ΠΑΜΕ Υγείας: Ο ιατρικός τουρισμός προ των πυλών…

ΠΑΜΕ Υγείας: Ο ιατρικός τουρισμός προ των πυλών…

Η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων προβλέπει την παραπέρα επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων, που θα πουλάνε το τουριστικό προϊόν «υγεία» και τη δραστική είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία, παίρνοντας ως αφορμή τα όσα δήλωσε την περασμένη Παρασκευή, επισκεπτόμενος τα Γιάννενα ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ Ιω. Καρβέλης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΠΓΝΙ, ανάμεσα στα άλλα ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται» η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Επιβεβαιώνονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έχουν προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη. Αυτή είναι η λεγόμενη «ανάπτυξη για όλους» ή «δίκαιη» ανάπτυξη που υπηρετούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα. Σε αυτή την ανάπτυξη η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η παιδεία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, όλα υποτάσσονται στην κερδοφορία του τουριστικού κλάδου, από τον οποίο κερδίζουν μεγάλοι όμιλοι, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις» τονίζεται και σημειώνεται πως η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της ΕΕ, την οποία στηρίζουν οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις. Ο ιατρικός τουρισμός στα δημόσια νοσοκομεία περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, δια στόματος πρωθυπουργού που ζήτησε να μπει ως προτεραιότητα η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ώστε να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο τουρισμού ευεξίας αλλά και του υφυπουργού Υγείας που δήλωσε: «Αξιοποιούμε τους παραγωγικούς πόρους και το άξιο δυναμικό των δημόσιων νοσοκομείων, μέσω της σύναψης συμβολαίων για την παροχή, επ’ αμοιβή, υπηρεσιών στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας».

Άμεσα συνδεδεμένο με τα παραπάνω σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, είναι η έναρξη της λειτουργίας του ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ το 2018 (επί ΣΥΡΙΖΑ) στην οποία συμμετέχει πιλοτικά μαζί με άλλα 17 νοσοκομεία το ΠΓΝΙ. Μιας ανώνυμης εταιρίας επιφορτισμένης με την υλοποίηση όλων των μέτρων που απαιτούνται για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια επιχείρησης ΑΕ. Δηλαδή χρηματοδότηση με βάση την αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά τους (με εργαλείο περιορισμού του κόστους νοσηλείας τα DRGs). Τελικός στόχος η συμμετοχή των δημόσιων νοσοκομείων στην αγορά υγείας, σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά.

Επιπλέον, η διοίκηση του ΠΓΝΙ προετοίμασε το νοσοκομείο για την επιχειρηματική ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Στο νέο, υπερσύγχρονο 4ο κτίριο που άνοιξε χωρίς πρόσθετο προϋπολογισμό και νέο μόνιμο προσωπικό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που μπορούν να «πουληθούν» ως τουριστικό προϊόν. Αγοράζεται η νέα ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή που είναι αναγκαία για τον ιατρικό τουρισμό (νέα κρεβάτια και λοιπός εξοπλισμός), γίνεται πιστοποίηση των κλινικών με ISO (που ζητάνε οι τουριστικοί πράκτορες και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές).

Show Buttons
Hide Buttons