση μιας απλής ζακέτας, ωσάν να ήταν αυτή στολή προστασίας και μετά την εκπαίδευση αυτή οι συνάδελφοι υποχρεούνται να υπογράψουν ότι εκπαιδεύτηκαν.

  1. Κλίνες ΜΕΘ. Πριν την 1η του Μάρτη λειτουργούσαν οι εξής κλίνες ΜΕΘ: ΠΓΝΙ 13, Γ.Ν. Χατζηκώστα 6, Γ.Ν. Άρτας 7, Γ.Ν. Λευκάδας 0 (μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός 5 κλινών στο ΠΓΝ Ρίου), Γ.Ν. Πρέβεζας 0, Γ.Ν. Φιλιατών 0 (οι 5 κλίνες δεν λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού), Γ.Ν. Κέρκυρας 6 . Σύνολο 32 κλίνες για 400.000 πληθυσμό.

Μέχρι σήμερα οι μόνες νέες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς για covid 19, είναι 2 νέες κλίνες στο ΠΓΝΙ στο χώρο της ΜΑΦ. Ο σχεδιασμό για 30 νέες κλίνες ΜΕΘ covid, 14 στο ΠΓΝΙ και 16 στα γύρω νοσοκομεία (με μετατροπή κλινών), αλλά και το άνοιγμα των 10 κλειστών κλινών σε Λευκάδα και Φιλιάτι, προϋποθέτει πολύ νέο προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως και νέο εξοπλισμό κλινών ΜΕΘ, για το οποίο δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ. Μάλιστα ομολογία της έλλειψης πρόθεσης της κυβέρνησης για πολλές νέες προσλήψεις, είναι η εντολή του υπουργείου να εκπαιδευτεί όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην χρήση αναπνευστήρων με ταχύρρυθμα σεμινάρια!!!!!

4.Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Το βασικότερο εργαλείο, που είναι οι αναπνευστήρες λείπει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Παρά τις χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου οι οποίες υπερδιαφημίζονται, παρά τις προπαγανδιστικές προσπάθειες των φερέφωνων του υπουργείου, όπως η πλειοψηφία του συλλόγου εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, λείπει στοιχειώδης υποδομή, όπως φορητά ακτινολογικά μηχανήματα για τους ασθενείς με covid 19. Πριν λίγες μέρες στο ΤΕΠ του ΠΓΝΙ, πεπαλαιωμένο φορητό ακτινολογικό μηχάνημα, έπαθε ανάφλεξη, δημιουργώντας μπλοκάρισμα στην εξέταση των ύποπτων κρουσμάτων και αναζητείται δανεικό! Όσο για το εργαστήριο ταυτοποίησης των ύποπτων κρουσμάτων πέρα από την έλλειψη προσωπικού για να λειτουργεί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, δεν υπάρχει επάρκεια στα test .

  1. Επιτελικά και οργανωτικά προβλήματα. Εξ αρχής, δεν κατατέθηκε σε γνώση όλων ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Δύο μήνες μετά την εκκίνηση της προετοιμασίας του ΠΓΝΙ ακόμη και σήμερα δεν έχει καταληχθεί ένας ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης των ύποπτων κρουσμάτων, από τα ΤΕΠ μέχρι και για το που θα νοσηλευθούνε: στις κλινικές covid 19 ή σε θαλάμους των κλινικών μαζί με τα υπόλοιπα περιστατικά; Είναι τόσο συχνές οι αλλαγές οδηγιών, χωρίς να εξηγείται το σκεπτικό και η στόχευσή τους, που έχουν προκαλέσει ένα μόνιμο άγχος, ότι καμιά οδηγία δεν έχει σταθερή βάση. Η συχνές παλινωδίες στην εφαρμογή μέτρων όπως η εφεδρεία, έχει ως αιτία την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, στον οποίον όλοι να υπάγονται, με τρόπο τέτοιον, ώστε να μπορεί να γίνει αξιολόγηση ενεργειών και λαθών.
Show Buttons
Hide Buttons